11 Eylül 2010 Cumartesi

:: NASA Goddard Enstitüsü, Veri ve İmaj Sitesi...





NASA'nın özellikle İklim ile ilgili modellerine erişebileceğiniz bir site,
Bu sitede almak istediğiniz grafikleri, tarih aralıkları ve belirli özellikleri belirleyerek çizdirebiliyor, pdf formatında çıktılar alabiliyorsunuz. Sorgulamaları yapan dilin Phyton olduğunu da söylemek gerek...

Örnek olarak; Gelecekte, İnsan kaynaklı etkilerden dolayı oluşan atmosfer etkisi için "Dangerous Human-Made Interface" bağlantısını tıklayalım,
Ardından "Future Scenarios" (Gelecek Senaryoları) bölümünden, Response Hücresinden, Lat-Lon > IPCC scenario A2,single'ı seçelim.
Burada Trend olarak bırakalım, Burada, Yüzey Hava Sıcaklığı, Toprak Sıcaklığı istediğimiz seçeneği seçebiliriz. Taban periyod 1951 - 1980 arası alınan veriler dikkate alınacak, Ardından 2000 - 2050 arası verileri görmek için "Show Map" dersek aşağıdaki haritaları elde ederiz.




Türkiyede insan yapımı etkinliklerden dolayı Akdenizin doğusu ve iç kesimlerin etkileceği sonucu görülmekte. Ancak tüm bölgelerde +3 derece beklenmekte.

Burada yüksek enlemlerde sıcaklık artışı görülmekte.
Aynı modeli GISS'de de uyguladığımızda;


Bu modelde +4 derece bekleniyor ve Doğu Karadeniz bölgesinde +6 dereceye ulaşacak.

Ancak bu modelde de yüksek enlemlerde etkinin daha arttığı görülmekte.


Yukarıda ise 1880 - 2003 tarihleri arasındaki küresel ısınma durumu.
Türkiye 0,6 ~ 1,7 derece arasında ısınmış.


Yüksek enlemlerde ısınma artmıştır.

Sorgulama için;
http://data.giss.nasa.gov/




:: Amatör Astronomlar İlkkez Jüpitere çarpan bir obje yakaladılar... NASA



Jüpiterin bulunduğu yörünge ve kütlesinden dolayı Asteroid ve Kuyrukluyıldızların ziyaretine uygun desek yanlış olmayacaktır. Bu ziyaretlerin Jüpiter ile çarpışma ile sonuçlananlarını yörünge teleskopları ile yakalamak artık bilindik bir duruma gelmişken, Amatör Astronomlar yer tabanlı teleskoplar ile de bu türde gözlemler yapılabileceğini gösterdiler.

3 Temmuz 2010'da gerçekleşen çarpışma Amatör Astronom Anthony Wesley tarafından gözlemlemiş. Kullandığı teleskop 37 santim çaplı.

3 Temmuz 2010'da çarpan nesnenin oluşturduğu kinetik enerji , 1908 yılında gerçekleşen Tunguska olayından 5-10 defa daha zayıf.



Kaynak: NASA