20 Kasım 2010 Cumartesi

:: Genç Karadelik... Yeni Teori... SN 1979C NASA...


NASA'nın Chandra Uzay Aracı bir Karadelik yakaladı...

Chandra Uzay aracına bir X-ışını gözlemevi desek yanlış olmaz.
Karadeliklerın ise olay ufuklarının üzerindeki maddeyi yutarken sıçrattıkları x-ışınları ile imza bıraktıkları düşünüldüğünde Chandranın dikkatini çekerler!

X-ışını kaynağı, Dünyaya 50 milyon ışıkyılı uzaklıktaki M100 galaksisindeki SN 1979C'deki bir süpernova kalıntısından gelmekte...

Chandra'nın yanısıra, NASA'nın Swift uydusu, ESA'nın XMM-Newton ve ROSAT uydularından alınan görüntülerinde birleştirilmesi ile açık bir şekilde bir karadeliğin doğumu gözlemlenmekte...

SN 1979C, ilk olarak 1979'da Amatör Astronomlar tarafından gözlemlendi.

SN 1979C, güneşten 20 kat büyük bir kütleye sahip yıldız olduğu hesaplanmakta.

Bir süpernova patlaması meydana geldiğinde bir gama ışın patlaması (GRBs) meydana gelir. Ancak SN 1979C'de bir Gama Işın Patlaması Gözlemlenmedi!!!



Buraya dikkat!

Bir Süpernova patlaması esnasında Gama Işını patlaması gözlemlenmedi, çünkü yeni ortaya atılan teori yıldızın çekirdeği çökerek karadeliği oluşturduğu zaman diliminde ışınım oluşmasına izin vermedi, çünkü kütle ve ışınımı da kütlesine kattı...!!!

Yani her süpernova patlaması karadelik üretmez ama GRBs(Gama Işın Patlamaları) üretmeyen bir yok oluşun ardından bir karadelik oluşup oluşmadığına x-ışını yayıp yaymadığından anlamak mümkün olabilir.

Kaynak : NASA