20 Aralık 2006 Çarşamba

:: Microsoft Word Kullanıcılarını hedefleyen yeni zararlı kodlar...

Microsoft, office word yazılımındaki kod açıklarından faydalanan attacker'lar, zamanı boşa geçirmeyip açıkları kullanan zararlıları, nete çoktan bıraktılar...

Özel hazırlanmış Microsoft word dökümanının tıklanması sonucunda kendisini sistem açılışına ekleyen kodu engelleyecek microsoft yaması henüz hazır değil.

Kendini sistemin açılışına ekleyen kodun ne yapacağı, kodu yazan kişinin insiyatifine bağlı...

Etkilenen Programlar;
Microsoft Word 2000, 2002, Office 2003, Word Viewer 2003, Word 2004 for Mac, and Word v. X for Mac and Works 2004, 2005, and 2006

Kaynak : BBC



Yorum: Offis programlarında lisans sorunu olan kullanıcıların yama problemi yaşayacakları da düşünülünce, openoffice alternatifini kullanmak iyi bir çözüm olabilir.

Ücretsiz ve GNU lisanslı olan openoffice, linux sistemler için ofis çözümü olduğu gibi windows sistemler içinde çözümdür.

OpenOffice Türkçeyi İndirmek için tıklayınız...

OpenOffice Türkiye web sitesi için tıklayınız.

:: STS 116- Discovery kontrol ediliyor...

Discovey Uzay Mekiği uzay istasyonuna bağlanmadan önce robotiik kol ile kontrol edilmişti. NASA standart güvenlik prosedürü kapsamında şuan (NASA TV) robotik kol ile mekiğin altındaki ısı kalkanını tekrar kontrol ediyor.

Columbia kazasından sonra alınan güvenlik önlemlerinden biri de mekiğin ısı kalkanının robotik kol ile görüntüsünün alınarak houston tarafından kontrol edilmesi zorunlu hale gelmişti (Önceki 2 uçuş). Isı kalkanını oluşturan porselen bileşenlerden birisnde kırılma, gevşeme,. olması durumunda NASA mekik inmeden önce onarma işlemleri yapabilmekte...

:: 21/12/2006 Yapay Uydu Gözlemi Uyarısı , Samsun

Uluslararası Uzay İstasyonu, Perşembe günü, 16:33 ~ 16:39 saatleri arasında Güney-Batı ~ Kuzey-Doğu yönünde 90 derecelik açı ile (zenit) geçecektir. Parlama şiddeti -2.0 değerine kadar yükselecektir.




Veriler 22:00 'da NASA J-TRACK sistemi ile senkronize edilmiştir.



Parlama ve konum mükemmel olsa da, yarın için meteoroloji yağmur uyarısı vermiş.

:: BELGELERİM.ORG

Linux konusunda internet üzerinde bulacağınız en iyi türkçe bilgi platformu konumundaki belgelerim.org bir süredir telif hakkı nedeniyle yayınını durdurdu. Linux konusunda aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz.

http://www.belgeler.org
http://lkd.belgeler.org
http://adsl.belgeler.org

CVS deposu : http://belgeler.cvs.sourceforge.net/belgeler/sitesrc/

Yayının devam edeip etmeyeceği davanın sonuçlanmasına bağlı

Yorum:

GNU ve Free software'de ne telifi anlamak güç!

:: PARDUS 2007'nin dağıtımına başlandı...


Pardus 2007'deki değişiklikler

Kolay kurulum // Pardus 1.0'dan sonra hayli yeteneklenen YALI ve Kaptan Masaüstü sayesinde Pardus 2007'yi kurmak çok daha kolay.
Yeni ve güncel yazılımlar // Kurulum CD'si ile 641 yazılım paketi geliyor, 1000'i aşkın diğerleri de internetten indirileblir durumda. Pardus 1.0'dan bu yana 700'ü aşkın yeni yazılım Pardus paket deposunda yerini aldı...

Küçük paketler, hızlı güncelleme // Pardus paket yöneticisi PiSi'de yapılan geliştirmelerle yazılımlar artık çok daha az yer kaplayıp, internet üzerinden çok daha hızlı indirilebiliyorlar...

Paket yöneticisi // PiSi'nin kullanışlı ve sevimli grafik arayüzü kullanılarak yazılımların güncelleme ve kurulum süreçleri de büyük ölçüde kolaylaştı.....

Hızlı açılış // Pardus yapılandırma çerçevesi ÇOMAR kullanılarak geliştirilen açılış sistemi sayesinde diğer işletim sistemlerine göre çok daha hızlı açılıyor....

Hata düzeltmeleri // Pardus 1.0'dan bu yana 1700'e yakın hata giderildi...

Diğer iyileştirmeler // USB belleklerden başlatılabilme, çok dilli kurulum desteği (Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Hollandaca), yeni ağ yöneticisi, Tulliana simge setine eklenen yeni semboller, ...

Pardus'u indirmek için tıklayınız...

md5sum: 19c82580645ab05495ff217ed1524970

:: STS 116- Discovery İstasyondan ayrıldı...

Discovery Uzay Mekiği, sekiz günün ardından İstasyondan ayrıldı...

Pilot Bill Oefelein'ın rehberliği ile ekip-14 istasyondan, Türkiye Saati ile 21:42'de ayrıldı.

Discovery 2-ton'luk ekipman ve lojistiği İstasyona bıraktı.

Discovery'nin ,Cuma günü Türkiye saati ile 20:56'da Kennedy Uzay Merkezine inmesi planlanıyor.

:: NSA Güvenlik Dökümanları...

Merkezi, Baltimore ABD'de bulunan NSA (National Security Agency - Amerikan Güvenlik Teşkilatı), Ülkelerin elektronik haberleşmelerini dinleyip çözmek (Uydu,Telsiz, Telefon, İnternet,...) , ABD devletinin dinlenmesini engelleyecek kriptografik ve teknik çözümler sağlamak ile uğraşan bir haberalma teşkilatıdır.

Bu teşkilat ABD'nin 13 büyükler dediği istihbarah servisleri içerisinde en küçük gibi görünen ancak en büyük maliyetler ile desteklenen teşkilatıdır. Ayrıca "Big Brother" sözcüğünün kaynağı olan ECHOLON I ve II 'nin yürütücüsüdür.

Burada bizim ilgileneceğimiz, NSA'nın güvenlik rehberleri (
Security Configuration Guides) ,


NSA, ABD dışındaki devletlerin çalışmalarını internet üzerinden dinlerken, kendi ülkesinin ticari yapısının etkilenmemesi amacı ile bilgilendirmelerde bulunmaktadır. Bu bilgilendirme dökümanlarının yararlı olduğuda şüphe götürmezdir.

Bu dökümanların konularına;

Veritabanı sistemleri,
İşletim Sistemleri,
Router'lar,
Switch'ler,
VoIP ve IP telefonlar,
Web Sunucuları ve Tarayıcılar,
Kablosuz bağlantı araçları,

örnek olarak verilebilir.

Dökümanları ulaşmak için burayı tıklayınız...

NSA Hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız (İngilizce)

NASA'nın yeni uydusu STEREO ilk görüntüleri gönderdi.



Uyduların mavi filitre ile aldıkları görüntü...


NASA'nın , Kara ile bağlantılı ikiz Güneş gözlem aracı STEREO ilk görüntülerini gönderdi.

STEREO Güneşi 3-boyutlu gözlem amaçlı gönderilen 2 uydudan oluşyor. İki Uydu arasında belirli bir mesafe bırakılarak alınan görüntüye derinlik kazandırılmıştır. Uyduların bu düzenini, iki göz'ün (kulağın) bakılan (dinlenen) kaynağa derinlik kazandırması olarak örneklenebilir.

Araçlardan alınan ilk görüntü , Aralık 9'daki Koronal Kütle Püskürmesini (CME) görüntüledi.

25 Ekimde Cape Canaveral Hava Üstünden Delta II roketi ile fırlatılan STEREO projesi, Johns Hopkins Üniversitesi Uygulama labaratuvarı tarafından yürütülecek.

STEREO'nun aldığı görüntüleri, bu blog'dan sık sık alacaksınız.

:: 20/12/2006 Yapay Uydu Gözlemi Uyarısı , Samsun

Uluslararası Uzay İstasyonu, Çarşamba günü, Saat 17:46:03~17:48:53 arasında Batı~Kuzey-Doğu yönünde 30 derecelik açı ile geçecektir. Parlama şiddeti -0.7 değerine kadar yükselecektir.






Gerçek zamanlı hava durumu (Samsun)