5 Şubat 2007 Pazartesi

:: Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 3-4 Mart 2007...



1980'lerde başlayan Özgür yazılım hareketi etkisini bütün yazılım sektöründe gösteriyor. Büyüğünden küçüğüne şirketler gerek bu yeni pratiğe uyarak gerek karşı gelerek yerlerini alıyorlar. Sonuç olarak yazılımda özgürlük şu ya da bu şekilde hakettiği gere geliyor.

Peru, İsrail, İspanya ve Almanya kapalı kaynağın ve özel lisanslı (proprietary) yazılımların mali açıdan karşılanamaz ve özellikle güvenlik söz konusu olduğunda kabul edilemez olduğuna karar veren ülkelerden sadece birkaçı. Bu sebeple açık kaynaklı sistemlere geçmek için büyük adımlar atıyorlar.

Böyle bir dünyada Türkiye için yazılım ithal etmek yerine yazılım geliştirici bir konuma gelmek için önemli fırsatlar bulunuyor. Ya da GNU/Linux gibi Özgür yazılım ürünleri kullanan binlerce bilgisayar laboratuarını düşük maliyetli bilgisayarlarla kurarak bilgisayar okur-yazar sayısını arttırmak.

Bu noktada tek ihtiyacımız olan; insanların, özellikle gençlerin lisans ücreti ve hantal telif hakkı sınırlamaları olmayan, kullanıcıyı esaret altına sokmayan Özgür yazılımlara yönlendirilmesi. Bu yazılımların özgür işletim sistemleri üzerinde geliştirilmesi ve yaygınlaştırması.

İstanbul Bilgi Üniversitesi bu amacı gerçekleştirmek için Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri´ne ev sahipliği yapıyor.

Resmi Web Site : http://open.bilgi.edu.tr/freedays/