22 Mart 2007 Perşembe

:: Bulunduğunuz ilin hava kirliliği durumunu öğrenmek için...


Bulunduğunuz ilin hava kirliliğini öğrenmek için http://www.havaizleme.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz...
Bilgiler günlük olarak güncellenmekte...

:: Atlantis’in fırlatılma tarihi belirsiz...


Yetkililer, Atlantis’in, şiddetli dolu fırtınasında dış yakıt tankının gördüğü zararı belirlemek için teknisyenlere daha fazla zaman tanımak amacıyla uzaya fırlatılış tarihine gelecek aya kadar karar verilmeyeceğini kaydetti.

NASA yetkililerinin, mekiğin şu anki tankının kullanılıp kullanılamayacağına karar verilmesi için 10 Nisana kadar bekleyeceği, bu durumda Atlantis’in mayısta fırlatılma olasılığının olacağı ancak tankın değiştirilmesi kararı verilmesi durumunda bir dahaki fırlatma denemesi için haziran ayına kadar bekleneceği belirtildi.

Yetkililer, daha fazla inceleme yapılarak doğru karar için yeterli veri elde edileceğini söyledi.

Uzay mekiği Atlantis’in geçen hafta fırlatılması planlanıyordu, ancak mekik geçen ay fırlatma rampasındayken golf topu büyüklüğündeki dolu tanelerinin yakıt tankına verdiği hasar yüzünden fırlatma ertelenmişti.

Atlantis’in, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) yeni mürettebat taşıyacak Rus Soyuz uzay aracının nisan ayının ilk yarısında istasyondan dönüşünden sonra UUİ’ye gönderilmesi öngörülüyordu.

Kaynak : NTVMSNBC, NASA

:: İlk özel girişim roketi uzayda...

Roketi uzaya gönderen SpaceX şirketi internet sitesinde yaptığı açıklamada, ilk başarısız fırlatma girişiminin ardından deneme roketinin Büyük Okyanus’taki Marshall Adaları’nda bulunan Kwajalein askeri üssünden uzaya gönderildiğini ve hedefin yüzde 95 tutturulduğunu belirtti. Roket, ilk denemede fırlatma rampasından kalkamamıştı.

Şirketin Başkanı Elon Musk, fırlatmanın mükemmel değil, ancak iyi olduğunu belirterek, fırlatma işlemi ve ilk operasyonel uyduyu bu yıl sonunda gönderme perspektifinde veri toplama çerçevesinde sonucun harika olduğunu kaydetti.

Bu denemenin Falcon 1’in sistemlerinin yüzde 95 kapasitesinde olduğunu gösterdiğini belirten Musk, roketin uzay eşiği kabul edilen 100 km irtifayı geçerek, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) 80 km altında 320 km civarında bir irtifaya ulaştığını ifade etti.

Haberin tamamı için tıklayınız...

:: Kromosferde Süpriz. Hinode, NASA,JAXA

12 Şubat 2007'de Hinode Uzay aracının yakaladığı videoya resimi tıklayarak erişebilirsiniz...


Kaynak : Spaceweather

:: Kaspersky: Vista Windows XP'den daha güvensiz...


Güvenlik firması Kaspersky'ye göre Vista'nın yönetici haklarının ayrılması sistemi Kullanıcı Hesabı Kontrolü (User Account Control - UAC) kullanıcıları bezdirecek ve kullanıcılar bu özelliği kapatacaklar.

Devamı için tıklayınız...

:: Symantec Internet Güvenlik Tehditleri Raporu 11

Symantec son yayınladığı raporda bilgisayar korsanlarının para kazanmak için gerçekleştirdikleri veri hırsızlığı, veri sızdırma ve hedefli saldırılarda artış olduğuna dikkat çekiyor.
Symantec Internet Güvenlik Tehditleri Raporu 11 aşağıdaki bilgileri içeriyor:
  • Symantec 2006'nın ikinci yarısında, bir önceki döneme göre %29'luk bir artış gösteren, 6 milyon bot-bulaşmış bilgisayar olduğunu raporladı. Fakat bu bot'lara komutları ileten komuta-ve-kontrol sunucularının sayısı %25 düştü. Bu da bot ağı sahiplerinin ağlarını düzenlediklerine ve varolan ağlarının sayısını artırdığına işaret ediyor.
  • En çok yayılan 50 kötü amaçlı kod örnekleri arasında Truva'lar, 2006'nın ilk altı ayına göre %23'lük bir artış göstererek %45'lik bir paya sahip olmuş. Bu da Symantec'in daha önceki araştırmalarında önceden uyardığı gibi saldırganların toplu-eposta göndererek yayılan kurtçuklardan Truva atları kullanımına geçtiklerini gösteriyor.
  • 2006'nın ilk altı ayında sadece bir 0-gün (zero-day) güvenlik açığı rapor edilmiş iken ikinci yarıda 12 0-gün güvenlik açığı rapor edilmiş.
  • Hükümet tarafından verilen kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri, kişisel bilgiler, kullanıcı hesapları ve e-posta adres listeleri gibi bilgileri içeren çalıntı bilgilerin satılması için özel bazı sunucular (Underground Economy Servers) kullanılmış.
  • Bilgisayar veya veri depolama cihazları (ör. USB hafızalar) hırsızlıkları tüm kimlik hırsızlığı amaçlı veri hırsızlıklarında %54'lük bir paya sahip.
  • Symantec ilk kez olarak kaynak ağlarına göre en yüksek kötü amaçlı aktivitenin olduğu ülkeleri belirlemiş. Amerika en yüksek pay olan %31 ile birinci olurken %10 luk pay ile Çin ikinci ve %7'lik pay ile Almanya üçüncü.

Kaynak: http://www.symantec.com/about/news/release/article.jsp?prid=20070319_01
Olympos.org

:: .NET için güvenlik eklentileri...

Fortify Software firması Fortify Defender yazılımlarına .NET dilinde yazılmış uygulamaları denetleme özelliğini ekledi.
Fortify Defender'ın sofistike teknolojisi büyük uğraşlar gerektirmeden J2EE veya .NET'te yazılmış, hatta kaynak kodları mevcut olmayan, özel web uygulamalarını denetleyebiliyor. Bilinen ve bilinmeyen saldırılara karşı kural, davranış ve anormallik-tabanlı teknikleri gibi birden fazla tespit algoritması kullanıyor.

Web uygulamalarının korumanın yanında detaylı saldırı analizi de sunuyor. Firmalar eş-zamanlı olarak nasıl saldırılar aldıklarını, kimlerin saldırdığını ve spesifik olarak uygulamalarının hangi bölümlerine saldırı olduğunu izleyebiliyorlar.

Ürün Web Sayfası: http://www.fortify.com/products/defender/
Kaynak: http://www.net-security.org/secworld.php?id=4914
Olympos.org

:: Myspace Güvenlik açıkları...

Kendilerine "Mondo Armando" ve "Mustachio" olarak adlandıran iki bilgisayar korsanı Nisan ayında MySpace web sitesinin güvenlik zayıflıklıklarını açıklayacaklarını duyurdular.
İkili Nisan ayının her günü siteye saldırarak buldukları zayıflıkları çevrimiçi olarak listeleyecekler. Sonuçlar Month of MySpace Bugs http://momby.livejournal.com/ sitesinde yayınlanacak. Sitede kendilerinin "aptalca açıklar" olarak değerlendirdikleri betik çalıştırma ve XML açıklarını yayınlamayı hedefledikleri yazıyor. Her ne kadar bilgisayar korsanları "Amacın MySpace'i spam aracı veya kötü amaçlı kullanım" olmadığını söyleseler de Güvenlik uzmanı Parry Aftab bunun aksini düşünüyor:
"Eğer daha güvenli hale getirmek istiyorlarsa, bunun pek yararı yok. Bu kötü amaçlı kişilerin siteyi manupüle etmesine yardımcı olacak. Bu tehlikeli bir durum. Bunun yerine MySpace ile birlikte çalışarak kullanıcıların daha iyi korunmasını sağlayabilirler".

Popülerlik Dert Kaynağı
MySpace'in artan popülerliği 140 milyon kullanıcıya ulaştı ve kullanıcıları etkileyen olta saldırıları ve virüsler gibi güvenlik problemleri ile artmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aralık ayında hızlı yayılan bir kurtçuk kullanıcılara spam yaparak ve MySpace ağında kötü amaçlı bir QuickTime dosyasını kopyalayarak tehdit oluşturmuştu.

Kaynak: http://www.technewsworld.com/rsstory/56376.html
Olymos.org

:: LHC, ATLAS Deneyi Bölüm 6 (CERN)

:: LHC, ATLAS Deneyi Bölüm 5 (CERN)