19 Temmuz 2009 tarihinde, Avustralya Murrumbateman'da Amatör Astronom Anthony Wesley Jüpiter'in fotoğrafını çekerken gezegenin üzerindeki yeni bir lekeyi fark etti.
Önce bunun bir fırtına olduğun düşündü ancak bunun bir atmosferik yapıda olmadığını anlayınca, NASA'nın Kaliforniyadaki Jet İtki Labaratuvarından (JPL) Gleen Orton ve Leigh Flecher ile bağlantıya geçti. JPL yetkilileri NASA'nın NASA'nın, Hawaii'de bulunan Mauna Kea Teleskopunun Kızıkötesi özelliğini (IRTF) kullanarak lekeyi 20 Temmuz tarihinde tekrar inceledi.
Lekenin 2.12 Mikrometrelik bir dalga boyunda parladığını gözlemlenmesinin ardındaın lekenin enerjisinin çok yüksek olduğu ve bunun olası bir asteroid çarpmasının eseri olabileceği anlaşıldı.
Hubble Uzay Teleskopunun bu tarihlerde (STS-125) bakımda olması nedeniyle detaylı bilgi alınamaması büyük bir kayp olduğu ancak Hubble ile detaylı incelemelere devam edileceği açıklandı.
Şeyet bu olayın bir çarpışma olduğu kesinleşirse, Bu karşılaşılan II. büyük çarpışma olarak sınıflandırılacak ( Shoemaker-Levy 9'den sonra).
NEO projesinin önemininde anlaşılmasına yardımcı olan bu türde olaylar Dünyanın da tehlike altında olabileceğini gösteriyor. Gerçi Jupiter ve Satürn gezegeni dünya için birer kalkan görevi görmesi bizi bir miktar rahatlatıyor.
Kaynak: NASA