5 Ekim 2010 Salı

:: Siber savaş başladı!

Önde gelen internet güvenlik firması Kaspersky Labs'in kurucusu Eugene Kaspersky, dünyanın devletler arası siber-savaş çağına girdiğini söyledi.


İSTANBUL - İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bir konferans veren, dünyanın önde gelen anti-virüs yazılım şirketlerinden Kaspersky’nin Başkanı Eugene Kaspersky, dünyanın siber savaş çağına girdiğini, Türkiye’nin de böylesi bir saldırıya uğrayabileceğini söyledi. NTV’ye konuşan Kaspersky “İleride ordularda siber-tugaylar görürseniz şaşırmayın” dedi.

Siber saldırı kavramı son olarak gündeme İran’ın endüstri tesislerindeki bilgisayarlarda tespit edilen ‘Stuxnet’ adlı yazılımla gelmişti. İddia, bu sanal saldırının ardında ABD ya da İsrail'in olabileceği yönündeydi. Bu konuda görüşünü sorduğumuz Kaspersky, Stuxnet’i ayrıntılı olarak incelediklerini ve yazılımın bugüne kadar gördükleri en karmaşık zararlı yazılım olduğunu söyledi.

“İki aydır üzerinde çalışıyoruz ve hala yeni bulgular elde ediyoruz” diye konuşan Kaspersky, Stuxnet’in “sıradan internet korsanlarının işi olamayacağını” iddia etti.


Kaspersky, “Bunu bir devlet mi üretti?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: “Bu yazılım sanal suçluların ya da internet holiganlarının ürünü değil. Geriye ne kalıyor? Bir devlet olabilir. Politik sebepleri olan bir saldırı gibi gözüküyor ve çok ciddi.”

“Korkarım ki buna benzer daha çok olay göreceğiz” diye konuşan Kaspersky, Türkiye'nin de bu tür saldırılarla karşılaşabileceğini savundu.

İleride nükleer santrallerin ya da silah sistemlerinin açılıp kapanmasına yolaçacak saldırgan yazılımların ortaya çıkmasının olası olduğunu söyleyen Kaspersky, “korkarım bu gerçekleşecek” dedi.

Kaspersky, bu saldırıların önlenmesi için yeni birimlerin kaçınılmaz olduğunu, hükümetler bu alandaki çalışmalara daha çok eğileceğini söyledi.

Kaynak: NTVMSNBC