24 Şubat 2007 Cumartesi

:: Galatasaray Üniversitesi Linux’a Geçti...

Geçtiğimiz yıl dünyanın her yerinden kurumsal anlamda açık kaynağa geçişlerin haberlerini verdik ve içten içe hayıflandık, ülkemizden neden böyle güzel haberler gelmiyor diye. Meğer burnumuzun dibinde koskoca bir üniversite, sistemini Linux‘a geçirmiş de haberimiz olmamış. Bu güzel haberi Sentim Bilişim Teknolojileri mühendisi Cezmi AYDOĞDU’dan aldım. İlerde bu güzel haberin detaylarını ve ilgili kişilerle yapılmış röpörtajları yayınlayacağız ancak şimdi Türkiye’nin en büyük Linux‘a geçiş projesinin öyküsünü kısaca anlatalım.

Öncelikle şunu hemen belirtelim, Galatasaray Üniversitesinde artık ağ üzerindeki 600 adet client makinada Fedora Linux işletim sistemi kullanılıyor. Bu bildiğimiz kadarıyla Türkiye üzerindeki en büyük Linux ağı. Sunucu sistemi ise Linux ve Windows ortak çalışması. Geçiş süreci bir yıldır GSU bilgi işlem bölümü tarafından devam ettirilmekteydi Ancak bilgi işlem bölümünün Linux uzmanlık bilgisi yeterli olmadığı için yavaş ilerlemekteydi. Süreci hızlandırmak için, profesyonel hizmet alınarak projeyi sentim sonuçlandırmıştır.

Geçiş kararı Üniversitenin en üst yetkilisi, Rektör Prof.Dr.Duygun Yarsuvat tarafından alınmış. Ağ virüsleri sebebiyle yoğun sıkıntılar yaşayan üniversiteye bir de lisans problemleri çıkartınca çözümü Linux‘a geçmekte bulmuşlar.

İşletim sistemi seçimi Fedora olmuş, açılışta Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerin seçilebilirliği bu kararda önemli bir etken durumunda. Fedora Core 6 ve Fedora Core 4, kullanılan versiyonlar.

Sentim, üniversitede dekanların da katıldığı seminerler ile Linux tanıtımları yaptı. Önce bu geçişe karşı çıkanlar olmuş ancak kararın geldiği yerin üniversitenin en tepesi olmasının avantajlarını Sentim iyi kullanmış. Kısıtlı bir sürede hem sistemlerin hem de kullanıcıların geçişi sağlanmış.

Donanımların yavaşlığı ve yazıcılar geçiş sürecinde problem yaşatmışlar. Yazıcı sorunu büyük ölçüde aşıldıktan sonra, RAM takviyesi ile Fedora Core 6 sistemler 512, Fedora Core 4 sistemler ise 256 RAM’e çıkartılmış. Ayrıca 100 adet yeni bilgisayar alınmış ve zaman içerisinde değiştirilerek sistemin daha da hızlandırılması planlanıyor.

Üniversitede halen 200 adet Windows yüklü bilgisayar bulunuyor, bunun sebebi ise öğrenci otomasyon programının Linux üzerinde çalışamıyor olması.

Ayrıca bu konuda atılan bir diğer önemli adım da Galatasaray Üniversitesi Linux Kullanıcıları Grubu. sitede açık kaynak hakkında son haberlere ve projelere ulaşmak, geniş belge ve wiki arşivlerinden yararlanmak mümkün.

Şu anda kullanıcılara detaylı eğitim veriliyor. Kullanıcı eğitimlerini Academytech Eğitim merkezi tarafından, bilgi işlem için uzmanlık eğitimini ise bana bu haberi ileten Sentim Bilişim Teknolojileri mühendisi Cezmi Aydoğdu veriyor. Mart ayı itibari ile eğitimler dahil tüm ihalenin tamamlanması bekleniyor.

Proje Başlangıç tarihi: 15.11.2006

Kurulumların Bitiş Tarihi: 25.12.2006

Proje Biriş tarihi : Mart 2007

Ekip:

Cezmi AYDOĞDU,

Osman DIRICAN,

Semih GÖKALP,

Tumay KESEN,

Coşkun YILDIRIM,

Evgin ZORLU,

Okan AÇIKELLİ

Kaynak : http://blog.doctus.net/