26 Kasım 2009 Perşembe
:: LHC'nin (Large Hadron Collider) çalıştığını nereden anlarız... CERN...
GRID sistemi, LHC sistemi dedektörlerinden gelen verilerin toplanması, tetikleme sistem ile ayıklanması, berlirlenen imzaların araştırılması ve depolanmasını sağlayan bir süper bilgisayar yapısı. GRID yapısında bilgisayarlar merkezi bir sistemde değil, coğrafi olarak dünyaya dağılmış durumdadır.
CERN bünyesinde, LHC'deki verilerin ilk olarak ayıklandığı bir veri işleme merkezi mevcut. Bunun dışında ana veri işleme kapasitesi GRID sistemidir.
Ülkemizde, TÜBİTAK bünyesinde TR-GRID projesi mevcuttur.
Genel GRID yapısını (2D) buradan izleyebilirsiniz.
3-boyutlu GRID izleme aracı için burayı tıklayınız.
LHC deneyinde her bir dedektörde meydana gelen her bir çarpışma, bir olay anlamına gelmekte, olay ise veri anlamına gelmektedir. Dedektörden sisteme ulaşan verini bant genişliği (veri aktarım miktarı) ile olay sayısı doğru orantılı ve olay sayısı ile çarpışma enerjisininde doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz.
Buradan kabaca aktarılan veri miktarını takip ederek deney yapılıyormu, hangi dedektörlerde yapılıyor, görece hangi seviyede deney yapıldığını söyleyebiliriz.
Yukarıda son 24 saat içerisinde CMS dedektöründen alınan veri miktarı. Veri miktarı maksimum 100 MB/s. Bu veri hızının, zamanla enerji seviyesinin arttılması ile olay sayısı artması, aktarılan veri miktarının artması sonucunda, artacağını bekleyebiliriz.
Yukarıda, ATLAS dedektörünün son 24 saat veri transfer durumu.
Yukarıda tüm dedektörlerin, son 24 saat veri transfer durumu.
LHC soğutma durumu. Soğutma işlemi parçacık hızlandırıcısı için birincil parametre. Büyük bir manyetik alan elde etmek için iletken direncinin azaltılarak geçen akımın arttırılması gerekmekte. Bunun için iletkenlerin soğutularak, iletken içerisindeki atomların termal titreşimleri azaltılmakta, geçen elektron miktarı arttırılmakta, elektronların hareketinden meydana gelen manyetik alan şiddeti arttırılmaktadır. LHC'nin arıza yapmasının sebebi soğutma sisteminin tasarımdan kaynaklanmıştı.
Kaynak: CERN / GRID.ORG.TR
:: Pardus Kurumsal 2... TÜBİTAK / UEKAE
TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus Kurumsal 2, kurumsal kullanıcıların gereksinimlerini hızla ve düşük geliştirme maliyetleri ile karşılıyor. Farklı büyüklük ve yapıdaki kurumların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen Pardus Kurumsal 2, birçok yenilik ve avantajı da beraberinde getiriyor.
Pardus ekibi tarafından kurumsal kullanıcıların özel istek ve ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilen Pardus Kurumsal 2 sürümü, 18-20 Kasım tarihleri arasında Grand Rixos Ankara’da düzenlenen “TBD Bilişim ’09”daki TÜBİTAK Standı'nda tanıtıldı.
Geliştirici Sürümü Kasım 2009’da kullanıma sunulacak olan Pardus Kurumsal 2'de yapılan yenilik ve geliştirmeler, kurumlar için birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Pardus Kurumsal 2 Geliştirici Sürümü, yakın zamanda web sitemizden indirilebilir hale gelecektir.
Kurumsal 2'nin yenilikleri
DVD tabanlı kurulum aracı: Pardus Kurumsal 2, tüm sunucu ve masaüstü istemci servislerini içeren tek bir DVD olarak yayınlanıyor. Böylece, yenilenen Pardus kurulum aracı YALI ile farklı görevler ve servisler için özelleştirilmiş kurulumların tek bir DVD ile ve otomatik olarak yapılabilmesi sağlanıyor. Yenilenen sürüm üretim servisleri aracılığı ile de kurumsal kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen Kurulan ve Çalışan Pardus sürümleri ve kurtarma, yedekleme gibi özel amaçlı Pardus ürünleri hazırlamak çok kolaylaşıyor.
Özelleştirilebilir Pardus teknolojileri: Pardus Kurumsal 2, gelişmiş yapılandırma araç ve altyapıları ile kurumsal projelere kolay ve hızlı bir şekilde entegre olarak kurumların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen çözümler sunuyor.
Gelişmiş yönetim ve bakım araçları: Pardus Kurumsal 2 ile birlikte yeni sürümü yayınlanacak olan Pardus Kurumsal Yönetim Arabirimi, Pardus sistemlerin yönetim ve işletme görevlerinin tek bir merkezden yapılmasını sağlayarak farklı istek ve ihtiyaçlara göre genişleyebilir bir merkezi yönetim altyapısı sunuyor.
Kurumsal yazılım seçkisi: Pardus Kurumsal 2, kurumsal masaüstü ve sunucu kullanıcıları için de özelleştirilmiş bir yazılım yelpazesi sunuyor. Tüm Pardus Kurumsal ürünleri taban olarak “Pardus Kurumsal Deposu”nu kullanıyor. Pardus Kurumsal Deposu, güncelleme ve hata düzeltmelerde kararlığı ve güvenliği ön planda tutarak öngörülemeyen servis kesintisi ve zaman kayıplarını önlüyor, bakım ve işletim maliyetlerini düşürüyor.
Pardus Kurumsal 2, esnek ve özelleştirilebilir tasarımı sayesinde birbirinden farklı birçok kurumsal platformda başarıyla kullanılıyor. Pardus Kurumsal üzerine inşa edilen bir dizi kurumsal çözüm de TBD Bilişim '09 katılımcılarına tanıtılacak yenilikler arasında yer alıyor :
Pardus Gömülü İnce İstemciler: Düşük toplam sahip olma maliyetleri ile göze çarpan ince istemciler, özel Pardus Kurumsal çözümleri ile daha yetenekli, daha hızlı ve daha sorunsuz işletilebiliyor.
Pardus Terminal Sunucu Sistemi: Pardus Kurumsal'ın terminal sunucu tabanlı kurulumlar için özel çözümleri kurumsal projelerin hızla ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlıyor, kurumların özel ihtiyaçları için kolayca özelleştirilebiliyor.