21 Kasım 2010 Pazar

:: NASA'nın Fermi Teleskopu Galaksimizde Dev Bir Yapı Buldu... NASA











NASA'nın Fermi Teleskopu, bir Gamma-ışın Teleskopudur.

Fermi Teleskopu Galaksimizin Merkezinden dışarı doğru uzanan simetrik bir kabarcık yapısını görüntüledi...

Her bir kabarcığın 25.000 ışık yılı uzunluğunda olduğu hesaplanıyor...



Yapının birkaç milyon yıl yaşında olduğu düşünülüyor.

Bu kaparcıkları yayılan gamma ışını ile gözlemliyoruz ancak gama ışının kaynağı ve doğası tam olarak anlaşılmış değil...



Bunun yanında, Bulanık bir şekilde gözlemlenen bu kabarcıkların, Galaksi Merkezinden ışık hızına yakın hızlarda uzaklaşan parçacıkların etkileşimi sonrası (yüksek hızlı elektronları, düşük frekanslı fotonlar ile çarpışması sonucu) çevresine Gamma ışını yayarak gözlemlendiği düşünülmektedir.



Yukarıda elektron'un nasıl gama ışını oluşturduğunu görebilirsiniz.

Parçacıkların Işık hızına yakın hızlarda uzaklaşmasının olası nedeni ise Galaksi Merkezindeki dev bir karadeliğin Jet'i olduğu düşünülmekte.

Bilinen teori karadeliklerin kütle yutarken hızlanan parçacıkların çarpışmalar sonucunda olay ufuklarından dışarı doğru hızlı kütle kayıpları oluşturuyor. Bu kaçan kütlelerin (parçacıkların) çarpışması sonucu çevrelerine x-ışını yaymaktadır.
Aynı teori dikkate alındığında karadelik ne kadar büyükse ve olay ufkuda büyük olacağından çekilen parçacıkların kütlesi, hızı artacak, kaçan parçacıkların hızı da büyük olacak ve daha yüksek frekansta ışınım yayacaktır...


Bununla birlikte;
Alman-Led Roentgen X-ışını Uydusu, NASA'nın Wilkinson Microdalga Anizotropi Probu ile Radyo dalga yayılımı da incelenmeye başlandı.

Verilerin birleştirilmesi ile Tarihte ilk kez bir Gamma-Işın Novası da gözlemlemekte mümkün olabilir.