29 Ocak 2011 Cumartesi

:: NASA'nın Hubble Uzay Aracı, Görülebilir Evrenin en uzak (en eski) galaksilerinden birisini buldu... NASA



Astronomlar, NASA'nın Hubble Uzay Teleskopunun sınırlarını zorlayarak, Görünen (Optik) Evrenin en uzak galaksilerinden birisini buldu...

(Burada optik dememizin sebebi, Hubble Uzay Teleskopunun görünür elektromanyetik bölgeyi görmemizi sağlamasından kaynaklıdır...)

Bulunan objenin uzaklığı 13.2 Milyar yıl, Bunun diğer bir anlamı objenin 13.2 Milyar yıl yaşında olduğu, çünkü objenin yaydığı ışığın bize (Hubble'a) ulaşma hızı ışık hızı olması nedeniyle ve ışık hızının sabit olması, geçen sürenin eşit olması nedeniyle yaş=uzaklık eşitliği yapabiliyoruz (Özel Rölativite Teorisi).

Evrenin yaşının 13.7 Milyar yıl olduğu düşünülürse, bu en ilkel galaksilerden biridir diyebiliriz.

Bu obje/galaksi Samanyolu Galaksiminizden yüz kat daha küçük.

Yukarıdaki görüntü; Hubble'ın Geniş Alan Kamerası 3 tarafından, Ultra Derin Alan 2009-2010 kataloglanmış.

Galaksinin görünümü spiral'a benzemekte. İçeriği ise henüz tam olarak bilinmiyor.



Galaksi katalog ismi: UDFj-39546284

Galaksinin Uzaklığının hesabı ise doppler kayması ile gerçekleştiriliyor. Bu yöntemde Objeden ulaşan ışığın içerisinde bir elementin (En bilindik ve bulunan Hidrojen)
spektrum imzası aranır, Bu kuantum eneji seviyesi (Baş kuantum sayısı) sevilerindeki farkların her bir element için sabit olmasından dolayı (temelde ince yapı sabitine bağlıdır) tayf yerel bir gözlemciye göre olan kaymanın miktarına göre kırmızıya kayma miktarından bizden uzaklaşma hızı ve uzaklığı hakkında bilgi edinebiliyoruz. Edwin Hubble, Kırmızıya kayma ile uzaklık arasında gözlemleri sonucunda bir orantı olduğunu bulmuştur (Hubble Sabiti...)

Kaynak: NASA