21 Aralık 2007 Cuma

:: Bir Asteroid Mars'a doğru gidiyor!



NASA JPL/NEO, Ocak ayında Mars'a çarpma ihtimali olan bir asteroid keşfetti...

NEO Projesi kapsamında, Dünya yakınından geçecek göktaşlarını sınıflandıran JPL departmanı, Dünya yakınından geçerek Mars'a çarpabilecek bir asteroid keşfetti...

Kasım ayında dünyayı pas geçen Asteroid 2007 WD5'in mars'a çarpma ihtimali 75'de 1 (1/75)...

Fakat NEO uzmanları bu çarpışmanın hesaplanandan da daha olası olabileceği üzerinde duruyorlar...

Olası çarpışmanın gerçekleşeceği tarih ve saat 30 Ocak 2008, Türkiye saati ile 17:55...

2007 WD5, 20 Kasım 2007'de keşfedilmiş...
Keşfeden Catalina Sky Survey'in kullandığı 1,5 metrelik teleskop ile Mt.Lemmon (Tucson/ABD yakınlarında).
Yukarıda Dünyayı pas geçip Mars'a doğru ilerleyen 2007 WD5 görülüyor...

2007 WD5, Dünyadan 7,5 milyon km uzaklıktan, 1 Kasım'da geçti...

2007 WD5'in, çapının 50 metre olduğu hesaplandı...

2007 WD5'in gezegene çarpıp çarpmayacağı son 50.000 km'de belli olacak...

2007 WD5'in Mars üzerinde etkileyeceği yarıçapın 800 km olacağı hesaplanıyor...

Çarpışma hızı 13.5km/s (Saniyede 13.5 km)...

Patlama şiddeti 3 Mega Tonluk TNT'ye eşit olacağı hesaplanıyor...

Oluşturacağı krater 1 km çapında olacağı hesaplanıyor...

Böylesi bir öngörülü çarpışma daha önce 21 parçadan oluşan Shoamaker-Levy 9 kuyrukluyıldızının 1994 yılında Jüpiter'e çarpışması ile gözlenmişti...

Karasal bir gezegende ise ilk kez gözlemlenecek...

Teleskoplar bu tarihte Mars'a bakıyor olacak...


Tunguska Olayının görüldüğü konum

2007 WD5'e benzer bir Asteroid, 30 Haziran 1908 yılında, Tunguska/Sibirya'ya düşmüş, fakat belirgin bir krater oluşmamıştı, Bunun sebebinin asteroid yüzeye çarpmadan önce parçalara ayrılması olduğu düşünülüyor. Bu olay Tunguska olayı olarak bilinir.


Ancak asteroid 10~20 Mega tonluk TNT'ye eşdeğer bir patlamaya neden olmuş (Hiroşima'ya atılan bombanın 1000 katı...)

(Bu haber Türkiye'den ilk bu sayfadan duyuruluyor!)

Kaynak : NASA/JPL/NEO

:: 20 ARALIK 2007 BALA-ANKARA DEPREMİ...

20 Aralık 2007 tarihinde yerel saat ile 11:48’de büyüklüğü Ml=5.7 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin dış merkezi (39.43 K- 33.07 D) Bala-Ankara yakınlarıdır. Depremin dış merkezine en yakın yerleşim birimleri Bala ilçesinin güneybatısındaki yerleşim birimleridir. Deprem başta Ankara ili Bala ilçesi olmak üzere Haymana, Karakeçili, Çelebi, Kulu, İkizce, Yenice ve yakın çevresinde kuvvetlice hissedilmiştir.

DEPREMİN DIŞ MERKEZİ ve BÖLGEDE BİLİNEN AKTİF FAYLAR



Deprem dış merkeze yakın köylerde özellikle geleneksel yapı tarzındaki yığma-kerpiç yapılarda kısmen de olsa hasara neden olabilir. Bu depremden sonra bölgede hafif şiddette artçı depremlerin olması beklenebilir. Artçı depremler zaman içersinde sıklıkları ve büyüklükleri azalarak birkaç gün devam edebilir. Bölge genel anlamda Anadolu Bloğunun iç deformasyon alanıdır. Bölgede aktif tali kırıklar mevcuttur ve bu kırıklar orta büyüklükte depremler üretebilirler. Bölgedeki deprem oluş düzeni Deprem Dizileri şeklindedir. Deprem dizleri bölgede bulunan aktif fayların uzunluklarına ve miktarlarına bağlı olarak büyüklüğü genel olarak M=4.7-5.7 arasında depremler üretirler. Özellikle son iki senedir bölgede devam eden deprem etkinliğini bu şekilde yorumlanabilir. Bugün meydana gelen deprem, bu dizinin şu ana kadar olan en büyük depremi olup, bu depremi takiben bölgede özellikle M=4.5-4.7 büyüklüğüne varabilecek artçı depremler beklenmelidir. Vatandaşlarımızın panik yapmadan ve artçı depremlerin olması olasılığına karşı tedbirli olarak günlük yaşantılarına devam etmeleri, asılsız ve bilimsel dayanaktan yoksun açıklamalara ve söylemlere karşı duyarlı ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

Kaynak : Boğaziçi Kandilli Rasathanesi

:: COROT veri almaya devam ediyor...

COROT, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından Güneş sistemimiz dışındaki kayalık gezegenleri bulmak amacı ile tasarlanmış ve yörüngesine oturtulmuştu...

COROT Artık veri alıyor...

Aşağıdaki animasyonda COROT'un nasıl veri aldığı canlandırılmış...

COROT ilgili yıldızın yüzeyindeki ışınım şiddetindeki değişimleri izliyor. Değişimdeki sapmaların sebepleri yıldız aktivitesi (Parlamalar, Yıldız depremleri, vb...) ve önünden bir gezegen geçtiğinde ışık şiddetinde azalma olarak özetlenebilir...








Animasyonda sarı eğrideki düzenli kesilmeler gezegeni, eğrideki genlik değişimleri ise yıldızın yüzey aktivitesindeki değşimler olarak yorumlanıyor.

Aşağıda güneş sismolojisi konusunda elde edilen örnek veriler... (Veriler yıldızın Delta Scuti tipi bir yıldız olduğunu gösteriyor)


Aşağıda ise ikinci bir Dünya dışı gezegenin bulunmasını sağlayan veri...

Gözlem 140 gün sürüyor. Eğrinin tepe değerlerindeki toplam azalmalar aktivite ile ilgili ancak testere dişi sayısı (periyodik) yörüngedeki gezegen, farklı fazdaki testere dişleri ise başka bir gezegeni gösteriyor.