21 Aralık 2008 Pazar

:: Mehmetçik-1 Piyade Tüfeği...




Mehmetçik-1, TSK için Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından tasarlanmış HK 416 varyasyonu bir piyade tüfeğidir. Önemi, Türkiye'nin ilk ulusal tüfeği olmasıdır. Standart olarak TSK'nin kullandığı G3'ün yerini alması planlanmaktadır. Terör örgütlerinin kullandığı AK-47'ye karşılık büyük bir üstünlük sağlayacağı öngörülmüştür.



HK 416, Amerikan Ordusu'nun Delta Gücü ile Alman hafif ve ağır silah üreticisi Heckler & Koch tarafından ortak çalışarak tasarlanmış bir piyade tüfeğidir. Amerikan M4 piyade tüfeğinin yerini alması için M4/AR-15 platformu üzerinden geliştirilmiştir. AR-15/M16/M4 platformuna özel doğrudan vurma sistemi (direct impingement) yerine daha yaygın kullanılan gaz piston sistemi kullanılmaktadır. M4'ün M16 dan yola çıkılarak namlusunun kısaltılmasıyla ortaya çıkan bazı problemler, bu tüfekte giderilmiştir. İlk olarak silah HKM4 olarak adlandırılmıştı; fakat M4'ün üreticisi Colt firmasının yasal olarak meseleye karışmasıyla adı değiştirilmiştir. M4 ve M16 tüfeklerinin adından yola çıkarak silahın adının '416' olması kararlaştırılmıştır. Silah, Amerikan ordusu tarafından test edilmiş ve şu anda bazı hükümet ve ordu organizasyonlarında kullanılmaktadır. Mehmetçik-1 tüfeği de bu Alman Heckler & Koch silah firmasının tasarladığı ve ürettiği HK 416'nın üzerinde MKE'nin üzerinde kozmetik ve üretim sistemi hakkında değişiklikler yapması ile ürettiği versiyonudur. O nedenle HK 416 versiyonları kategorisi içinde sayılmaktadır.


Mehmetçik-1 tüfeği diğer birçok piyade tüfeklerinden daha hafiftir, 2.60 kilogram ağırlığındadır ve 5.56x45mm NATO mühimmatı kullanır. Etkili menzili silahın versiyonunun namlu uzunluğuna göre 200-750 metredir. Mehmetçik-1 modüler bir kundağa entegre edilmiş kızak sisteme sahiptir, M1913 piccatiny rail sistemi ile uyumlu olan bütün aksesuarlar eklenebilir veya çıkartılabilir. Kullanıcıya göre 6 kat uzatmalı dipçik, sessiz kurma sistemi ve kilitlemeli bir mekanizmaya sahiptir. Mekanizmasında HK G36'nın patentli gaz sistemi kullanılmaktadır.

Amerikan ordusunun standard piyade tüfeği M4 tüfeklerinin fazla ısınma problemi gaz piston sistemi ile çözülmüştür. M4, tam otomatik modda tüm şarjör bitirilince dokunulmaz hale gelecek derecede ısınmasına rağmen Mehmetçik-1'in gövdesi çıplak elle dokunulanabilinecek kadar soğuk kalır.

Aynı sistem, mermi atış ömrünü çoğu tüfeklerden daha fazla kılar. H&K silahın 20 bin mermi üzeri atış yapabileceğini öne sürmektedir.

TSK Mehmetçik-1 için tamburlu bombaatar yapımı için düşünmektedir. Aynı zamanda Mehmetçik-1'in seri üretim versiyonunun, degisen hafif silah teknolojisi sebebiyle NATO standardı 5.56 mm yerine daha yuksek kinetik enerjiye sahip olan 6.8 Remington Özel Maksat Fişeği kullanma olasılı mevcuttur. 6.8 Remington, 5.56x45'den daha kuvvetli, fakat 7.62x51'den daha hafif olmasi sebebiyle, "gelecegin muhimmati" olarak adlandirilmaktadir.

Kaynak: Wikipedia

:: Orion...

Kuzey yarımkürede kış ayı başladığında görselliği dikkat çeken takımyıldızı Orion olur...

İşveç, Hedesunda'dan P-M Hedén tarafından alınan orion görüntüsü çok güzel...

Kaynak: Spaceweather

:: Reamonn - Tonight

Reamonn - Tonight video


She never took the train alone
She hated being on her own
She always took me by the hands
And say she needs me
She never wanted love to fail
She always hoped that it was real
She'd look me in the eyes
and said believe me.
And then the night becomes the day
And there’s nothing left to say
If there's nothing left to say
Then something’s wrong.

[Refrain]
Oh tonight, you killed me with your smile.
So beautiful and wild, so beautiful.
Oh tonight, you killed me with your smile.
So beautiful and wild so beautiful and wild.

And as the hands would turn with time
She'd always say that she was mine
She'd turn and lend a smile,
To say that she's gone.
But in a whisper she'd arrive
And dance into my life.
Like a music melody,
Like a lovers song.

[Refrain]
Oh tonight, you killed me with your smile.
So beautiful and wild, so beautiful.
Oh tonight, you killed me with your smile.
So beautiful and wild, so beautiful and wild.

Through the darkest night
Comes the brightest light.
And the light that shines
Is deep inside.
It's who you are.

[Refrain]
Oh tonight, you killed me with