30 Ocak 2007 Salı

:: PLAZMA BİLGİSAYAR!



Yakın geleceği tahmin etmek hiçte zor değil :)

:: Microsoft Vista piyasada


Microsoft şirketinin kurucusu ve patronu Bill Gates, şirketin, yeni işletim sistemi Windows Vista'yı dünya genelinde piyasaya sürdüğünü duyurdu.


New York'ta Broadway'deki bir tiyatro salonunda yüzlerce gazetecinin katıldığı toplantıda konuşan Gates, ''Vista, yeni dijital çağın anahtarıdır''
dedi.

Microsoft'un, Vista'nın piyasaya sürülmesi nedeniyle çok sayıda ülkede bugünden itibaren promosyon kampanyaları başlatması bekleniyor.

Microsoft yetkilileri, Vista için şu ana dek boyutta büyüklükte bir pazarlama kampanyası yürüteceklerini söylediler. Şirketin bu kampanya için ayıracağı reklam bütçesinin 500 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.


Microsoft'un yeni işletim sistemi Vista, şu 6 sürümden oluşuyor:

-Vista Business
-Vista Enterprise
-Vista Home Basic
-Vista Home Premium
-Vista Ultimate
-Vista Starter

Her ölçekteki şirketler için temel sürüm olacak Vista Businness,
kuruluşların kendi bilgisayarlarını yönetmelerini sağlayacak araçlar
sunacak.

Vista'nın Enterprise sürümü ise temel Business sürümüne ek olarak,''BitLocker'' adı verilen ve bilgisayarın çalınması veya kaybolması durumunda gizli verilerin görülmesini engelleyecek bir sistemin de dahil olduğu bir şifreleme sistemine sahip. Home Basic sürümü, bilgisayarlarında internete girmek, e-mail göndermek, basit belgeler yazmak ve düzeltmek isteyen kullanıcılara yanıt verirken, ayrıca masaüstü arama ve güvenlik araçlarını da dahil ediyor.

Vista'nın Home Premium sürümü de Basic sürümen ek olarak, Aero denilen yeni grafik arayüze sahip. Kullanıcıların dijital görüntü, müzik ve video kolleksiyonlarını düzenleme ve çalma olanağı sağlayan bu sürüm ayrıca DVD kayıt olanağı ve Microsoft'un oyun konsolu Xbox 360'a bağlanma imkanı tanıyor. Vista Ultimate, Business ve Home sürümlerinin tamamını bir pakette toplarken, Starter adlı sürüm ise kalkınmakta olan ülkelerdeki düşük kapasiteli bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlandı.

EĞLENCE VE OYUN MERKEZİ

Geleceğin evlerinde aynı zamanda önemli bir eğlence ve oyun merkezi olarak da kullanabilecek yeni işletim sistemi Vista'nın yüksekçözünürlüklü (HD) görüntüleri kayıt ve açma olanağı sağlayan, albüm tarihleriyle müzikleri filtre ederek indiren özellikleri bulunuyor. Microsoft'un daha önce Longhorn kod adıyla bilinen yeni kuşak işletim sistemi Windows Vista'nın ilk deneme sürümü ''Vista Beta 1'' daha önce son derece sınırlı bir kitle için deneme amacıyla yayınlanmıştı.

Windows Vista'nın arayüzünde yarı şeffaf karakterler ve görseller kullanılıyor. Windows Vista'nın en çok konuşulan özelliği ise bilgisayar dünyasında hızla yükselen arama eğilimine uygun, arama teknolojileriniişletim sistemine entegre etmiş olması.

Windows Vista'nın yeniliklerinden bir diğeri de yeni internet tarayıcı Internet Explorer 7 olacak. Microsoft, yeni işletim sistemi ile desteklenen tarayıcının daha güvenli olduğunu savunuyor. Vista'da ayrıca dışa çıkışlar için firewall (güvenlik duvarı), dıştan gelen verileri tarayan bir de filtre bulunuyor. Service Pack 2 destekli Windows XP'deki güvenlik duvarı ise sadeceiçeri girişleri koruyordu.

Kaynak : Milliyet.

:: Denizaltı Fiber Optik Kablo Sisteminde arıza...

Türk Telekomünikasyon AŞ’den yapılan yazılı açıklamada, MEDTÜRK Denizaltı Fiber Optik Kablo Sisteminin 28 Ocak 2007 Pazar günü Marmara denizinde hasara uğradığı bildirildi.

Açıklamada, uluslararası internet bağlantısının bir bölümünü sağlayan hasar nedeniyle kullanıcı tarafından fark edilebilir bir aksaklık meydana gelmediği belirtilirken, yaşanması muhtemel kayıpların yedek internet kapasitesinden karşılanması için gerekli önlemlerin alındığı kaydedildi.

Açıklamada, “Arızanın doğası nedeniyle yurt içindeki internet iletişiminde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Söz konusu kablonun onarımı ve arızanın en kısa süre içerisinde giderilmesi için gerekli girişimler başlatılmıştır” denildi.

Kaynak : NTVMSNBC

Yorum : Hissedilip hissedilmediğini denemek için bir stream video çalıştırmanıza gerek yok :)

:: Aurora Gözlemi...


Güneş'deki patlamalardan dolayı Dünya'nın manyetosferinde meydana gelen fırtına sonucunda aurora gözlemleri ilerleyen günlerde düşük enlemlerde de görülecek...

Bu gece İskandinavya'dan Alaskaya kadar olan bölgede Aurora gözlemi yapılabilecek...

:: Güneş Aktivitesinde artış...


Güneş'de dün C- Sınıfı bir patlama meydana geldi. ( 10^-6 < = I < 10^-5 W/m^2).

Bu patlamaya sebep olan 940 lekesini fotoğrafta görebilirsiniz.

Leke manyetik lifli yapısı ile eşsiz...

İlerleyen günlerde daha fazla aktivite bekleniyor...

:: Kuzeyden soğuk bir hava dalgası geliyor...