11 Mart 2011 Cuma

:: Güneş Aktivitesi - Japonya Depremi arasında bir ilişki olabilirmi?




Yukarıda Dünya Manyetik alanı Kp Endeksi... (Sarı >> Kırmızı Bölgeler Manyetik alanda ani dalgalanmayı İşaret ediyor... Japonyadaki depremi değil!)


Bugün, Japonyadaki Deprem

Dün, Güneşte X-Sınıfı patlama

Bugün itibariyel geriye dönük İyonosferdeki Elektriksel Potansiyel durumu!

İşin spekülatif tarafı bir yana, Güneş yaklaşık bir haftadır ciddi bir şekilde aktif ve şiddetli patmalar meydana geliyor.
Bu aktivitenin yoğunlaştığı bir dönemde (en şiddetli patlamalardan birisi depremden yaklaşık 24 saat önce gerçekleşti.) büyük bir depremin gerçekleşmesi, iki olgu arasında bir ilişki olabilirmi diye düşündürüyor.

Güneş Patlamaları, Güneş manyetik alanının yoğunlaştığı bölgelerde meydana gelir. Ana neden, manyetik alan yoğunlaşmalarında meydana gelen, ani değişiklikler (re-connection) Güneş Patlamarına (Solar Flare) neden olur. Bu patlamaların Dünyaya etkisi birkaç aşamada gerçekleşir. Bunlardan birincisi patlamanın oluşturduğu X-ışını, yaklaşık 8 dakikada uyarısız Dünya Atmosferine çarpar, Üst atmosferde İyonizasyonu arttırarak, Elektriksel Alan Bölgeleri oluşturup Dünyanın Manyetik alanının dışında, ikinci, ek düzensiz Manyetik alan kaynağını oluşturur. Bu manyetik alanların şiddeti, yoğunluğu ve sönümlenme süreci, Güneşteki patlamanın oluşturduğu X-ışını patlamasının şiddeti ile doğrudan ilişkişidir. Ayrıca etki Dünyanın manyetik alanının batma/çıkma noktaları olan kutup bölgelerinden başlayarak alt enlemlere inmektedir.
Patlamanın ikincil etkisi ise Patlama sonucunda Güneş yüzeyinden kopan yüklü parçacıkların (CME) 1-3 gün arasında Dünyaya ulaşarak, Dünya manyetik alanını etkilemesidir.

Kısacası Depremler ile Dünya Manyetik Alanı arasında bir ilişki mevcut ise (ki bu etki beklenebilir, çünkü Dünya Manyetik alanı, Dünyanın dönüşü, Kokveksiyon akımları ile ilişkili olduğu modelleniyor.), Dış bir manyetik alan - Manyetik alanı ve konveksiyon akımlarını kaotik bir şekilde tetikleyebilir/etkileyebilirmi (Şiddet olarak çok düşük kalabilir ancak tetiklemez demek ne kadar mümkün...)

Ayrıca NASA, 2008 yılında, Atmosferin Üst Kısımlarındaki serbest elektron yoğunluğu TEC (Total Electron Content) ile deprem arasında bir ilişki gördüğünü belirten bir makale yayınladı (http://inosci.blogspot.com/2008/06/iyonosfer-deprem-tahmin-modeli.html), TEC birinci dereceden Güneş tarafından etkilenir!
TEC, Dünya Manyetik alanından etkileniyorsa, TEC Güneş Patlamarından etkileniyorsa, Dünya Manyetik alanı ve Güneş Patlamaları arasındada etki bilindik ise. Manyetik alan ve Deprem arasında ilişki hangi genlik ve frekansda gerçekleşir...


Bu analojik olarak çalışan bir motorun rotorunun/statorunun veya sargılarından bir bölümünün dış bir manyetik alan tarafından etkilenerek motor devrinde bir değişiklik meydana gelmesi olarak bezetilebilir...

Her güneş patlamasında bir deprem beklemekte bu kaotik yapı içerisinde mümkün değil. Ancak etki-tepki mekanizması çok basit olsaydı Depremlerin zamanını zaten tahmin edebilirdik!

Ayrıca bu yazıdan sonra Güneş Patlamaları ile Tsunami arasında bir ilişki olabilir dediğimizde kaotik yapının nasıl ilişkilendirilebileceğini daha iyi anlayabiliriz...

Dünyanın Manyetik Kutuplarının neden döndüğünü henüz bilmediğimizi de düşünürsek, kaotik etkileride hesaba katmak gerekebilir (Dünya dışı da dahil...)...

Konu ile ilgili Harvard'da yayınlanmış Bilimsel bir makale;
http://adsabs.harvard.edu/abs/2007AGUSMIN33A..03J

Makale 1991-2007 tarihleri arasında 4 şiddetindeki depremler ile, GOES ve SOXS uydularının verdiği Güneş Patlama verileri kullanılarak. Güneş patlamarı ile Depremler arasındaki ilişki incelenmiş. Çalışmada patlama ile deprem arasındaki süre incenmiş.
Ve sonuçlarda Güneş patlamasının şiddeti ile geçen ara süre sonundaki depremler arasında bir ilişki gözlemlenmiş.

Diğer bir makale;
http://adsabs.harvard.edu/abs/1967E%26PSL...3..417S

Demokritos Üniversitesinden bir makale;
http://arxiv4.library.cornell.edu/pdf/1012.3585

Tayvan Uzay Bilimleri Enstitüsünden bir makale;
www.ss.ncu.edu.tw/~jyliu/paper/2010129.pdf


Yukarıda gerçek zamanlı Güneş'in manyetik alan etkisi ile sürükelenen yüklü parçacıkların konum, yoğunluk ve şiddeti.
* Dünyanın bulunduğu yeri gösteriyor.


Gerçek zamanlı Dünya Manyetopoz durumu.
INNOVATION SCIENCE LABS

:: Japonya. 8.9 Şiddetinde deprem.




Bugün Türkiye saati ile 07:46'da, Japon Honshu adası yakınlarında, 24km derinlikte 8.9 şiddetinde (Richter) bir deprem meydana geldi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Tüm Pasifik çapında Tsunami uyarısı verdi;
Uyarı listesi;

Japan, Russia, Marcus Is., N. Marianas, Guam, Wake Is., Taiwan, Yap, Philippines, Marshall Is., Belau, Midway Is., Pohnpei, Chuuk, Kosrae, Indonesia, Papua New Guinea, Nauru, Johnston Is., Solomon Is., Kiribati, Howland-baker, Hawaii, Tuvalu, Palmyra Is., Vanuatu, Tokelau, Jarvis Is., Wallis-futuna, Samoa, American Samoa, Cook Islands, Niue, Fiji, New Caledonia, Tonga, Mexico, Kermadec is, Fr. Polynesia, Pitcairn, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Antarctica, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Colombia, Peru


Yukarıda güncel Tsunami Uyarı bölgeleri ve seviyeleri.

Yukarıda Gerçek zamanlı ABD'nin Oregon Eyaleti sahili. Muhtemel dalgalar bu sahile de ulaşacak.

Kaynak: NOAA

:: Discovery Uzay Mekiği İndi... STS-133



STS-133 görevi kapsamındaki Discovery Uzay Mekiği Dünyaya döndü...
Mekik son uçuşunu tamamlayarak resmi olarak emekliye ayrıldı.

Kaynak: NASA