26 Şubat 2007 Pazartesi

:: Microsoft Lisanssız yazılımlara dur diyor!....


"Kopya Windows Kullananlar İçin 20 Şubat Son Gün!" diyor Microsoft ve devam ediyor sitesinde...

Kopya yazılım kullanımının gerek kullanıcılar, gerekse yazılım üretcileri ve ekonomiye verdiği zararlara karşı mücadelede, her bireye görev düşüyor. Kullanıcıların, kopya yazılım kullanmanın risklerini ve orijinal yazılım kullanarak neler kazanacaklarını bilmeleri büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, 20 Şubat’tan itibaren, Orijinal Yazılım Avantajı (WGA) Bildirimleri uygulamasını başlatıyor olacağız.

WGA (Windows Genuine Advantage / Windows Orijinal Ürün Avantajı) ve
WGA Bildirimleri nedir?

* WGA, orijinal Windows deneyimini farklılaştırmayı hedefleyen ve orijinal olmayan Windows kullanıcılarını uyararak, lisanlanmaları için çözüm sunan bir teknolojidir.
* WGA Bildirimi, internet aracılığıyla Windows XP’nin orijinal olup olmadığını doğrular ve orijinal yazılım kullanımının avantajlarına ilişkin bilgi verir.

WGA Bildirimi nasıl çalışıyor?

* WGA Bildirimleri kapsamında internete bağlı ve otomatik güncelleme seçeneğini kullanan kişilerin Windows XP’lerinin orijinallikleri kontrol edilecek. Orijinal değilse, giriş ekranında ve sistem uygulamaları alanında 14 gün boyunca “sahte yazılım mağduru” olabileceklerini vurgulayan bir uyarı çıkacak.
* 14 gün sonrasında hala orijinal olarak etkinleştirilmeyen Windowslar için aynı alanlarda ürünlerinin orijalliğinin doğrulanamadığı uyarısı çıkacak.
* Windows’unun orijinal olmadığını öğrenen kullanıcılar, ister web sitesinden, isterlerse İş Ortaklarımızdan GGK (Get Genuine Kit) alarak orijinal lisans sahibi olup, bu doğrulamayı yapabilecekler ve bu aşamadan sonra uyarı görünmeyecektir.

Kaynak : Microsoft
-----------------------

Yorum: Bazı haberlerde lisanssız işletim sistemlerinin sorgusuz sualsiz devre dışı bırakıldığı yazıyordu...

Eğer bu gerçekten doğru ise ayrı bir süreç başlıyor demektir... (yukarıda sadece uyarılardan ve güncelleme yapılamayacağından bahsediyor...)

Bu durum vista'ya geçişlere mi! Yoksa lisanslı işletim sistemlerine dönüşüme mi, yada Linux işletim sistemlerinin kullanımının artışına mı neden olur?

Yetersiz donanıma sahip olanlar çareyi lisanslamada bulacaklar.
Yeterli donanıma sahip olanlar vista'ya geçecekler...
Yeterli/yetersiz donanıma sahip olanlarların bir kısmı lisanslama yapmayıp başka çözümlere gidecekler...
Yeterli/yetersiz donanıma sahip olan :) ve cesareti olanlar linux'a geçecekler...

Tabi daha önce otomatik olarak güncellenen windows'lar, zararlı kodlara açık hale geleceğinden internetteki virüs oranlarında da virüs artışı beklenebilir...

Sunucu ve tasarım amaçlı kullanımlar için işletim sistemlerini lisanslamaları önerilir...
Lisanssız işletim sistemi kullanan ve bütçesi olmayanlara tavsiyem pardus ile yola çıkmaları...
Böylece yasal olmayan bir yazılım kullanmadan yeni bir dünyaya da açılabilirler...
Pardus için tıklayınız...
Bunun ilerleyen aylarda göreceğiz...