22 Mart 2007 Perşembe

:: Symantec Internet Güvenlik Tehditleri Raporu 11

Symantec son yayınladığı raporda bilgisayar korsanlarının para kazanmak için gerçekleştirdikleri veri hırsızlığı, veri sızdırma ve hedefli saldırılarda artış olduğuna dikkat çekiyor.
Symantec Internet Güvenlik Tehditleri Raporu 11 aşağıdaki bilgileri içeriyor:
  • Symantec 2006'nın ikinci yarısında, bir önceki döneme göre %29'luk bir artış gösteren, 6 milyon bot-bulaşmış bilgisayar olduğunu raporladı. Fakat bu bot'lara komutları ileten komuta-ve-kontrol sunucularının sayısı %25 düştü. Bu da bot ağı sahiplerinin ağlarını düzenlediklerine ve varolan ağlarının sayısını artırdığına işaret ediyor.
  • En çok yayılan 50 kötü amaçlı kod örnekleri arasında Truva'lar, 2006'nın ilk altı ayına göre %23'lük bir artış göstererek %45'lik bir paya sahip olmuş. Bu da Symantec'in daha önceki araştırmalarında önceden uyardığı gibi saldırganların toplu-eposta göndererek yayılan kurtçuklardan Truva atları kullanımına geçtiklerini gösteriyor.
  • 2006'nın ilk altı ayında sadece bir 0-gün (zero-day) güvenlik açığı rapor edilmiş iken ikinci yarıda 12 0-gün güvenlik açığı rapor edilmiş.
  • Hükümet tarafından verilen kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri, kişisel bilgiler, kullanıcı hesapları ve e-posta adres listeleri gibi bilgileri içeren çalıntı bilgilerin satılması için özel bazı sunucular (Underground Economy Servers) kullanılmış.
  • Bilgisayar veya veri depolama cihazları (ör. USB hafızalar) hırsızlıkları tüm kimlik hırsızlığı amaçlı veri hırsızlıklarında %54'lük bir paya sahip.
  • Symantec ilk kez olarak kaynak ağlarına göre en yüksek kötü amaçlı aktivitenin olduğu ülkeleri belirlemiş. Amerika en yüksek pay olan %31 ile birinci olurken %10 luk pay ile Çin ikinci ve %7'lik pay ile Almanya üçüncü.

Kaynak: http://www.symantec.com/about/news/release/article.jsp?prid=20070319_01
Olympos.org