8 Eylül 2007 Cumartesi

:: Güney Atlantik Anomalisi... SAA (South Atlantic Anomaly)

Dünya'daki manyetik alanın küresel dağılım gösterdiğini düşünürüz.
Tahmin edilenin aksine, Dünya'nın manyetik alanında belirgin bir anomali mevcut.
Henüz yapısı çözülememiş olsa da, Dünya'nın dinomosunu etkileyen bir şeylerin olduğu düşünülüyor (Dünya'nın katmanlarının homojen olmaması ve sıvı içeriğin coriolis kuvvetinin etkisi ile manyetik alan farklılıkları oluşturması...).
Bu anomaliye, bulunduğu konumdan dolayı "Güney Atlantik Anomalisi -(South Atlantic Anomaly, SAA)" deniyor.

Anomali, NASA için çok önemli. Çünkü Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yörüngesi bu anomali ile kesişiyor. İstasyon her 10 turunun yaklaşık 5'inde anomalinin içinden geçiyor ve her turu 90 dakika sürüyor. İstasyon anomali içerisinde ortalama 20 dakika zaman geçiriyor.

Anomalinin etkisini, "Dünya'nın bu bölgesinde manyetik alanın zayıf olması nedeniyle, içeriye yüklü parçacıkların sızması" olarak tanımlayabiliriz. Astronotlar ve donanımlar yüklü parçacıkların (Elektron,Proton ve Ağır iyonların) bombardımanına maruz kalıyor.
Şayet Güneş'te bir CME (Koronal Kütle Salımı) meydana gelirse ve istasyonda yanlış zamanda yanlış konumdaysa, çok yüksek sayıda yüklü parçacığa maruz kalması kaçınılmaz.

Bu yüzden NASA, NOAA aracılığıyla güneşi ve SAA'in durumunu gerçek zamanlı takip ediyor. Olası bir tehlikede astronotlara, en az etkilenecekleri durumu bildiriyor ve istayonun hayati elektronik donanımları haricindeki herşeyi uyuma moduna çekiyor.

Çok şiddetli Güneş fırtınalarında, SAA'in olması ya da olmaması arasında pek ayrım olmayacağından, yörüngedeki uydular da uyuma moduna çekiliyor.

Aşağıda , Uluslararası Uzay İstasyonu SAA bölgesinde...

Aşağıda, 7 Eylüldeki, 90 derece dedektörüne isabet eden, 30Kev'dan daha büyük kinetik enerjiye sahip elektron haritası.

SAA'yi haritadan kolaylıkla seçebilirsiniz.


INOSCI Lab.

Kaynak : NOAA/MIT

Ek olarak bölgenin Bermuda şeytan üçgenine yakın olduğu dikkatinizi çekebilir (Manyetik farklılıklardan SAA'yi sorumlu tutmak için daha fazla veri gerektiği açık...)