1 Şubat 2007 Perşembe

:: Nobel Fizik Ödülleri 1904 (Ödül 4)



Ödülü Alan : Lord Rayleigh (John William Strutt)


Argon elementinin keşfinden dolayı verilmiştir.

Argon, Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Soy elementlerdendir. Havanın içerisinde bulunabilir ve saf olarak havadan ayrıştırılması ile elde edilir.

Fluresans, neon aydınlatılmasının yanında bir çok teknolojik uygulaması mevcuttur.

:: NASA Araştırmacıları buzlanma önleyici geliştiriyor...

NASA Ames Araştırma Merkezinde buzlanmayı azaltacak bir sıvı geliştirildi.

Özellikle uçakların kalkışı esnasında buzlanmadan dolayı çok ciddi sorunlar çıkabilmekte.

NASA'nın geliştirdiği sıvı buzlanmayı %25 daha azaltıyor...

Kaynak : NASA
http://www.nasa.gov/vision/earth/technologies/prevent_ice.html

:: 2006’nın en popüler spam konu başlığı re: hi!

En fazla spam e-postası Güney Kore’den kaynaklandı. Spam kısaca, reklam içeriği olabilen, istenmeyen ‘çöp mailler’ olarak tanımlanıyor.

ISS, 2006 yılı internet güvenlik raporu ve 2007’de ortaya çıkabilecek tehditleri açıkladı. Açıklamaya göre ilk işaretler, bu yıl özellikle web browser’a yönelik kâr elde etme amaçlı siber atakların ve görüntü bazlı spam’ların artacağı yönünde. ISS’in Ar-Ge ve istihbarat birimi X-Force tarafında hazırlanan rapora göre, 2006 yılında toplam 7 bin 247 yeni güvenlik açığı yakalandı ve analiz edildi. Bu sayı, günde ortalama 20 yeni tür açık bulunduğunun göstergesi. Bu rakam ayrıca, 2005 yılı toplamına göre internet güvenlik tehditlerinin yüzde 40 oranında arttığını işaret ediyor. Rapora göre, 2006 yılında ortaya çıkarılan güvenlik açıklarının yüzde 88’i uzaktan gerçekleştirildi, siber saldırıların yüzde 50’den fazlasında saldırgan bilgisayarlara giriş hakkı elde etti.

Tablo ilk bakışta karamsar olsa da, etkisi yüksek açıkların oran olarak bir önceki yıla göre azalmasının iyi haber olduğunu belirtilen rapora göre, web browser saldırılarının 2007 yılında artacağının en açık işareti, yeni ortaya çıkan “saldırı hizmetleri” endüstrisi. Rapor, 2007’de görüntülü spam tekniklerinin daha sofistike hale geleceğini öngörürken, 2006’da tek tük formlarına rastlanan görüntülü spam’e karşı geliştirilen koruma mekanizmalarını aşacak daha etkin görüntülü bazlı spam şekillerinin ortaya çıkmasının beklendiği ifade edildi. Rapora göre, 2007 yılında virüs, casus gibi klasik gruplara karşı hazırlanan programlar etkilerini büyük ölçüde yitirecekler, çünkü başarılı saldırı programlarından karma alıntılar nedeniyle, bu anlamda kategorizasyon neredeyse olanaksızlaşacak. 2006 yılında web tarama sırasında karşılaşılan saldırılarda imza bazlı girişlerin tespit edilmesine karşılık kriptolama ve kamuflaj öne çıkmaya başladı. Tarayıcıları etkileyecek zararlı materyal içeren web sitelerinin yüzde 50’si artık saldırılarını kamufle ediyor ve yaklaşık yüzde 30’u bilgisayarlara kriptolu gönderi yüklüyor.

SPAM DİLİ İNGİLİZCE

Raporunda yer alan bazı istatistiklere göre, 2006’da, bir önceki yıl raporuna göre spam artışı yüzde 100 olarak gerçekleşti.

En fazla spam kaynaklanan ülkeler ABD, İspanya ve Fransa oldu. Spam dili olarak İngilizce hala önde olmakla beraber, hemen ardından gelen Almanca ikinci en popüler spam dili. 2006’nın en popüler spam konu başlığı: “Re:hi.” olurken, en fazla yemleme e-postası Güney Kore’den kaynaklandı. 2006’nın en büyük tehdit kategorisini, “downloaders” adı verilen ve daha sonra çok daha zararlı yüklemelerin kapısını açmak üzere kendini bilgisayara yükleyen düşük tehdit etkili programlar oluşturdu.

2006’da en fazla açık Haziran’da yakalandı, en yoğun hafta Şükran Günü’nden önceki hafta, haftanın günleri arasında en fazla yakalanan gün ise Salı oldu.

2007 TEHDİTLER AÇISINDAN REKOR YIL OLACAK

ISS, 2007’de çoklukla yeni işletim sistemlerine bağlı olarak güvenlik tehditlerinde artış beklendiğini belirtti. Yeni işletim sistemlerinin, eski versiyonlardan daha fazla güvenlik fonksiyonuna sahip bulunsa da, çok daha fazla güvenlik denetiminden geçmiş olsa da, karmaşık olmaları nedeniyle yeni açıkları da beraberinde getireceği görüşü aktarıldı. Raporda, yeni işletim sistemleri ile yeni işletim sistemini destekleyen güncellenmiş üçüncü parti ürünlerin aynı anda piyasaya sürülmesinin, 2007’nin tehditler açısından bir rekor yılı olmasına katkıda bulunacağına gösterdiği belirtildi.

Kaynak : NTVMSNBC

:: Astroid takibi... NEO...

Bugün dünyaya 5.2 ay uzaklığında, 180 metre çaplı, 2006 AM4 ile adlandırılmış bir göktaşı geçiyor...





Kaynak : NASA/NEO

:: Hubble Teleskopunda Problem...


27 Ocak 2007 tarihinde, Hubble Uzay Teleskopundaki ACS (Advanced Camera for Surveys) ekipmanı, yani ana kamera çalışmaz hale gelmiş.

Teleskop koruma moduna geçirildikten sonra, sistem tekrar devreye alınmak istendiğinde Kameraya güç veren Side B elektronik modülü hata vermiş.

Aslında Kasım 2006'da Baltimore'daki Uzay Teleskopu Enstitüsü bazı anomalileri raporlamış.

Teleskopun ana kamerasının tekrar devreye alınması için yapılacak servis görevi (SM4- Services Mission) Eylül 2008'de...

Bu görevde ek olarak Kozmik Orjin Spektrografı ve Geniş Alanlı Kameranın sisteme dahil edilmeside var...

Kaynak : NASA

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2007/jan/HQ_0715_Hubble_ACS.html

http://sm4.gsfc.nasa.gov/technology/instruments.php