30 Kasım 2009 Pazartesi

:: Sayısal Ortamda Savaş Sempozyumu... (Cyber Warfare Symposium) (SOS2009)...


Gelişen teknolojiler sayesinde bilgi toplanması, üretilmesi, depolanması, işlenmesi, kararlara destek verilmesi, karar ve bilgilerin iletilmesi faaliyetleri insanlık tarihinde daha önce görülmemiş bir hızda, miktarda, yoğunlukta ve etkide yapılır hale gelmiştir. Teknolojiler ve uygulamalar kamu, ticari, sivil toplum, özel, sosyal, v.b. neredeyse tüm alanlarda ağyapıların gücünü ortaya çıkartmaktadır. Çağımız, bilgi, ağyapılar ve şebekelerin çağı olarak nitelendirilmekte ve bulunduğumuz nokta henüz bir başlangıç olarak değerlendirilmektedir.

Savunma ve güvenlik de bilişim teknolojilerindeki gelişmelerden ciddi bir biçimde etkilenmektedir. Bilgi ve ağyapılar bir kuvvet çarpanı olarak görülmekte ve çalışmalar artan bir biçimde bu yöne kaydırılmaktadır. Yakın geçmişte yaşanan çatışmalar ile gelişen ve evrimleşen konseptler, doktrinler, taktikler, teknolojiler ve ürünler modern savaşların bilgi ve ağyapı temelli olacağını ve sayısal ortamın ciddi fırsatlar barındırdığını göstermektedir. Fırsatlar yanında, ağyapılara ve sayısal ortama olan bağımlılık giderek artan bir tehdit de oluşturmaktadır. Yakın geçmişteki çatışmalarda liderlik ile birlikte komuta kontrol, iletişim, enerji ve ulaşım şebekelerinin birinci öncelikli hedefler olduğu, ağ yapıların zayıflatılması ile izole ya da paralize edilmiş unsurların etkisini kaybederek savaş dışı kaldığı ya da kolay birer hedef haline geldikleri açıkça görülmüştür.

Sayısal ortamın bir özelliği de savaşılması için sıcak çatışmaya ihityaç duyulmamasıdır. Bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan incelemelere göre sayısal ortamda her gün milyonlarca saldırı meydana gelmektedir. Bunlar arasında özel amaca yönelik olarak profesyonelce gerçekleştirilen saldırıların büyük kısmının hedefinde ülkelerin silahlı kuvvetlerinin ve savunma sanayi firmalarının bulunması dikkat çekicidir.

2007’de Estonya bilgi sistemlerine, 2008 yılında Gürcistan bilgi sistemlerine Rus bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen eşgüdümlü saldırıların ardından, çeşitli ülkeler ve NATO sayısal ortamada savaşı öncelikleri arasına almıştır. Bu konudaki bilimsel etkinlikler artmış ve sayısal ortamda savaş ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmıştır (örneğin Estonya’da NATO Sayısal Ortam Savunması Mükemmeliyet Merkezi açılmıştır).

Ülkemizde de büyük çoğunluğu sivil alanlara yönelik olan çeşitli adımlar atılmaktadır. Askeri ağyapıların gün geçtikçe daha fazla önem kazanması ile konunun askeri boyutunun da tüm paydaşların (askeri, sivil, sanayi, akademik, v.b.) katılımıyla tartışılması gereksinimine olan ihtiyaç da artmıştır. Bu amaçla konuya dikkat çekerek farkındalık yaratılması ve ülkemiz için olası tehditlerin, çözüm yollarınının ve fırsatların tartışılarak değerlendirilmesi ve ortak akıl oluşturulması amacıyla SASAD tarafından 10 Aralık 2009 tarihinde SSM Konferans Salonunda Sayısal Ortamda Savaş (SOS 2009) Sempozyumu düzenlenecektir.

Konuya ilgi duyan herkesin gerek sunucu gerekse de izleyici olarak katılımı beklenmekte ve tüm paydaşlar sempozyuma davet edilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sayısal ortamda savaş, veri ve ağ güvenliği, ağyapılar (şebekeler), sayısal ortam güvenliği, kritik altyapıların güvenliği, elektronik istihbarat, istihbarata karşı koyma

Keywords: Cyber warfare, cyber security, cyber defense, cyber attack, digital warfare

Gizlilik Derecesi: Tasnif Dışı

:: Atlantis Florida'ya indi... NASA


Atlantis Uzay Mekiği, NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi, Pist 33'e güvenli bir şekilde indi...

STS-129 görevi tamamlandı...
Kaynak: NASA