12 Ocak 2007 Cuma

:: NASA'da Günün İmajı...



Bir karadelik yıldızdan madde çalarken...

Kütle aktarım diski merkezindeki karadelik resmedilmiş...

Karadelikler yakınlarındaki yıldızlardan kütle çekimleri ile madde çalarlar. Madde karadeliğe düşerken belirli bir yörüngede dolanarak yutulur... Madde gazdır (çoğunlukla yıldızın dış kabuğundaki hidrojen...) ve hızlanıp birbirlerine çarpıştıkça ışıma yaparak teleskoplarımız için görünür olur...(çoğunlukla x-ışını, bu ışıma chandra tarafından yakalanır..)

Karadeliğin madde yutmasıyla kütlesindeki artış çapındaki (olay ufkundaki) artış ile sonuçlanır...

Karadelik içerisindeki fizik henüz bir gizemdir. Olay ufkunun ardında ışık kaçamadığından zaman tanımlı değildir. Buda hesaplarımızı şimdilik boşa çıkarmaktadır (zamanı kullanarak ifade edemiyoruz...)

Kaynak : NASA

:: Solaris hakkında bilgi...

Siz de Solaris İşletim sistemini merak mı ediyorsunuz? Bu konuda Türkçe döküman mı bulamıyorsunuz? Nasıl edinirim? Nasıl kurarım diye tereddütleriniz mi var? İşte sizin için bir bilgi kaynağı: Dünyanın en güçlü işletim sistemi olarak nitelendirilen Solaris İşletim sisteminin en yeni sürümü Solaris 10 ve aslında bir GNU/Linux dağıtımı olmasına rağmen Linux çekirdeği yerine Solaris çekirdeği ile çalışan Nexenta OS hakkında bilinmeyenler ile Sun OS'un gelişimine ilişkin bilgilerin yeraldığı Çağatay Çebi tarafından hazırlanmış inceleme yazısına şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.cagataycebi.com/free_articles/solaris/solaris.html

Kaynak : Fazlamesai

:: Yeni Mars Aracı Pathfinder'ı görüntüledi...

1997'de Mars'a inen Pathfinder aracının görüntüsü Mars yörüngesindeki keşif aracı tarafından görüntülendi.

Pathfinder 4 Temmuz'da Mars'a inmiş ve 12 hafta boyunca Mars'a ilişkin verileri dünyaya iletmişti.

Pathfinder üzerindeki Sojourner uzay aracı şuan aktif olarak çalışan Spirit ve Opportunity'den farklı olarak direk dünya ile bağlantı kuramıyordu. Veriler Pathfinder'ı bir röle gibi kullanarak iletilebiliyordu...



MRO Adresi : http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/main/index.html

Kaynak : NASA

:: Termometreyi yutmak mı?

NASA araştırmacıları yutulabilen gelişmiş bir termometre geliştirdi...

Termometre medikal alanda kullanılacağı gibi atletlerde ve Astronotlar üzerinde kullanılacak.

ABD'de atletlerin ölümünde 3. etken sıcaklık çarpması olduğundan , futbolcuların vücut sıcaklığı bu termometre ile izlenebilecek.

Astronotlar da ise, bir uzay yürüyüşü esnasında giysilerinde çıkabilecek olası bir sorun durumunda, vücut sıcaklıklarındaki anerinin saptanması amacı ile kullanılacak...

Aslında "hap termometre" 1980'lerde Johns Hopkins Üniversitesinde "Termal İzleme Sistemi" adı ile geliştirişmişti. Burada kullanılan hap 3/4 inç'lik silikon ile kaplanmış sensör, mikro batarya ve quartz i değişimlkristalinden bir sıcaklık sensöründen ibaretti.

Daha sonra CorTemp™, NASA ve HQ firmalası ile daha gelişmiş tasarımlarını üretime aldılar.

Kaynak : NASA