8 Aralık 2006 Cuma

:: Güneşin EKG'si....



Durum pek parlak görünmüyor :)

Şimdilik durum iyileşiyormuş gibi görünüyor ama benim beklentim yükselme trendi yönünde. Aşağıdaki görüntüde Güneşin sol yarıküresinde göreceğiniz leke Güneşin dönüşü ile sağa doğru hareket edecek ve ekvator bölgesine yaklaştığın da dünya gama,x ışınlarından etkilenmeye başlayacak, ekvator eksenini geçtikten birkaç gün sonra partiküler sağnak başlayacak. Tabiki leke 8-9 gün içerisinde merkeze ulaşacak ve o tarihe kadar manyetik dinginlik oluşması muhtemel (aktivasyon azalabilir...)

Güneş lekeleri ile ilgili çalışmalar hala sürmekte ve güneşteki bu lekelerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemekte. Ancak modellerde lekelerin manyetik alanlar ile ilgili olduğu kesinleşmiş. Bu bölgelerde manyetik yoğunluklar oluşuyor ve güneş yüzeyindeki partikülleri bir hızlandırıcıda olduğu gibi uzaya savurulmaya başlıyor. Lekeyi görmemize neden olan karartı ise bu bölgelerde sıcaklığın görece azalması! Bir manyetik soğutucu olduğu söylenebilir! (Ama ne soğukluk :)

Güneş her 11 yılda bir döngü ile güneş lekelerinde ve güneşin aktivasyonunda bir artış meydana geliyor... Ancak aslında biz bu döngünün sakin durumundayız! Şu duruma çarpıntı diyebiliriz belki :) Bu döngüleri aşağıdaki grafiktedir (Resmi tıklayıp büyütebilirsiniz...) .