9 Aralık 2006 Cumartesi

:: COROT Gezegen avcısı 27 Aralıkta uzayda...



Güneş sistemimize yakın olan yıldızların yörüngesindeki gezegenleri bulmak için çalışmalar hızla devam ederken bir yenisini de ESA projeleri kapsamında fransa ekledi.


Corot, Soyuz 2-1b ile kazakistanın baykonur uzay üstünden 27 Aralık günü fırlatılarak, 827km'deki yörüngesine oturtulacak. Corot 27cm'lik bir teleskoba ve CCD kameraya sahip.

Corot, yıldızlardaki ufak parlaklık değişimlerini CCD kamerası ile tesbit edecek şekilde tasarlanmış. Yıldızın yörüngesindeki bir gezegen ile corot arasında girdiğinde yıldızın parlakığında bir değişim algılanıyor ve değişimin periyodikliği ile yıldızın jiroskobik salınımından kütle çekim merkezi ve yörüngedeki gezegen arasındaki ilişki bulunabiliyor. Yeryüzünde 5000$ bütçe ile gezegen avcılığın da soyunulabiliyor ama etkin sonuç uzayda çünkü ne kadar foton o kadar gezegen :)

Proje ortakları: Brezilya, İspanya, Almanya, Belçika
Resmi web sitesi : http://www.esa.int/SPECIALS/COROT/SEM20ZC4VUE_0.html

Linux Üzerinde ASP.NET'mi! MONO.


Microsoft ile Novell arasında yapılan anlaşmanın ürünleri ortya çıkmaya başladı.

Microsoft ve Novell arasında Linux dağıtımlarına destek için anlaşma yapılmıştı. Bu destek ile Microsoft kendi ürenlerini Linux platformu uyumlu da çalıştırabilirken, Novell tarafında ise ASP.NET stratejisinden faydalanabilecek.

C#'ın internet üzerinde java'dan daha güvenilen bir program konsepti oluşturmasıyla, java kendi kodlarını da (JRE ve JDK'yı) General Public Licence biçimine dönüştürdü. Açıkcası bedavaştı ve geliştirilebilir hala dönüştürdü. Ancak ASP.NET'in internette hızlı bir yükselişi var ve malesef .php'nin adı artık anılır değil, kavramlar bile farklı hale geldi. Bunun yanında Microsoft'un Linux üzerinde ASP.NET sorununu, Novell Mono 1.2 ile çözmüş görünüyor. ASP.NET artık linux üzerinde de sorunsuz çalışabiliyor ve Mono'da GPL lisansı ile dağıtılıyor.

Monodevelop geliştirme yazılımları görsel uygulamalar Linux altında da C# kullanılarak kodlanabiliyor.

Mono Projesi resmi web sitesi : http://www.mono-project.com/

:: Vista Çok mu güvenli !


Vistanın kurumsal versiyoundan sonra gündeme oturmaya başladı. Microsoft XP de yoğunlaşmış güvenlik sorununu çözmek için köklü değişikler yapmaya karar vermişti. XP'nin SP3'ü görünürde yok ama Vista gibi olacağını beklememek gerek. Çünkü Vista'da, Microsoft işletim sisteminin çekirdeğine erişimi "Kernel Patch Protection" özelliği kontrol altında tutuyor. İşletim sisteminin izin vermediği komutları çekirdeğe ulaştırmıyor(ki buradaki izin MSC olması -Microsoft'tan sertifikalı-). Bu özellik 64bit işletim sistemlerinde mevcut. Böylece bir tasarımcının sistemi kendi kafasına göre değiştirip diğer uygulamaları çalışmaz hale getirmesini engelliyor. Yani direksiyon tümüyle (!) microsoft'un kontrolüne geçiyor. Bu sayede zararlı yazılımlar da benzer erişimleri bilinen metotlar ile yapamıyor. Ancak bu konuda güvenlik firmaları Symantec, Mcafee sesini yükseltmeye başladı. Symantec AB tarafında birlik komisyonuna başvurabilir. İstediği şey işletim sisteminin çekirdeğine erişim yapabileceği bir port. Microsoft'un genel olarak bu yapıyı değiştireceğini düşünmüyorum ve kendi açısından da haklı gibi ancak uygulamacılara başka sorunlarda yaşatıp yaşatmayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Bu konu ile ilgili CNBC'de şöyle bir yorum yapmış!
"Kulaklığı üreticinin belirttiği kulaklık girişine mi (Windows API'leri için benzetme...) yoksa CD çaların tam orta yerine mi takarsınız?"

Elbetteki bu örnek yeterli değil API'leri belirli kurallara göre kullanacaksınız elbetteki ancak "istersem kendim geliştiririm senin buradan faydalanmanı sağlamam" problemini doğurabilir ve kulaklık girişinin CD deliği uyumlu olan modelini şart koşmasına bakar :)

Scan Alert'in 'etik hackerı', 3 Türk bankasının sistemine girdiğini söylüyor...


İnternet güvenliği konusunda dünya çapında faaliyet gösteren ABD'li Scan Alert'ın 'sertifikalı etik hacker'ı Joseph Pierini, Türk bankalarının internet şubelerine yeterince yatırım yapmadığını söyledi.

ABD federal polis teşkilatı FBI'ın en kritik 20 güvenlik açığı da dahil olmak üzere 60 binden fazla açığı sorgulayan Pierini, "Gelir gelmez üç bankanın sistemine girdim. Bunlardan ikisinin müşteri verileriyle ilgili güvenlik açıkları var. Bu açıkları kullanarak müşteri bilgileri çalınabilir" uyarısında bulunurken güvenlik nedeniyle banka ismi vermedi.

Türkiye'nin çok hızlı büyüyen bir ülke olduğunu ve bu büyümenin beraberinde bazı problemleri de getirdiğini ifade eden Pierini şöyle konuştu:

"Eğer çok hızlı hareket ediyorsanız bir yerde boşluklar bırakırsınız. Türkiye'deki bankalar müşterilerine hızlı hizmet verebilmek için dünyadaki diğer bankalarla aynı teknolojileri uyguluyor. Ancak bu güvenlikte geçerli değil. Avrupa, ABD ve bazı Uzakdoğu ülkelerinde bankalar internet sitelerini günlük denetimden geçiriyor. Türkiye ise bu konuda biraz geride kalmış."

Firmanın web sitesi : http://www.scanalert.com

:: Güneş takip pencereleri...



Güneş Aktivitesini gözlemleyeceğiniz , çok iyi bir site.

Siteye gitmek için tıklayınız...

:: İşte Güneş fırtınalarının güzellikleri :)


Finlandiya 8 Aralık 2006

Aurora güneşten ve güneş sistemi dışından gelen parçacıkların, dünyanın manyetik alanından etkilenerek atmosfere girdiğinde etkileştiği gaza göre renkli ışımalar yapması olayıdır. Manyetik alan çizgileri kutup bölgelerinde sık olduğu için aurora rahatlıkla gözlemlenir, ancak güneş aktivitesi arttığında daha düşük enlemlerde de gözlemlenir. Örneğin ABD'de bugün için Wisconsin, Michigan ve Minnesota eyaletlerinde Aurora gözlemi uyarısı verilmiş
Türkiye'de gözlemlenme ihtimali çok düşük olsa da, kuzey bölgeler için muhtemeldir.

:: Güneşten gelen parçacıkları ile etkileşme.



Güneşten gelen parçacıklar ile Dünyanın van allen kuşakları ile etkileşmesini, aşağıdaki kısa filmden izleyebilirsiniz.

Filmde yüklü parçacıkların kutup noktalarından atmosfere girerek nasıl aurora'ya neden olduğu da gösterilmiş...


İzlemek için tıklayınız....

:: Peki Manyetik alan neden oluşuyor?



Güneşteki manyetik alanın nedeni, dinamo etkisi olarak düşünülebilir. Bu iki ayrı hızda (ki bu sayı aslında n katman) dönen yüklü parçacıkların manyetik alan oluşturması prensibidir. (Güneşte, plasma da yük dağılımı nötr değil, kaotiktir...). Bu dönüşün ana sebebi kütleli olan cisimlerin açısal momentum korunumundan dolayı dönmesi...
Bu dönüş güneş üzerinde kaotik indüksiyonlara (akımlara) ve yine manyetik alanlara neden oluyor...

Konu ile ilgili videoyu izlemek için tıklayınız...

:: Manyetik alan ve Leke ilişkisi...

Güneşteki manyetik alanların, leke ve parçacık salınımları oluşturmasını aşağıdaki kısa film ile izleyebilirsiniz... (Unutulmaması gereken bu bir model)

İndirmek için tıklayınız...