ABD'nin batı kıyılarındaki cehennem gibi sıcakların bir kaynağınında günöte durumundan kyanaklanacağı düşünülüyor.
Dünya bu tarihte eskisine oranla daha fazla ışınım alıyor...
Dünyanın 7 Temmuzdaki günöte durumu dikkate alındığında dünyayı %7 oranında daha fazla ısıtıyor.
Günöte durumunda dünya, güneşe 5 milyon kilometre uzakta bulunuyor...
Ocak ayında 147.5 km olan mesafe, Temmuz ayında 152.6 km olmakta. Bu ise dünya üzerinde 2.3 derece sıcaklık farkına neden oluyor...
Buda değerlendirildiğinde güneşten en uzak durumda en sıcak duruma geliniyor, evet garip gelebilir ama biriken sıcaklığın depolandığı durum olarak düşünebilirsiniz. En uzakta en sıcak durum bulunmuş oluyor.
Bunun en önemli sebeplerinden biri dünyadaki okyanus ve kara dağılımlarının farklı olması...
Karaların büyük bölümü kuzey yarımkürede dolayısıyla okyanuslarda güney yarımkürede ve güneyde daha fazla su bulunuyor...
Ocak ayında dünya sıcaklığı hafifçe yükseliyor (toplam sıcaklık), çünkü tüm yüzey bu yakınlaşmadan etkileniyor.
,
Burada önemli olan kavram "ısı kapasitesi". Çölü düşündüğünüzde çöldeki sıcaklık gece 36 dereceyken, sabah birden bire 38 dereceye fırlar. Çok çabuk değişme karakteri, çöldeki kayalar ve kumun düşük ısı kapasitesine sahip olması, yani başka bir şekilde ifade edecek olursak ısıyı diğer metaryellere göre daha az depo edebilmesi.
Su ise farklıdır. Su yüksek bir ısı kapasitesine sahiptir.
Deniz ve okyanus yakınlarındaki kentlerdeki ısıcaklığın gün içerisinde ani olarak değişmemesinin sebeplerinden biride bu.
Ocak ayındaki yakınlaşmadan dolayı dünya daha fazla ışınım alıyor ve okyanuslar bu ışınımı daha fazla depoluyor. Okyanusların güneyde olması bu etkiyi daha da arttırıyor (23 derece 27 dakikalık tilt açısı düşünüldüğünde, 90 dereceye yakın gelen ışınım miktarı da artıyor...)
Diğer bir taraftan kepler'in 2.yasası dikkate alındığında günberi durumunda dünya, güneşe göre daha yüksek bir açısal hız ile yoluna devam eder, buda güneyde yaz ayının 2-3 gün kısa olmasına neden olur. Geriye kalan zaman kuzeye ait olacağından okyanuslardaki depo edilen enerji yavaş yavaş sisteme tekrar aktarılacaktır.
Görüntü : Anthony Ayiomamitis, Atina /Yunanistan
Daha fazla bilgi :
http://www.spaceweather.com/glossary/aphelion.htmlhttp://www.bridgewater.edu/%7Erbowman/ISAW/PlanetOrbMain.html