12 Aralık 2006 Salı

:: Uzay Yürüyüşü başladı...

Türkiye Saati ile 22:31'den itibaren, Astronotlar Curbeam ve Fuglesang ilk uzay yürüyüşlerine başladılar, Discovery'den sökülen P5 modülü İstasyonun omurgasına bağlıyorlar... ISS'ye toplam 2 tonluk donanım montajını yapacak astronotların yürüyüşü 6 saat sürecek... (Sabaha karşı 04:31 civarında bitecek...)
Şuan (23:57) canlı yayında...

http://www.nasa.gov/ram/35037main_portal.ram

:: Microsoft Aralık 2006 güncellemesi...

Microsoft'un kara salı'sı (Her ayın 2.haftası )bugündü ve 7 adet yama yayınladı, Windows işletim sisteminizi güncelleyebilirsiniz.

:: E-DEVLET: Ne Kadar Güvenli?


27 Temmuz 2005'de Fazlamesai.net web sitesine yazdığım haber...
---
Yeni yasayla T.C kimlik bilgileriyle kişisel bilgiler (adres, telefon, sağlık, emniyet,...) eşlenerek tek bir çatı altında toplanıyor. Acaba bu durum ne kadar güvenli/gerekli?
Bilgilerin güvenlik amaçlı tek çatıda kullanılması gerçekten güvenli, ancak bu ulusal güvenlik söz konusu olduğunda o kadar da güvenli olmadığını tahmin etmek hiç de zor değil.

Bilgiler tek çatıda toplandığında bir muhtarın bile veri tabanı sorgulaması yapması (ki bunun kısıtlandığı söyleniyor) endişe verici. Çünkü sosyal/psikolojik mühendislik taktikleri bilen ve üzerine az da teknik bilgi katmış kişiler sistemi sorgulamasının ya da sosyal açıklar bulmasının hiç de zor olmayacağını söyleyebiliriz.

İşin bir de güvenlik/gereklilik/maliyet analizi var ki, benim örneğim, bilgi altın olduğuna göre, bu altınları tek bir depoda toplayıp güvenliğini sağlamak mı kolay ve maliyetsiz yoksa bilgi sizde kalsın, gerekli birimler zaten elde edebiliyor (ki ediyor) demek mi?

Kişisel bilgilere varolan ve varolacak hükümetler ve şahısların bile epik araştırmalar yapıp yönlendirmeyeceğini, toplumu güvenlik altında tutmak ile, kontrol altında tutmak arasındaki belirsizliği nasıl tanımlayacağı meçhul.

İşeri daha hızlı ve güvenli yapıyoruz demek çok kolay, güvenlik sebebiyle daha fazla bilgi veremeyiz, deyip güvensiz bir sistem inşaa etmek ise çok daha kolay...

Ayrıca NSA tarzı kurumlar için de güzel bir online veri tabanı oluşturmuş olacağız, onlarda kendi epik araştırmalarını, devlette yetkiye sahip bir malum işletim sistemi üzerinden Meksika çıkışlı bir ip ile rahatlıkla yapacaklar.

Benim kaygım bu tarz projeleri yürütebilecek kadar e-GÜVENLİK-e-DEVLET! bilgisine sahip miyiz. Bilmediğimiz ya da tanımlayamadığımız alanlarda başkalarının rahatlıkla elde edebilceceği platformlar oluştururken tekrar düşünmek gerekmektedir. (Yoksa e-demiştik denilebilir :)

Umarım bu maliyeti karşılayabilecek bilgiye sahibizdir, ya da bu maliyeti karşılayabilecek kişileri gelecekte bulabiliriz.
----

Haberin Yorumları : http://www.fazlamesai.net/?a=article&sid=3127

:: Astronotlar Uzay Yürüyüşü yapmak için hazırlanıyor...


Astronotlar Curbeam ve Fuglesang ilk uzay yürüyüşlerini yapacaklar, Discovery'den sökülen P5 modülü İstasyonun omurgasına bağlanacak.

:: UCLA Öğrenci veritabanı çalındı...



- UCLA Üniversitesinden yapılan açıklama ile Üniversitenin veritabanı bir seneden daha uzun süredir Hacker'lar tarafından ele geçirildiği açıklandı...

- 800.000 Öğrenci ve personelin bilgileri alınmış.
Bu bilgiler, Sosyal Güvenlik Numaraları, Doğum Tarihleri ve Adresleri...

- UCLA' herhangi bir veri değiştirilmediğini söylüyor,

Kampüs Bilgisayar Sistemini kıran Hacker'lar veritabanına erişime Ekim 2005 yılında başlamışlar ve Bilgisayar güvenlik tenkisyenleri 21 Kasım 2006 tarihinde veritabanında şüpheli sorguları görene kadar devam etmişler...

UCLA veritabanının , Kredi kartı, Sürücü Lisansı gibi bilgileri içermediğini söylüyor...

Ayrıca UCLA, Saldırganların sofistike yazılımlar kullandığı ve özel bir açıktan faydalanarak sisteme girdiklerini söylüyor.

http://newsroom.ucla.edu/page.asp?RelNum=7571

:: Sanal Savaş yılı 2007

Uzmanlar, Sanal savaşın 2007'de artacağı konusunda uyardı...

2007'de;
- Online Saldırılar daha fazla karmaşıklaşacak...
- Hacker'ların hedefi anında mesajlaşma araçları olacak...
- Yeni mobil telefonlar ve taşınabilir bilgisayarların alacağı ataklar artacak....
- Firmaların makinalarına suç teşkil edecek yazılımlar artacak...


Kaynak CNN,

:: Discovery ISS'ye bağlandı...


Discovery Uzay mekiği , Uluslararası Uzay İstasyonuna kenetlendi...

İlk Uzay Yürüyüşü bugün...