9 Ekim 2011 Pazar

:: ABD Hava Kuvvetleri Drone'larında Virüs...



ABD'nin Afganistan ve Diğer Ülkelerdeki Operasyonlarda kullandığı İnsansız Uçakları (Drone); Predator ve Reaper'larının kokpit bölümüne virüs bulaştı.

Creech Hava Üstündeki (Neveda) Sistemlere bulaşan virüs iki hafta önce "Yer-Tabanlı Güvenlik Sistemi" tarafından tespit edildi...

Konu ile ilgili zarar durumu ve kaynak henüz teyyit edilip duyurulmamış...

Ancak virüsün ABD Askeri Silah Sistemleri için Güvenlik Riski oluşturduğu açıkca bildirilmiş...

Askeri Ağ Güvenlik Uzmanları, virüsün payload kısmının "keylogger" olduğunu ve enfeksiyonun kaza olup olmadığının bilinmediğini de bildirmişler.

Ayrıca Virüsün ağ tabanlı olduğu ancak yayılımının nasıl gerçekleştiğinin henüz bilinmediği de bildirilmiş.

Ancak Virüsün Sınıflandırılmış (Gizlilik gerektiren) ve Sınıflandırılmamış makinalara da bulaşması, virüsün bir zinciri izleyerek (Sınıflandırılmış bilgisayardan bilgileri alıp, Sınıflandırılmamış üzerinden oluşan geçit-yönlendirme ile İnternete...) veri aktarmış olabileceği muhtemel.

Afganistanda şuan 30 adet İnsansız Hava Aracı (Drone) kullanılıyor.

Drone'ların yönetildiği; "Yer Kontrol İstasyonu"na (GCS- Ground Control Station) virüsün pilotlar tarafından bulaştırılması muhtemel (İnternet ve Diğer kaynaklar).

Sınıflandırılmamış GCS sistemleri internete bağlı değil. Ancak Sınıflandırılmamışlar bağlı... Bunun bir anlamı da şayet Sınıflandırılmışlar ile Sınıflandırılmamışlar aynı ağ içerisinde ise ve Sınıflandırılmış sistemlerde iyi bir yama yönetimi ve antivirüs sistemi (güncel) bulunmaz ise virüslerin kolaylıkla yayılabileceği...

Virüsün ayrıca temizlenmesi güvenliği kesinleştirmeyeceğinden sistemlerin baştan kurulumu ve yedeklenmesi kaçınılmaz...

Kaynak: Wired


|
____ Innovation Science Labs ____
|