15 Ağustos 2010 Pazar

:: Güneş Aktivitesinde artış ( 15 Ağustos 2010). Genel Durum Raporu Ağustos 2010.



Bugün leke 11099'dan kaynaklanan aktivite artışı ile C5 seviyesinde (X-ray) patlama meydana geldi, taban aktivite seviyesi ise B5 seviyesine kadar yükseldi.
Leke 11099, 96,93 2 gün içerisinde güneş'in arka yüzüne geçecek. Bu etkinlik seviyesini bir miktar düşürecek. Görülür yüzeydeki 97 alfa manyetik konfigürasyonunda ve küçülmekte, 98 beta konfigürasyonunda ve küçülmekte. Bu iki leke 9 gün içerisinde arka yüze geçecek, bu zaman içerisinde bu iki lekeden kaynaklı aktivite seviyesinini A~B (X-ışını) arasında gerçekleşeceğini tahmin edebiliriz. Leke 98'den kaynaklı C-sınıfı patlamalar meydana gelebilir.


Yukarıda CACTUS sisteminden alınan graik görülmekte. Grafik CME (Koronal Kütle Atımı) haritasıdır ve harita taban seviyesi sarı seviyesine yükselmiş durumda. Yüzeyin neredeyse tamamı CME üretiyor. Ancak CME'ler taban seviye civarında olduğunda parçacık sayısı, hızında, auroral aktivitede, dünya manyetopoz sınırında ciddi değişiklikler meydana gelmemekte. Ancak sistem bir yay gibi gerilmeye ve enerji depolomaya başladığı görülmektedir. İlerleyen aylarda ciddi CME atımları meydana geleceğini tahmin edebiliriz (grafik verilerden).


Yukarıda CASTUS sisteminden alınan CME verileri ile güneş lekesi sayısı arasındaki korelasyonu gösteren grafik (2007 - 2010).

Önyüzde aktif olup takip edilen lekelerden 90,94 ve 92'den, 90 ve 94'ün sırasıyla alfa, beta konfigürasyonunda olduğu ve büyüklüklerinin arttığı gözlemlenmektedir.

Ancak önyüzden takip edilmeden heliyosismoloji ve MDI verilerinden faydalanılarak elde edilen veriler inceleyen Stanford Üniversitesinin arka yüz takip sonuçlarına bakıldığında;



Aktivitenin ön yüzden çok daha yüksek olduğu görülmekte ve buda son tahminlerimize eklendiğinde, 3 gün içerisinde beta konfigürasyonunda yeni bir lekenin doğacağı ve 9 gün sonra "Beta-Gamma" seviyesinde bir leke görülme olasılığının olduğu ve M sınıfı parlama olasılığının da olduğu görülmektedir.

Sonuç olarak 10 gün içerisinde önümüzdeki 2 gün aktivite de artma, 3. günden itibaren azalma meydana gelmesi ardından kademeli bir şekilde 10 gün içerisinde aktivite yükselmesi beklenmekedir.


Güneş aktivitesindeki artış ile ozon tabakası arasında belirgin korelasyon olması dolayısıyla ozon takibi de önemli olmaktadır.
Yukarıda gerçek zamanlı güney kutup bölgesi ozon tabakası durumu.

Güneş'in ürettiği iyonize ışınım şiddeti ile Dünya atmosferi iyonosfer tabakasındaki "toplam elektron miktarı" arasında da bir doğru orantı vardır. Bu nedenle aktivite artışında dünya tabanlı bir monitor olarak kullanılabilir.

TEMIS sisteminden alınan güncel verilerden, Türkiye'de 8-10 seviyesi arasında bir iyonizasyon görülmekte (yüzeyde).
Yüzey iyonizasyon ile güneş aktivitesi arasında da bir korelasyon olduğundan UV takibi de bir monitor olarak kullanılabilir.


Kaynak:
NASA /NOAA
Stanford University
CACTUS (raben)
TEMIS - ESA
INNOVATION SCIENCE Labs