Avrupalı bilim insanları, insan beyinindeki elektrik aktivitelerinden tanıyan bir elektronik güvenlik sistemi geliştiriyor.
NewScientist’in haberine göre, Dimitrios Tzovaras ve ekibi tarafından Yunanistan’ın Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde geliştirilen bu biometrik sistem, maaliyetinin çok yüksek olması sebebiyle sadece yüksek seviyeli güvenlik önlemlerinde kullanılmak üzere tasarlandı. Sistem ‘EEG’ olarak bilinen elektroensefalografi metodunu kullanıyor.
EPİLEPSİ TEDAVİSİNDE UMUT
EEG kafanın etrafına yerleştirilen elektrodlarla beyin aktivitelerini takip ederek, elektrik yoğunluğu bulunan bölgeleri tespit ediyor. Bu, beynin farklı alanlarının hangi işlemleri gerçekleştirmek için çalıştığını bulmaya yardım ediyor. Nörobiyologların epilepsi gibi hastalıkları daha kolay inceleyebilmelerini de sağlayan sistem, Tzovaras’ın tasarımıyla kimlik tespiti için de kullanılabilecek.
Sistemin kullanılabilmesi için kişinin daha önceden EEG’sinin çekilmesi gerekiyor. Kablosuz elektrodlar sayesinde beyindeki elektrik aktiviteleri bir bilgisayara yükleniyor. İşlem sırasında Tzovaras kişilerden gözlerini kapatıp sessizce oturmalarını istiyor. Çünkü bu sayede ‘daha net bir resim’ elde ediliyor. Çoğunlukla önemli binaların ve yüksek teknoloji laboratuvarlarının güvenliğini sağlamak için kullanılması planlanan sistem, her giriş çıkışta kişilerin giymek zorunda olduğu elektrodlar sayesinde veritabanında kayıtlı paternlerle karşılaştırma yapıyor.
Sistemin pratikliğini eleştiren Cambridge Üniversitesi öğretim görevlisi John Daugman, ‘iş yerine elektrodlu kasklar takarak girmek garipsenecek bir durum’ yorumunu yaptı. Aynı üniversiteden Olaf Hauk’da ‘stres beyindeki elektrik dalgalarını etkiliyor. Kötü bir akşam geçirdikten sonra farklı bir EEG profiliniz oluştuğunda şüpheli kişi ilan edilmek hiç de istenen bir durum olmaz’ diyerek Tzovaras’ın projesinin üstüne düşünülmesi gereken yanlarını hatırlattı.
Kaynak : NTVMSNBC
18 Ocak 2007 Perşembe
:: NASA'da günün imajı... Kedi Gözü Nebulası...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)