15 Temmuz 2007 Pazar

:: Güneş dışı bir gezegende su...

Bilim adamları, güneş sistemi dışındaki bir sistemdeki gezegende su buharı izine rastladı.

( Resim bir canladırmadır.)

Spitzer Uzay Teleskopu ile alınan görüntülerdeki gezegenin bir gaz devi olduğu gözlemlenmiş. Gezegen HD 189733b, ilk olarak 2005 yılında keşfedilmiş.

Gezegen ile ilgili bilginin daha da netleşmesi için Hubble uzay teleskopu kullanılarak veri toplanacağı duyuruldu...


Resimde absorbsiyon spektrumundaki imza bölgeleri görülüyor.

Kaynak : NASA

:: Türkiyenin Radyo Astronomiye adımı...


Radyo teknolojisini geliştiren ülkeler bu teknolojiyi aynı zamanda insanların refah düzeyini yükseltmek amaçlarıyla da kullanmasını bilmişlerdir. Uygulamalar tarımdan tıbba kadar değişik alanlara yayılmış, kullanılan görüntü işleme yöntemleri uzay çalışmaları sayesinde geliştirilmiş, tomografi ise analizler yapıldıktan sonra ortaya çıkmıştır. Bugün çok yaygın kullanım bulan cep telefonları, uydu haberleşme sistemleri gibi bir çok alanda radyo teknolojisi kullanılmaktadır.
Örnekler çoğaltılabilir. Bugünkü evren hakkındaki bilgilerimizin %65'i sadece radyo astronomi çalışılarak öğrenilebilir. Kuasarların, atarcaların, kara deliklerin, 3K ardalan ışımasının ve biyokimyasal hidrojen/karbon moleküllerinin keşiflerinin nedeni profesyonel radyo astronomi çalışmalarıdır.

Türkiye Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi projesi, Erciyes Üniversitesi bünyesinde yürütülmektedir.

:: Küresel Isınma ve insan aktivitesi... II

: Aurora Australis...

Birkaç saat önce, Güney Afrika Ulusal Antarctic keşif ekibinin aldığı aurora görüntüsü. Sıcaklığın -38 derece olduğu bölge Nunatak olarak isimlendiriliyor.

Kaynak : Spaceweather.com

Resimde görülen aurora, 100km yükseklikteki oksijen molekülleri ile güneşten gelen yüklü parçacıklar ile etkileşmesi sonucunda oluşuyor.

Aşağıda şuanki auroral aktiviteyi görebilirsiniz.



:: PHP 4 Rafa kalkıyor...

Bugün php.net adresinde yapılan bildiri ile PHP4'ün 2008 yılından itibaren geliştirilmeyeceği açıklandı. Kritik güncelleştirmeler için ise son tarih 08-08-2008 olarak belirlenmiş.


Kaynak : Fazlamesai.net