18 Temmuz 2010 Pazar

:: Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı...



Şehirleşmenin getirdiği problemlerden birisi de; Hava kirliliği;
Ülkemizde bu konu ile ilgili olarak, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafında "Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonları" yapılandırılarak internet üzerinden sunulmaya başlandı.

İlgili web sitesi içerik olarak oldukça zengin,
Veriler dinamik ve dış ortama aktarılabilecek şekilde güncelleniyor.

Yandaki resimde Samsun İstasyonu görülmekte, İstasyon ile ilgili istediğiniz tarih aralığında durum raporu almak için tıklayınız...

Samsun İstasyonu genel hava kalitesi durumu.

:: Airties RT-205 Buffer Overflow ( Kilitlenme ), "Internal communication error." Exiting hatası


Bugünlerde, Airties RT-205 ADSL modemler ile ilgili çok sayıda problem gelmeye başladı. Hafta sonu sorun çıkartan bir RT-205 modemi inceleme şansım oldu.

İlgili Modem'in PPP (ADSL şebekesi ile kimlik doğrulama protokolü) aşamasına geçemediği ve "ADSL portuna" telefon hattını bağlandığımızda modem arayüzüne erişlemeyerek belirli bir süre/deneme sonrasında "Internal communication error. Exiting." hatası döndüğü gözlemlendi.

Modem yeniden başlatıldığında yine aynı rutine girmesi ve diğer modüllerin şebekeye bağlanmadığında düzgün bir şekilde çalışması yazılımsal bir sorunla örtüştüğüne işaret ediyordu (Sonuçta elektronik modüllerin büyük bir kısmı aynı set içerisinde çalışıyor...).

Sorun Hattın 8Mbps'ye yükseltildiğinde ortaya çıkması şu sonucu çıkarmama neden oldu;

"Hat üzerinde gelen hatalı paketler modem tarafından belleğe ulaşmadan drop edilemediğinde bellek taşması meydana geliyordu, Hat hızı düşükken bu süreç daha yavaş ve zaman aşımlı işlediğinden sadece performans kaybına neden oluyordu..."

Çözüm;

"http://www.airties.com/product-details.asp?pn=Air%206271&s=5&ci=15&dil=tr"
sitesine gidilerek siteden güncel firmware indirildi. (Dikkat! Telekom ve Standart gibi seçenekler farklılık gösteriyor...)

Cihaz fabrika ayarlarına dönüldü,
Firmware cihaza yazıldı,

Modem, ADSL şebesine bağlandığında kilitlenme sorunu ortadan kalktı ve belirgin bir performans artışı gözlemlendi. Ancak modem şebekeden ip aldığı biz modemden ip aldığımız halde bağlantının yine sağlanmadığı görüldü. Bununda cihaz üzerindeki bir routing sorunu (yada yeni firmware'de olan yeni bir ayarın varsayılana dönmemesi sorunu) olduğu düşünülerek cihaz üzerindeki yeni firmware'den fabrika ayarı yapıldı ve sorunsuz bir bağlantı gözlemlendi.

Sonuç olarak;

RT-205 kullanıyorsanız aşağıdaki sıra ile güncelleme yapabilirsiniz;

1) Cihazı ADSL şebekesinden (Telekom bağlantısından) ayırarak web arayüzünden Fabrika ayarlarına dönün,
2) Cihaza uygun indirdiğiniz Firmware'i yazın,
3) Cihazı, yeni ayarları ile tekrar Fabrika ayarlarına dönün,

Firmware update sırasında elektrik kesintisinden etkilenmemek için elinizde mevcut ise ilgili işlemi kesintisiz güç kaynağının arkasında gerçekleştirin.