19 Mayıs 2007 Cumartesi

:: Ucuz PC Uruguay'da hayata geçti...


ABD'nin teknoloji konusunda uzmanlaşmış üniversitelerinden MIT'nin Medya Laboratuvarı'nın başındaki Nicholas Negroponte tarafından geliştirilen ve ilk çalışan örneği 2005 yılında ortaya çıkan 100 dolarlık dizüstü bilgisayar fakir ülkelerdeki çocukların bilişim destekli eğitim görmesini hedefliyor.

Maliyet 75 dolar arttı
Aradan geçen zaman içinde Negroponte üniversiteden ayrıldı, 100 dolarlık maliyet 175 dolara çıktı ancak çalışmalara ara verilmedi. 2008 yılında kullanıma sunulması beklenen ve Nijerya, Libya, Kenya gibi birçok ülke tarafından sipariş alan XO-1 kodlu bilgisayarlar Uruguay'ın Kardal adlı bir kasabasında 160 kişilik öğrenci grubunun kullanımına şimdiden sunuldu.
15 milyon dolarlık bir fonu bu projeye ayıran Uruguay 2009 yılında ülkedeki her öğrenciye bu dizüstü bilgisayardan vermeyi planlıyor.
Özel bir Linux dağıtımı kullanan bilgisayar kablosuz internet erişimine sahip ve elektrik olmayan yerlerde yanındaki kolu çevrilerek şarj olabiliyor.

Haberle ilgili siteler


» laptop.org


Kaynak : Radikal

:: Pardus...

Pardus, Tübitak’ın desteği ile hayat bulan tamamen Türkçe bir GNU/Linux dağıtımıdır. Kullananların internet ortamında her türlü desteği bulduğu, kullanıcı dostu, ilk çıktığından bu yana bilgisayar kullanıcıları arasında hızla kullanılıp yaygınlaşan, ücretsiz bir işletim sistemidir. Bu kitapla, hiç GNU/Linux kullanmamış okuyucuları başlangıç seviyesinden alıp üst seviyelere getirmek amaç edinilmiştir
Yeni ve Pardus’un kendine özgü masaüstünü tanıtıp işletim sistemine olan aşinalığı artırmak, kullanımına yönelik ipuçlarıyla Pardus’u kullanmayı zevk haline getirmek, temel donanım ve yazılım konularında açık kapı bırakmamak amaç edinilmiştir. Halihazırda Linux kullanmakta olanların da faydalanacağı bu kitapta;

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından gerçekleştirilecek olan Sayısal Kayıt, Arşiv ve Analiz Sistemi (SKAAS), kullanıcı bilgisayarları ve sunucular için işletim sistemi tercihini Pardus yönünde kullandı.

Kurulacak sistem ile Türkiye'de yayın yapan ulusal ve yerel 210 televizyon ve 860 radyo yayınını sayısal ortamda Pardus arşivleyecek..

RTÜK tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK UEKAE tarafından gerçekleştirilecek olan SKAAS ile ilgili sözleşme 21 Şubat 2007 tarihinde imzalanmıştı. Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığı alanında karasal sayısal televizyon deneme yayınına geçilmesiyle başlayan teknolojik dönüşüme paralel olarak, RTÜK yayınları izlemekte ve kaydetmekte kullandığı teknik sistemi yenileyeceğini 2006 yılı başında ilan etmişti. RTÜK merkezinde halen eski teknoloji kullanılarak kaydedilen ve arşivlenen radyo ve televizyon yayınlarının bundan böyle yeni kurulacak SKAAS ile arşivlenip, analiz edilecek. SKAAS Sistemi'nin devreye girmesiyle, Ankara’daki RTÜK merkezinde uydu, kablo ve karasal ortamdan alınan 100 televizyon ve 100 radyo yayını ile yurt çapındaki 258 il ve ilçeden yayın yapılan toplam 210 televizyon ve 860 radyo yayınının, yani tüm yayınların sayısal ortamda kayıt edilmesi, arşivlenmesi, izlenmesi ve analizi sağlanacak.

Pardus Kitabı...

* Pardus’a Giriş
* Pardus Kurulumu
* Pardus Masaüstü, Dosya Sistemi,
* Ayarları
* Ağ Ayarları, İnternet’e Bağlantı
* Depolama Aygıtları Yönetimi
* Sistem Araçları ve Ayarları, Tasma
* KDE Masaüstü ve Uygulamaları
* Linux Konsolu
* Windows ve Pardus Program Eşleştirmesi
* OpenOffice: Write, Base, Writer,
* Calculator, Math, Draw, Impress
* Pisi Paket Sistemi
* USB Modem Kurulumu

gibi konular GNU/Linux dünyasına ilk adımlarını atacaklar için oldukça anlaşılır bir tarzda Talat Uyarer tarafından kaleme alınmıştır. Kitapla beraber ücretsiz Pardus Kurulum CD’si verilmektedir.
Kitap için ilgili adres

:: 3-Boyutlu Güneşlekesi... (956)

3-boyutlu gözlük kullanarak güneşlekesi 956'yı 3 boyutlu izleyebilirsiniz...

M-Sınıfındaki patlamanın gelecek 24 saat içerisinde etkisi %15 artacak...

Fotoğraf Hollandadan Emiel Veldhuis tarafından alınmış...

(Büyütmek için fotoğrafın üzerini tıklayınız...)

Kaynak : Spaceweather.com

:: 19 Mayıs, Venüs ve Ay Yakınlaşması...


19 mayıs 2007 tarihinde saat 19:30 da başlayacak gözlem için Astom herkesi davet ediyor...

:: Hubble Halka şekline karanlık madde keşfetti...

(Büyütmek için resmin üzerini tıklayınız...)

Halka bir galaksi kümesinde keşfedildi (Galaktik büyüklükte...)

Bu halka şeklindeki karanlık madde nedeniyle bu bölgede ışınım görülmüyor... (Arkadan gelen ışınımı perdeliyor...)

Bu görünmez biçimdeki madde bilinen maddeden farklı...

Bu karanlık madde bir hava yastığı gibi genişlemekte...


Daha fazla bilgi için tıklayınız : http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/news/dark_matter_ring_feature.html

Yorum : Sanki merkezi başka bir patlamadan saçılıyormuş gibi...