17 Aralık 2006 Pazar

:: STS 116. Uzay İstasyonunda problem...

Astronot Robert L. Curbeam Jr. İstasyonda çalışmalarını sürdürüken bir kaza ile karşılaştı. Başlangıçta önemli gibi görülmeyen kaza daha sonra büyük sorunlara neden olabileceği anlaşıldı.

Kaza, istasyonun aşırı ısınmasını engellemekte kullanılan amonyağın istasyon mürettabatını zehirleyebileceğini gösterdi.

Perşembe günü isatasyonun soğutma sisteminin pompasında bir sorun çıkmış ve sorun yineleyince Curbeam, sorunu gidermek için ek bir uzay yürüyüşü yapma kararı almış.

Amonyak bağlantı borusunu sökerek, tekrar montajını yapmış ancak sistemde bir çatlak görmüş ve çatlaktan gümüşümsü bir gazın çıktığını da eklemiş.

İstasyonun soğutma sistemi bir süre devre dışı bırakılarak sistemi tekrar devreye alınmış.

NASA amonyak zehirlenmesine karşı gemi mürettebatının yaşam destek sisteminden hava solumaması için 20 dakika boyunca oksijen maskesi kullanmasını bildirmiş.

Olay 15/12 Cuma günü gerçekleşmiş...

1.4 Milyar dolara mal olan Uluslararası Uzay İstasyonu ekibinin, amonyak zehirlenmesi ve geminin soğutma sisteminin devre dışı kalması riski nedeniyle, NASA bundan sonraki görevlere bu sorunu çözmeye yönelik bir çalışma yapması bekleniyor.

Endüstriyel kazalarda amonyak zehirlenmesinden insanların öldüğünüde unutmamak gerekiyor.

Kaynak: New York Times