12 Ağustos 2010 Perşembe

:: Güneş Aktivitesinde artış!





Son yılların en sıcak yazlarından birisini geçiriyoruz. Sıcaklık artışının nedenlerinden birisi de güneş olabilir demek belki yeterli olmayabilir! Ama güneş'te son 2 ay içerisinde ciddi aktivite artışı var dersek daha anlamlı olur (Bkz: http://inosci.blogspot.com/2010/05/gunes-aktivite-raporu-25051001-may-2010.html ).

Güneş üzerinde şuan 5 adet aktif bölge bulunmakta.
Bu lekeler maksimum beta seviyesinde ve bu lekelerin kümilatif etkisinden kaynaklı X-ışını taban şiddeti (aşağıda) neredeyse B seviyesine geldi!


Güneş lekeleri A seviyesinde parlama yapıyor (ağırlıklı) desek ve C-sınıfı parlamalar iyonosferi ve küresel radyo iletişimini etkiliyor desek çok daha anlamlı olacaktır.

Güneş manyetogramında manyetik kutuplanmalar (aktif bölgeler)

Birleştirilmiş görüntütde güneş aktivite artış bölgeler görülebilmekte.

28.4nm SOHO görüntüsünde aktif bölgeler görünmekte.

NOAA ve NASA'nın eldeki verilerden oluşturulan modele göre (ki her 3 ay'da bir güncellenir), şuan ki güneş durumu aktivite olarak hesaplananın gerisinde!
Beklenen toplam leke 25 civarında!

Güneş'deki aktivite artışı, leke sayısı ile orantılı , X ve UV ışınım artışıda leke sayısı ile orantılıdır. Bu artış elbetteki dünyada da değişikliklere neden olmaktadır ve bu artış ile ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde sürmektedir.

Bu ilişki şayet belirgin ise önümüzdeki yıllarda sıcaklıklar daha da artacaktır (2013'de maksimum!).

Kaynak:
NASA / NOAA
INOSCI Labs.