15 Aralık 2006 Cuma

:: Uydudan Yıldırım ve Şimşek Takibi, NASA


NASA bilimcileri, yazın gerçekleşen gökgürültülü sağnak yağışlarının, rüzgar hızı ve yağmur miktarından ibaret olmadığını havanın elektriksel özelliklerinin de önemli bilgiler verebileceğini açıklıyor...

Bu konu ile ilgili NASA Tropikal Yağış Ölçüm Görevi (TRMM), dünyadaki yıldırım ve şimşek aktivitelerinide izliyor ve raporluyor. Görevin elektriksel aktivasyon ayağı, dünya'nın, uydudan mikrodalga alıcılar ile izlenmesi prensibine dayanıyor.

Yukarıdaki resim, Dünyanın mikrodalga haritası...

NASA'nın TRMM'nin resmi sitesi için tıklayınız...

:: STS-116'da gelişmeler...

Astronotlar Uzay Mekiğinin yeni elektrik kablolamasına devam ediyor.
Bugünün planı; Discovery'den ISS'ye kargo nakli yapılacak,
Haberciler ile konferans düzenlenecek. Konferans'da Avrupa ve ABD'den gelen sorular yanıtlayacaklar. (Türkiye Saati ile 20:47'de başlayacak...)

:: Spectrogram ile Leonid Yağmuru gözlemi...

(Resmi netleştirmek için üzerine tıklayınız...)
ICOM R7000 Radyo alıcısı (aşağıdaki resimde) ile 216.980 mHz'de ve 17 Kasım 1998'de alnmış ve 11Khz ses sinyaline dönüştürülmüş görüntü. Bu frekans ABD Donanma Uzay Gözetleme Radarından yansıyan radyo dalgalarını taşımaktadır.

Görüntüde, İki adet uydunun yansımaları ile leonid meteor yansımaları görülmektedir.

Burada meteorların izi atmosfere giren astreoidlerin iyon izleridir!

Aşağıdaki ses sinyalindeki uzun ıslık sesleri meteorlara aittir...

Sinyal Spectrogram programı ile alınmıştır.

Sinyali dinlemek için tıklayınız...

:: Güneş'de meydana gelen patlamanın Kısa dalga sesi...


14 Aralık , Saat 22:15'de, güneş lekesi 930'da gerçekleşen Güneş patlamasının oluşturduğu kısadalga radyo yayımındaki artışın, Florida Üniversitesi Radyo Gözlemevi tarafından alınan analog kaydını aşağıdaki linki tıklayıp dinleyebilirsiniz...

Gelen mikrodalga sinyaller Ses analiz yazılımarı ile analog sinyallere kanallanıyor. Görüntüyü dinlemek'de diyebiliriz :)

Ben yıldırım ve şimşek analizi için Spectrogram programını kullanıyorum, denemek isterseniz aşağıdaki link ile siteye ulaşabilirsiniz (tabi yazılımın kendisi yeterli değil, bir kısa dalga radyo daha da iyisi bir mikrodalga alıcı gerekli..)...

Aşağıdaki ses sinyalini indirip görüntüsünü spectrogram yazılımı ile izleyebilirsiniz.

Yukarıdaki haberde Spectrogram ile ilgili bir örnek daha verilecek...

Güneş Patlamasından sonraki kısa dalga foton bombardımanını dinlemek için tıklayınız...

Üniversitenin Gözlemevi sayfası...

:: Vestel'den Bor'a dayalı yakıt pili...

Bora dayalı enerji yatırımlarına ağırlık veren Vestel, cep telefonu, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılabilecek yakıt pilini üretti. Marta kadar piyasaya sunulacak olan yakıt pilinin yanı sıra şirket, 'dünya çapında ses getirecek bora dayalı' projeler hazırladığını da açıkladı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Türkiye'nin bor ve hidrojen kaynaklarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları çalışmalar neticesinde yakıt pili ürettiklerini söyledi. Vestel'in projesinde; enerji kaynağı hidrojen, borla ayrıştırılarak elektrik enerjisi üretilecek. Aynı sistemle üretilecek pil, cihazlarda uzun ömürlü ve şarj edilebilir olarak kullanılacak. Bu sistemde evler de ısıtılabilecek.