30 Temmuz 2007 Pazartesi

:: F-35, Müşterek taarruz uçağı...


JSF/F-35 Kask. (Kask apache helikopterlerinde kullanılan "eagle eyes" teknolojisinin yanında pilotunun uçağın 360 derece -kör noktasız- görüş imkanı sağlıyor, yani görüntüleri kaskın önündeki ekrana yansıtıyor...)





:: Irak'da ingiliz askerini öldüren dost ateşi...



İngiliz The Sun gazetesi, Mart 2003 tarihinde Irak’ın Basra kentindeki İngiliz konvoyunu vuran Amerikan jetlerinden alınan ses ve görüntü kayıtlarını yayımladı. Kayıtlara göre, ABD’li pilotlar, bir süre tartıştıktan sonra konvoyun ‘düşman’a ait olduğuna karar veriyor ve saldırıya geçiyor.

İngiliz onbaşı Matty Hull'un öldüğü (resimde) saldırının kaydı, pilotlar ve yer kontrol merkezinin içine düştüğü hatalar zincirini açıkça ortaya koyuyor.

Görüntülerde ABD’li pilotlar aralarında yolda seyreden araçların ‘dost mu düşman mı’ olduğunu tartışıyor.

Araçların üzerinde koalisyon güçlerinin birbirini tanıması için kullanılan turuncu renk panellere rağmen, pilotların kafaları bir hayli karışık.

Uzun bir tartışmadan sonra o bölgede ‘dost kuvvet olmadığına’, turuncu panellerin de roket olabileceğine karar veriliyor ve pilotlardan biri kontrol merkezinden onay almadan İngiliz konvoya saldırıyor.

KOKPİTTEKİ DİYALOGLAR

Yer kontrolü vurulan konvoyun İngilizlere ait olduğunu belirtiyor ve pilotlardan acilen üsse dönmelerini istiyor.

İkilinin ‘dost’ vurduklarını anladıktan sonra aralarında şu konuşmalar geçiyor:

‘Şimdi hapsi boyladık ahbap’

2. pilot: İyi isabet

1. pilot: Gördüm

Kontrol Merkezi: Bulunduğunuz bölgede koalisyon güçleri olduğundan haberiniz olsun.

2. pilot: Kahretsin ( Nazikçesi...)

Kontrol Merkezi: Göreviniz iptal. Geri çekilin.

2. pilot: Kahretsin, Tanrı bizi affetsin. Kahretsin, Kahretsin, Kahretsin. Merkez, bana koalisyon güçlerinin tam yerini söyleyin.

Kontrol Merkezi: Bir askerin öldüğünü, dördünün yaralandığını öğrendik.

2. pilot: Kusacağım.

1. pilot: Oof kahreretsin ya.

2. pilot: Duydun değil mi?

1. pilot: Evet, berbat.

2. pilot: Şimdi hapsi boyladık ahbap.

1. pilot: Allah kahretsin. (ağlayarak)

ABD’nin elinde kaydın bulunduğunu gizlemiş olan Britanya Savunma Bakanlığı zorda.

Saldırıda İngiliz onbaşı Matty Hull öldü, dört asker de yaralandı. Saldırıdan kurtulan askerler bir soruşturma kapsamında olayı tüm detaylarıyla anlattı, ancak İngiliz hükümeti hala kokpit kayıtlarının ABD ordusu tarafından resmen verilmesini bekliyor.


Hull'u öldüren uçak ABD'nin envanterindeki zırhlılara ve piyadelere karşı kullanılan A-10 Thunderbolt II. Bu uçağın 30mm'lik GAU-8 Avenger (resimde) makinalı silahından çıkan mermiler Hull'u öldürdü.(ki bu dünyanın en büyük makinalı silahı olarak bilinir)

I. görüntüde, 2 kez saldıran A-10'un yol doğrultusuna geldiğinde ateş ettiğini görebilirsiniz. (Görüntünün bozulduğu an...)

:: A-10...



A-10 makinalı tüfeği hidrolik bir sistem ile ateşleniyor ve mermi yüklemeside özel bir sistem ile yapılıyor. A-10'un sırrı mermilerini çok kısa sürede boşaltmasında saklı...

Ek olarak havadan karaya "hellfire" uranyum katkılı misil taşıyan uçak yüksek manevra kabiliyeti ile yer ekiplerine destek veriyor.

A-10 savaş uçaklarının merkezi ABD/Arizona'da bulunuyor...

Uçak bir helikopterden bile daha esnek manevra kabiliyetine sahip demek yanlış olmaz (hızlı ve tkin bir biçimde hedef doğrultusuna ikinci dönüşünü gerçekleştirebiliyor...). Bu hızı nedeniyle kolay hedefte olmuyor.

I. körfez savaşında ırak kara kuvvetlerine büyük zarar veren 2 adet savaş aracı apache ve A-10 . Çünkü bu iki araç tamamen zırh delmek üzerine tasarlanmışlar. Yerde ise zırhlı araçlar için Abraham (m1a1-2) tankları aynı işi uranyum katkılı mermileri ile gerçekleştiriyor.