11 Ocak 2007 Perşembe

:: NASA Mars deneylerini yanlış mı yaptı?

ABD’nin Seattle kentinde düzenlenen Amerikan Astronomi Vakfı toplantısında görüşlerini sunan Alman astrobiyologlar Dirk Schulze-Makuch ve Joop Houtkooper, 1976 ve 1977’de Mars’a gönderilen Viking uzay araçlarının bilimsel sonuçlarını değerlendiren NASA araştırmacılarının, bulguları yanlış anladığını, iddia etti. Alman araştırmacılar, Mars’ın su ve hidrojen peroksite (H202) uygun mikro-organizmalara ev sahipliği yaptığı tezinden hareketle Viking seferlerinin doğru değerlendirilemediğini savunuyor.

Mars gibi çok soğuk ve kuru bir ortamda da, su ve hidrojen peroksit karışımına alışkın mikro-organizmalar yaşıyor. Alman bilim insanları, sudaki yoğunlaşmasına göre, H2O2’nin sıfırın altında 56 santigrat derece’de de sıvı kalabildiğini, H2O2’nin atmosferde bulunan su buharını çekme özelliği sayesinde, sıvı suyun ender olduğu Kızıl Gezegen’de yaşama uygun ortam yarattığını vurguluyor.

NASA DENEYLERİ YANLIŞ YAPTI
Alman astrobiyologlar, Viking seferlerinin verilerinin bilimsel deneylerdeki kullanımında Marslı mikro-organizmaların bilmeden tahrip edilmiş olabileceğini iddia ediyor. Schulze-Makuch ve Houtkooper, o dönemde yapılan bir dizi kimyasal deneye dayanarak, Mars toprak örnekleri üzerine dökülen suyun H2O2’ye bağlı bu organizmaların boğulması veya yanmasına neden olmuş olabileceğini öne sürüyor. Almanya’nın Giessen kentindeki Justus-Liebig Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, Dünya’daki bazı mikro-organizmaların da hidrojen perokside tolerans gösterdiğini, bu durumun Mars için de geçerli olabileceğinin altını çiziyor.

HİDROJEN PEROKSİT
NASA uzmanları, Viking uzay araçlarının sağladığı veriler üzerinde 1970’li yıllarda Mars’ta varlığı bilinmeyen H2O2 ortamında mikro-organizmaların olup olmayacağı konusunda araştırma yapmamıştı. Dünya’da, hidrojen perokside dayanıklı canlıların olduğu ancak 1990’dan sonra anlaşılmıştı. Bilim insanları, çamaşır suyunun da ana bileşenlerinden hidrojen peroksidin Mars’ın erken evrelerinde canlı yaşam formları üzerinde öldürücü etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Kaynak : NTVMSNBC