25 Nisan 2011 Pazartesi

:: Güneş Aktvitesi Hızla Artıyor... NASA



Güneş Aktivitesi, 2008 yılında yüzyılın en düşük seviyesindeydi. Bu düşük seviye Güneşin bir harmonisi olan "Güneş Döngüsünün" 11 yılda bir gerçekleşmesi ile de ilişkili. Ancak bu ilişki Güneş Minimum ve Güneş Maksimumun şiddetini tam anlamı ile anlatmamızı sağlamıyor...

15 Şubat 2011 tarihinde, Aralık 2006'dan beri kayıt edilen ilk X-Sınıfı Güneş Patlaması gözlemlendi. X-Sınıfı patlamalar EXtreme (Uç) diyebileceğimiz, şiddetli patlamalar. Bu patlamalar, Dünya Manyetik alanının etkilemesinin yanı sıra, Uydu-İletişim Sistemleri, Enerji Nakil Hatlarını etkileyebilecek güçte.



7 Mart 2011 tarihinde ise son zamanların en hızlı ve şiddetli Koronal Kütle Atımı ürünü plazma Dünyamıza ulaştı. Bunun anlamı saniyede 2200km ile milyonlarca tonluk plazmanın (iyonize atom) Dünya Manyetik alanı ve Alt Atmosfer ile etkileşmesi...

Bu Güneş Çevrimi (Güneş Çevrimi 24), 18. Yüzyıldan beridir gözlemlenen Güneş Çevrimleri ile kıyaslandığında şiddetli olmayacağı, hatta ortalamanın altında seyredeceği tahmin edilmekte. Bunun en önemli nedeni ise 19. Yüzyıl Başlarında gerçekleşen bir minimum ile benzerlik göstermesi. Bu minimuma "Dalton Minimumu" denmekte. Burada 11-yıllık bir çevrimin yanı sıra ek çevrimler/harmoniklerinde olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Ancak bu minimum tahmini riski azaltmıyor. Güneş Aktivitesi birkaç ay içerisinde 3 katına katlandı ve Modelde beklenin en üst noktasında seyrediyor. Daha da yükselebilir!

Bunun dışında teknolojik sistemlerimiz Güneş tarafından test edileceğini söylememiz hata olmaz.

Kaynak: NASA / INNOVATION LABS.