7 Aralık 2006 Perşembe

:: Uzun bir süre sonra Güneş radyasyon bombardımanına başladı....


Bu yazı hazırlanırken güneşten gelen parçacıklar dünyayı bombardımana çoktan başladılar. Uzun bir süredir böyle bir parçacık yağmuru görmemiştim(2 sene). NOAA (Amerikan Okyanus ve Atmosfer Dairesi) Güneş fırtına kategorisini S3 olarak tanımladı. Bu seviyede yörüngedeki astronotların uzay yürüyüşü yapmasını engelliyor, , sinyal kayıpları oluşturabiliyor ve Kutup bölgelerinde Yüksek Frekans Radyo dalgarında etkilenmeler, Yüksek irtifada uçan yolcu uçaklarındaki kişiler için olası tehlikeler ortaya çıkıyor.


Bundan 2 gün önce mail ile güneşte X sınıfı bir patlama meydana geldiğini duyurulmuştu ve patlama gözü (lekesi) bize doğru yöneldiğinde tehlikenin artacağı söylenmişti. Bu süreç 1 ila 2 haftada gerçekleşecekti. (Gözün X ışını kamerası ile görüntüsü üstte mevcut. )

Radyasyon seviyesinde yükselme bekleniyor ve yükselme ile olası tehlikeler;

S4 Seviyesi;
Uyduların güneş panellerinde arızalar, Yüksek seviyede uçan uçakların yolcuları için radyasyon tehlikesi, Yer konumlandırma hataları, Uydularda bellek problemleri...

S5 Seviyesi;
Uydular kullanılmaz duruma geliyor, Yüksek Frekans bölgesi kutuplarda tamamen kapanıyor (parazit ile örtülüyor...),...

Bu seviyeler atmosfere giren parçacıkların enerjisi ile belirleniyor.

Sol Üstteki görüntü güneşin parçaçık yayılımını (SOHO uydusuna ulaşan) gösteriyor. Yukarıdaki resim güneşin o anki durumunu vermektedir. Eğer resimde karlanma görüyorsanız bu kar öbekleri X ışını kamera ile etkileşen parçacıkları göstermektedir. Blog yayında kalacağı için bir süre sonra karlanma azalacaktır...

Aşağıda ise radyasyon grafiğini görebilirsiniz. Grafikte kırmızı bölgeler tehlike belirtisi ( Bu grafikte zaman ile değişecektir ).
Haber şu an için basına yansımadı.



Kaynak : NOAA