17 Mayıs 2007 Perşembe

:: Galaktik Fosil...


Daha önce haberini yayınladığımız HE 1523-0901 yıldızının yeni bir görüntüsünü Anthony Ayiomamitis (Atina / Yunanistan) almış...

Fotoğraf 13 Mayıs'da çekilmiş...

Galaksimizdeki HE 1523-0901 13.2 milyar yaşında ve büyük patlamadan sadece 500 milyon yıl sonra oluşmuş...

HE 1523-0901 yıldızı 11 şiddetinde bir şiddete sahip...


Teksas Üniversitesinden Anna Frebel, Carbon 14 tarihlemesine benzer bir metot kullanarak HE 1523-0901 yıldızı radyoaktif toryum ve uranyum elementleri bakımından zengin olduğunu keşfetmiş...

Konuyla ilgili makale : http://arxiv.org/PS_cache/astro-ph/pdf/0703/0703414v1.pdf

Daha fazla bilgi : http://mcdonaldobservatory.org/news/releases/2007/0510.html
http://en.wikipedia.org/wiki/HE_1523-0901
http://www.perseus.gr/Astro-Star-Oldest-HE-1523-0901.htm
LIBRA (Terazi) : http://www.astro.uiuc.edu/~kaler/sow/libra-p.html

Kaynak : Spaceweather

Yorum : Yıldızın yaşlı olmasını ilk 500 milyon yılda oluşan ilk yıldızın başlangıçtaki kütlesinin küçük olmasına bağlayabiliriz, ancak içeriğindeki radyoaktif elementler işi bozuyor... Bu elementlerin oluşması bildiklerimize göre bir süpernova patlaması gerektiriyor (Çekirdekte oluşacak en büyük element demir...)...

Bir olasılıkta çevredeki diğer yıldızların oluşturduğu süpernova patlamasından oluşan radyoaktif parçacık sağnağına maruz kalması...

Ama yinede bu kadar uzun yaşamayı başaran bir yıldız için oturup başlangıç H (Hidrojen) kütle değerinin hesaplanması ile başlanabilir...

:: İnsansız Kargo gemisi ISS'ye kenetlendi...


Ekip 15'e 2.5 ton ağırlığında lojistik (Yakıt, Hava, Su ve donanım) taşıyan kargo gemisi Salı günü istasyona kinetlendi...

Kaynak : NASA

:: Atlantis yine fırlatma rampasında...


Atlantis, Salı günü Fırlatma rampası 39A'ya taşındı...

30 ve 31 Mayıs'da uçuş kontrol fırlatma onayını verecek...

Kaynak : NASA

:: Estonya'ya siber saldırı...

Baltık cumhuriyetlerinden Estonya, yaklaşık üç haftadır siber saldırı altında olduğunu duyurdu.

Estonya Hükümeti, devlet kurumlarıyla birçok özel işletmenin internet sitelerini çökerten bu saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutuyor.

Zira hükümet, bu saldırıların, başkent Tallin'deki tartışmalı savaş anıtının kaldırılmasından sonra başladığını söylüyor.


Kızıl Ordu anıtı birçok Estonyalı için baskıcı Sovyet dönemini simgeliyor.

Rusya ve Estonya'daki Rus azınlık ise, anıtın faşizme karşı mücadeleyi temsil ettiğini söylüyor.

Moskova, anıtın kaldırılmasını Estonya'yı Nazi işgalinden kurtarmaya çalışırken ölen Sovyet askerlerine hakaret olarak yorumluyor.

Anıt, aylar süren tartışmalar ardından 27 Nisan'da kaldırılmış ve Moskova-Tallin ilişkileri gerilmişti.

Kızıl Ordu anıtının kaldırılmasından sonra Rus azınlığın protesto gösterileri sırasında bir kişi ölmüş, 100 kişi yaralanmış, 1300 kişi de tutuklanmıştı.

Estonya Hükümeti, internet sitelerine yönelik saldırıların anıtın kaldırılmasının hemen ertesinde başladığını söylüyor.

Siber saldırıda, Estonya Cumhurbaşkanlığı, parlamento, birçok bakanlık siyasi partiler ve bankalarla diğer işletmelerin internet sitelerinin hedef alındığı, aşırı yüklenme nedeniyle ana işlemcilerin çöktüğü ve ülkenin dış dünyayla bağlantısının kesilme noktasına geldiği belirtiliyor.

Estonya Savunma Bakanlığı, saldırının farklı ülkelerden yöneltildiğini ancak bazılarının Rus devletine ait ana bilgisayarlardan yönlendirildiğini söylüyor.

Rusya'daki bazı internet sitelerinde de Estonya internet sitelerinin nasıl çökertilebileceğine ilişkin bilgilerin yer aldığı belirtiliyor.

Bakanlık, sorumluların bulunabilmesi için NATO ve Avrupa Birliği uzmanlarından yardım istendiğini ancak Rusya'yla bir işbirliğinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Tallin Hükümeti "Rus saldırganlığının" Samara kentinde yarın başlayacak Avrupa Birliği-Rusya zirvesinde ele alınmasını istedi.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, iddiaları "gerçek dışı" olarak niteledi ve Estonya'ya yönelik siber saldırıda Rusya'nın sorumluluğu olmadığını söyledi.
Kaynak : BBC