14 Aralık 2006 Perşembe

:: Yapay Uydu Gözlemi Samsun...

Yapay Uydu gözlemi yapmak isteyenler için...
Uluslararası Uzay İstasyonu Türkiye/Samsun'dan;

18/12/2006 > Saat 17:00:48~17:04:55 saatleri arasında Güney-Batı~Kuzey-Doğu yönünde 30 derecelik bir açı ile geçecektir. Parlama şiddeti -0,5 değerine kadar yükselecektir.

19/12/2006 - Mükemmel Gözlem > Saat 17:23:02~17:26:57 saatleri arasında Güney-Batı~Kuzey-Doğu yönünde 90 derecelik açı ile geçecektir (tam üstümüzden...) , parlama şiddeti -2.1 değerine kadar yükselecektir ki hava açık olursa bunu görmemek imkansız! Eğer ilk kez yapay uydu gözlemi yapacaksanız kaçırmayın.

20/12/2006 > Saat 17:46:03~17:48:53 saatleri arasında Batı~Kuzey-Doğu yönünde 30 derecelik açı ile geçecektir. Parlama şiddeti -0.7 değerine kadar yükselecektir.

21/12/2006 Mükemmel Gözlem > Saat 16:33:15~16:38:53 saatleri arasında Güney-Batı~Kuzey-Doğu yönünde 90 derecelik açı ile geçecektir (tam üstümüzden...) , parlama şiddeti -2.0 değerine kadar yükselecektir ki hava açık olursa bunu görmemek imkansız! Eğer ilk kez yapay uydu gözlemi yapacaksanız kaçırmayın.

Yukarıdaki süreler 14/12/2006 günü NASA J-TRACK sistemi ile senkronize edilerek alınmıştır.

NASA'nın STS 116 çalışmaları nedeniyle ufak değişiklikler mümkündür...

Gözlemi yaparken ışık kaynaklarından uzak bir yerde belirtilen doğrultudaki bölgede düşük bir parlaklıklı bir yıldıza bakarak hareket eden bir yıldız'ı ! gözlemlemeye çalışın. Tüm yıldızlar hareket ediyorsa doğru kaynağın üzerindesiniz :). Parlaklık zenit doğrultusunda zaman ile artacak ve ardından azalacaktır...

:: Manyetik Fırtına!


Daha önce belirtmiş olduğumuz , Koronal Kütle Püskürtmesi'nin -coronal mass ejection- (CME) etkileri görülmeye devam ediyor.

Dünyanın manyetik alanı ile etkileşen yüklü parçacıkların güçlü bir jeomanyetik fırtına oluşturacağı ve kutuplara yakın bölgelerde Aurora gözleneceği açıklandı.

Yukarıdaki görüntü fırtınaya neden olan güneş lekesi 930. Ayın 13'ündeki patlamanın etkileri dünyaya yeni ulaşıyor.

? :)

:: Uzay Aracının yakaladığı toz hayvanat bahçesi mi?

2004'de wild 2 kuyruklu yıldızından aldığı numuneleri Dünyaya getiren, stardust uzay aracının getirdiği kargoda kozmik hayvanat bahçesi olabilir mi? :)

Bilindiği üzere kuyruklu yıldızlar güneş sistemi var olduğu sürece yörüngede dolanıp durdular ve sistemden numuneler topladılar. Bu sebepten kuyruklu yıldızların moleküler yapısında bir güneş sistemi karışımı olduğunu söylemek zor olmaz.

Stardust'ın getirdiği numuneleri inceleyen 170 bilim adamı, konu ile ilgili 7 ayrı raporu ,15/12/2006 tarihinde açıklayacaklar.

California, Silicon Vadisindeki, NASA Ames Araştırma Merkezinden Scott Sandford, Kuyruklu yıldız tozunun içerisinde yeni bir organik tür bulduklarını söyledi.

Bu konuda Amerikan Jeoloji topluluğu, Moscone Center South, Oda 232'de Türkiye Saati ile 00:00 ve 15/12 tarihinde bir basın açıklaması yapılacak.

Panelistler;
Stardust'ın başlıca araştırmacılarından, Donald Brownlee
Washington Üniversitesi (Seattle) bir profesör,
NASA Johnson Uzay Merkezinden (Houston), Mike Zolensky

Stardust getirdiği numuneler ile birlikte Ocak 2006'da Utah'a paraşüt ile iniş yapmıştı...

Stardust ile ilgili bilgi.

Kaynak : NASA

:: Güvenlik haberlerimize OLYMPOS'dan da ulaşabilirsiniz..


Güvenlik haberlerine olympos.org adresinden'de ulaşabilirsiniz.
Daha önce blog'da yayınladığım haber: http://www.olympos.org/article/articleview/2098/1/1/ucla_ogrenci_veritabani_calindi

:: STS 116- 2. Uzay Yürüyüşü...

Güneş panellerinin montajında çıkan aksaklıklar nedeniyle uzayan dünki mesainin ardından, Astronotlar, Robert Curbeam and Christer Fuglesang bugün tekrar İstasyonun dışına çıkacaklar.

Uzay yürüyüşüne, Türkiye saati ile 22:12'de başlanacak (aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.)

Yürüyüşün amacı gelecek yıl içerisinde yapılacak ek güneş dizgeleri ve panelleri için ön hazırlık.

Bundan sonraki yürüyüşte, Robert Curbeam and Christer Fuglesang, gelecek baharda STS 117 ile montajı yapılacak raylı taşıma sistemi için ön hazırlık yapacaklar.

http://www.nasa.gov/ram/35037main_portal.ram

:: Firefox 3, Geliştirici sürümü...

Firefox 3 deneme sürümü Alpha 1 yayınlandı. Sadece geliştiricilerin kullanması öneriliyor. Önemli bazı değişikler:

* Öntanımlı Cairo grafik kütüphanesi ile verimli 2D render (donanım bağımlılığından kurtulmak adına önemli)
* Geliştirilmiş thread modeli
* Yeni Gecko motoru: 1.9

Bu sürümü geliştiricilerin kullanılması öneriliyor...

http://www.mozilla.org/projects/firefox/3.0a1/releasenotes/

Kaynak : Fazlamesai

:: Microsoft Robotics Studio

Kişisel bilgisayar pazarının gelişmiş ülkelerde doyuma ulaşmasıyla Microsoft, kendine yeni bir gelişme alanı buldu; robot sistemleri. Windows tabanlı işletim sistemi özellikle çok gelişmiş olmayan daha çok robot teknolojisi meraklılarının bir robotu kontrol etmeleri ve çeşitli işler yaptırmaları gibi uygulamalara olanak veriyor. Microsoft, robotlar için işletim sistemi Robotics Studio’nun şimdiye dek internetten 100.000 kez indirildiğini açıkladı. Robot amatörleri için tasarlanan yeni işletim sistemi Microsoft Robotics Studio’nun fiyatı 399 dolar.

Resmi web sitesi : http://msdn.microsoft.com/robotics/

Kaynak : NTVMSNBC /ZDNET

Astroidi yakalayana 50.000$ Ödül....

2029'da Dünyaya çok yakın geçecek Apophis astroidinin yörüngesini en iyi tahmin eden kişiye, Planetary Society (Gezegen Topluluğu), 50.000$ vereceğini duyurdu.
Yarışma NASA ve ESA tarafındanda destekleniyor.

2029'da Apophis Dünyaya çarpmasa dahi birçok haberleşme uydusu ile yörüngesinin kesişebileceği açıklaması da eklendi.

Apophis ile ilgili bilgi;

http://en.wikipedia.org/wiki/99942_Apophis

NASA-NEO : http://neo.jpl.nasa.gov/risk/a99942.html

Ek yorum: Bir asroidi gözlemlemek optik bir teleskop ile zor olmakla beraber imkansız değil (astroidler ışık kaynağı olmamaları nedeniyle), ancak en iyi sonucu yüksek frekanslı radarlar sağlamakta (radar-radyoteleskop ikilileri ile de), üstteki resimde Asteroid 4179'un Goldstone Radyo teleskobu ile alınmış görüntüsü.

:: ISS Güç Sistemi yenilendi...

Uluslararası Uzay İstasyonunun Yeni güneş panelleri ve güç sistemi devrede.
İstasyonda gerekli kablolamayı yapan ekip , son olarak güneş panellerinin montajını ve yönlendirme işlemini tamamladılar. STS 115 ile montajı yapılan SARJ (Solar Alpha Rotary Joint) İstasyonun güç sisteminin yöneterek, panelleri güneşin olduğu doğrultuya yönlendiriyor. Astronotlar, Curbeam ve Fuglesang Ani basıç değişikliğinden etkilenmemeleri için Salı gününden beri düşük basınç odasında tutuluyorlar.

MySpace Yahoo'yu geçti,

Kasım itibariyel 38.7 milyon ABD'li Myspace kullanıyordu,
Yahoo'yu ise kasım itibariyle 38.1 milyon ABD'li kullanıyordu.

Blog alanları ve web sitesi servisleri şuan için netteki yeni eğilim...

Haber Kaynağı :CNN