5 Şubat 2007 Pazartesi

:: Güneş'ten yayılan Parçacıklar nereye gidiyor...




Güneş'te meydana gelen patlamalar sonucunda yüksek hızlarda etrafa saçılan yüklü parçacıkların bir kısmı gezegen ve uydular ile etkileşirken büyük bir kısmı güneş'in helyosferinden geri yansıyor...

Helyosfer içindeki Madde

Yıldızlararası ortamdaki iyonlar helyosfer çevresinde sapma göstermelerine karşın, yüksüz yıldızlararası atomların büyük bir bölümü (çoğu hidrojen ve helyum olmak üzere) güneş sisteminin içerisine girebilmektedir. Helyosferdeki yaygın gazın yaklaşık %98 i (gezegen ve gezegen sistemleri ile kuyruklu yıldızlar hariç) yıldızlararası maddeyi oluşturur. Yıldızlararası ortamdan güneş sistemine akan madde yoğunluğu ile güneş rüzgârının yoğunluğu Jüpiter gezegenin yörüngesi civarında dengeye ulaşır.

Güneş sistemi içindeki ilk yıldızlararası maddenin keşfi 1960 larda bir uzay aracı ile yerkoronasını -bir gezegen atmosferinin en dışta bulunan ve yüksüz hidrojen atomlarından oluşan tabakası- incelenirken bulunmuştur. Uzay aracı dünyanın yerkoronası üzerinde Lyman-alfa morötesi radyasyonunu zayıf bir floerason parlaklığında gözlemiştir. Bir Lyman-alfa fotonu, yüksüz hidrojen atomundaki bir elektronun birinci enerji seviyesinden temel enerji seviyesine geçtiğinde yayınladığı enerji olarak bilinir. Yıldızlararası uzayda hidrojen atomlarının elektronları temel seviyede bulunduklarından oldukça soğukturlar. Bununla birlikte, yüksüz yıldızlararası atomlar güneş sisteminin içine doğru ve özellikle güneşe doğru hareket ettikçe, güneşten gelen radyasyonun etkisinden dolayı elektronlar ilk uyarılma enerji seviyesine çıkarlar. Bir elektron bu enerji seviyedeki duruş süresi tamamlandığında, temel enerji seviyesine geri dönerek bir Lyman-alfa fotonu yayınlar. Bu işlev gezegenler arasında gözlenen zayıf morötesi ışınımın kaynağıdır. Işınımın daha yeni bir gözlemsel kanıtı, SOHO uydusu üzerinde bulunan TRACE aletinin gezegenlerarası Lyman-alfa şiddet haritasının oluşturulmasıyla elde edilmiştir.

1960 larda yapılan bu keşiften beri, yıldızlararası maddenin birçok kanıtı güneş sistemi içinde elde edilmiştir. Astronomlar yıldızlararası ortamın güneşten birkaç A.B. içinde iyonize olduğunu bilmektedirler. İyonizasyonun bir kısmı güneş radyasyonunun foto-iyonizasyonundan, bir kısmı da güneş rüzgârının yük değişiminden kaynaklanmaktadır. Diğer yandan, helyum atomları güneş fotonları tarafından iyonize edilmeden önce güneşe 1 A.B. uzaklığına kadar yaklaşabilirler. Bazı yüksüz helyum atomları güneşin iyonizasyonundan kaçabilmelerine karşın, güneşin çekim alanına girerek güneş etrafında konik bir yapı içerisinde toplanır. Dünya her kasım ayının sonunda bu koninin içerisinden geçer (Şekil 4). Yıldızlararası atomlar iyonize olduğundan, güneş rüzgârı plazması bu atomları toplayarak helyosferin sonlandırma şokuna iter. Yakalanan iyonlar, güneş rüzgârı ile yıldızlararası ortamın yüksüz atomlarının birbirleriyle etkileşmesi sonucunda üretildiğinden ölçümleri yıldızlararası ortamın kompozisyonu hakkındaki ip uçlarını verir. Toplanan helyum iyonları ilk kez Eberhard Möbius liderliğindeki bir grup tarafından dünya yakınlarında keşfedilmiştir. Daha yeni keşifler, iç güneş sisteminde bulunan Ulysses uzay aracındaki SWICS aygıtı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. SWICS aygıtı toplanan iyon popülasyonunun içinde nitrojen, neon, oksijen, helyum ve neon izotoplarını tespit etmiştir. Bu elementlerin her biri yıldızlararası gazda kısmen yüksüz halde bulunduğundan helyosfere kolaylıkla girebilir. Yakındaki yıldızlararası gazın iyon bolluğu ile toplanan iyon bolluklarının karşılaştırılmasından, güneş sistemi içinde bulunan yıldızlararası gazın orijinal iyonizasyon seviyeleri hakkında ip uçları elde edilebilir.

http://www.istanbul.edu.tr/fen/astronomy/populer/cevre/cevresi.htm


:: Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 3-4 Mart 2007...



1980'lerde başlayan Özgür yazılım hareketi etkisini bütün yazılım sektöründe gösteriyor. Büyüğünden küçüğüne şirketler gerek bu yeni pratiğe uyarak gerek karşı gelerek yerlerini alıyorlar. Sonuç olarak yazılımda özgürlük şu ya da bu şekilde hakettiği gere geliyor.

Peru, İsrail, İspanya ve Almanya kapalı kaynağın ve özel lisanslı (proprietary) yazılımların mali açıdan karşılanamaz ve özellikle güvenlik söz konusu olduğunda kabul edilemez olduğuna karar veren ülkelerden sadece birkaçı. Bu sebeple açık kaynaklı sistemlere geçmek için büyük adımlar atıyorlar.

Böyle bir dünyada Türkiye için yazılım ithal etmek yerine yazılım geliştirici bir konuma gelmek için önemli fırsatlar bulunuyor. Ya da GNU/Linux gibi Özgür yazılım ürünleri kullanan binlerce bilgisayar laboratuarını düşük maliyetli bilgisayarlarla kurarak bilgisayar okur-yazar sayısını arttırmak.

Bu noktada tek ihtiyacımız olan; insanların, özellikle gençlerin lisans ücreti ve hantal telif hakkı sınırlamaları olmayan, kullanıcıyı esaret altına sokmayan Özgür yazılımlara yönlendirilmesi. Bu yazılımların özgür işletim sistemleri üzerinde geliştirilmesi ve yaygınlaştırması.

İstanbul Bilgi Üniversitesi bu amacı gerçekleştirmek için Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri´ne ev sahipliği yapıyor.

Resmi Web Site : http://open.bilgi.edu.tr/freedays/

:: Pozlanmış Merkür ve Venüs...


Fotoğtaf : Amir Hossain Abolfat / İran
Kaynak : Spaceweather

:: İklim felaketi ertelendi mi? (Uygunlu gerçek ! ) 3

:: Çifte Spiral... Leke 940, 941...

940 ve 941 parlama yapmadıkları için gözlemcileri hayal kırıklığına uğrattı... Fakat lekelerin lifli yapısı eşsiz...
Fotoğraf 3 şubat'ta Hollanda da kişisel güneş teleskopu ile çekilmiş...

:: Ay halesi ve Aurora , Grönland 03/02/2007...