- Dalga Kılavuzu
- LNA (Low Noise Amplifier)
- Hat Yükseltici
- Radyo Frekans Kablosu
- Öngerilim T'si
- Doğru Akım Güç Kaynağı
- Mikrodalga alıcı cihaz.
- İndirici-Dönüştürücü/Alıcı Bileşeni
- Ses Kablosu
- Kontrol Kablosu
- Sinyal Analiz Bilgisayarları
- Dijital Sinyal İşleme
PARABOLİK YANSITICI: Anteninizi oluşuracak çanak kısım (Uydu antenleri için kullanılan 90-120 lik çanaklar.)
Dalga kılavuzu: Radyo dalgaları çanak antene çarptığında, parabolik yansıtıcı, tüm enerjiyi, antenin önünde odak denen tek bir noktaya yönlendirir.Bu odağa yerleştirilen ve yansıtıcıya bakan dalga kılavuzunun amacı, tüm bu enerjiyi toplayıp, işlemleri için LNA ve alıcıya göndermek. Amatör SETI için en yaygın kullanılan dalga kılavuzu, çanaktan uzaktaki ucu kapatılmış, kısa devre yapılmış metal bir boru. Kılavuzda küçük metalik bir sonda bulunur. Bu, enerjiyi toplayacak ve bir koaksiyel kablo ile LNA'ya iletecektir.
Dalga kılavuzuna alternatif olarak, sarmal bir kılavuz da kullanılabilir. Çevresi, işletim frekansında yaklaşık bir dalgaboyu olan sarmak biçimde ve ortalama üç kez dolanmış, her dolama arasında dörtte bir dalga boyu mesafe bulunan yoğun telden oluşan bu kılavuz da, SETI takım üyelerince başarıyla kullanılmakta.
LNA (Low Noise Amplifier): Çok zayıf sinyalleri büyüten yükseltici (Kullanımı seçime bağlı). Ticari olarak satılan LNA'ların çoğunda koaksiyel girdi çıktı kablosu seçeneği sunuluyor. SETI üyeleri, bunu standartlaştırarak, çoğu dalga kılavuzlarında ve mikrodalga alıcılarında da kullanılan N tipi koaksiyel kabloyu kullanıyorlar.
Hat Yükseltici(Kullanımı seçime bağlı): Tonla para harcamaya gerek yok. Uydu TV hat yükseltecileride mükemmel bir biçimde bu iş için kullanılabiliyor. Çok daha fazla hassaslaştı mı, bu kez de GPS uydularının karışması ya da bant dışı sinyaller de alınmaya başlanması söz konusu olabilir.
Radyo Frekans Kablosu: İçeride bulunan mikro dalga alıcı, sinyali inceleyen bilgisayar ve bunlarla ilgili aksesuarları, dışarıda bulunan anten ve LNA ile birleştiren, yani SETI istasyonunun iki yarısı arasında bağlantı sağlayan kabloya RF kablosu deniyor. Ucuz televizyon anten kabloları kullanılmaması önerilir, çünkü bu kablolar SETI'nin kullandığı 1.4 ile 1.7GHz aralığında çok kayıplara neden oluyor. İyi sonuç almak için biraz daha pahalı CB radyo kablosu ve özel bağlantı uçlarının kulanılması önerilir. Özellikle mikrodalga radyo frekanslarını da kaçırmamak için, yine koaksiyel kablo kullanılıyor. Kayıpları azaltmak için bu kablolar olabildiğince kısa tutuluyor. Yani antenler, ekipmanın bulunduğu odanın yakınında bir yerlere yerleştiriliyor.
Öngerilim T'si (Kullanımı seçime bağlı): Amatör SETI ve radyo gökbiliminde kullanılan LNA'ların(Yükselticilerin) çoğu doğru akımla, +12VDC aralığında çalışır. Dolayısıyla bir DC (Doğru akım) girişi, yani öngerilim T'si denen aksesuara gereksinim vardır. Öngerilim T'sini Güç kaynağına takarken kutupların doğruluğundan emin olmak gerek, aksi halde yükseltici zarar görebilir.
Doğru Akım Güç Kaynağı: +12V~veya uygun regüle edilmiş ve uygun voltaj değerli kaynak.
Mikrodalga Alıcı Cihaz: Mikro Dalga Alıcı, radyo izgesinin küçük ve seçilmiş bir bölümünü alarak sinyal analizi için bunu sese dönüştürür. Bu radyonun seçimi kullanıcının amacına ve uzmanlığına bağlı olarak tümüyle kullanıcıya kalmış. Dört farklı seçeneği piyasada bulmak mümkün. En pahalıdan en ucuza doğru bir sıralama yapmak gerekirse:
1. Yüksek sonuç veren mikro dalga tarayıcı alıcılar. En çok da ICOM modelleri (R-7000, R-7100, R-8500, AOR3000 ve 5000) fİYATLARI 2000$ dan başlayıp daha da artabiliyor.
2. Dönüştürülmüş radyo teleskop alıcılar. Özellikle doğal astrofizik olaylarını araştıran kontinuum radyo gökbilim için tasarlanmış.
3. Bilgisayar Kontrollü alıcılar. İlk nesil alıcılar ISA kartları olarak bilgisayarın (Eski nesil veri yolu) anakartına takılabilecek şekilde geliştirilmiş. Daha sonra geliştirilenlerse, bilgisayara dışardan paralel, seri ya da USB çıkışıyla bağlanabilen bağımsız birimler. Yüksek sonuçlu mikrodalga tarayıcı alıcılarla ortak özelliklere sahip olmakla birlikte, dijital kontrol için bir harici bilgisayara bağımlı oldukları için fiyatları birinci gruba oranla yarı yarıya düşük.
4. İndirici-Döünüştürücü/Alıcı birleşimi. Mikrodalga izgesinin seçili bir bölümünü, kısa dalga yada VHF telsiz radyodan da alınabilecek şekilde, frekansı aşağıya çekebilen indirici-dönüştürücüleri de piyasada bulmak mümkün. Bunlar daha çok, maalesef SETI frekanslarına ayarlanamayan yüksek performanslı iletişim alıcılarına zaten sahip olanların ilgi göstereceği birimler. Bilgisayar-Kontrollü alıcıların yarı fiyatına bulmak mümkün.
Hangi tip alıcılar seçilirse seçilsin, SSB (tek yan bant) konumunda (USB veya LSB) çalıştırılması ve ayarların sabit tutulması öneriliyor. Dünyanın dönüşüyle antenin konumuda değiştiğinden, gözlemin uzaysal boyutunun sürekli değişmesini, hiç olmazsa dünyanın dönüş peryodu(yani bir gün) süresince sabit tutarak sınırlamak için sabit ayar öneriliyor.
Ses Kablosu: Tüm sinyalleri seri yada paralel çıkışlar aeacılığıyla doğrudan kişisel bilgisayara aktaran özel geliştirilmiş bilgisayar-kontrollü alıcılar dışında, amatör SETI istasyonu için lıcı ile bilgisayarın ses kartı arasında bir çeşit ses arabirimine gereksinim var. Mikrodalga alıcılardaki ses çıktısı seçenekleri Lİne-Out, hoparlör ve kulaklıktan oluşur. Bilgisayar ses kartlarıysa tipik olarak mikrofon girişini (Line audio input) destekler(Ama line in soketi ile hem sesi duyabilir hemde izleyebilrsiniz, ancak en az background veren soket kanalı seçilmeli).
Kontrol Kablosu: Bu çoğunlukla isteğe bağlı. Winradyo gibi bilgisayar ayarlı alıcılar dışında, tüm gerekli işlevleri mauel olarak yapılabiliyor. Dolayısıyla kontrol kablosu kullanmak gerek şart değildir.
Sinyal Analiz Bilgisayarları: NASA ilk insanı aya gönderdiğinde, bugün neredeyse herkesin evinde bulunan ilkelleriyle çalışıyordu. Amaç aya adam yollamak değil, ama uzaydan gelebilecek akıllı sinyalleri almak. Bunun için de DSP(Digital Signal Prossesing) denen sayısal sinyal işleme tekniği geliştirilmiş. Bilgisayarın ses kartına uygulanan 22kHZ ses sinyali, oldukça dar bir dalga genişliği, ve 486 tabanlı bilgisayar bile gerçek zamanda mükemmel bir çözünürlükle bu sinyali analiz edebilir. DSP programı, algılanan ses bandını, her biri yaklaşık 10Hz genişliğinde olan 2048 ayrı kanala ayırır, ve bunları gerçek zamanda aynı anda analiz eder ve görüntüler. Yani bilgisayar, SETI istasyonunu 2048 kanallı bir alıcıya döndürür. Bunun için SETI'nin geliştirdiği yazılım, Microsoft DOS ya da Windows, UNIX, MAC altında çalışabiliyor.Bu Shareware yazılıma, SETI web sitesinden ulaşmak mümkün. (Bu arada SETI@home yazılımının 3.07 ve 3.08 sürümlerinde güvenlik açıkları bulunmuş ve SETI@home sitesine bildirildi. -Yazılım hataları bölümünde detaylı bilgi mevcut)
Günümüz uygarlığı, ne yazık ki, kendi radyo çevresini fena halde kirletmekte. Dolayısıyla, bu projenin önceliklerinden biri de insan yapısı sesleri, vericiler, uzay araçaları, uydulardaki istasyonların yarattığı gürültülerden ayıklamak. Bu da bilgisayarlara son derece zor bir ayırım görevi yüklüyor.
Dijital Sinyal İşleme: SETI alıcılarından gelen ses çıktısı, çoğunlukla hem doğal hem de yapay olarak üretilmiş gürültülerden oluşur. Şansımız varsa bu gürültü içinde dünya dışından gelen akıllı bir ses olabilir. Kozmik buğdayı galaktik ve çevresel samandan ayırmak için DSP (Digital Signal Processing) denen sayısal sinyal işleme tekniği geliştirilmiş. Sinyal Bilgisayarın tanıyabileceği bir biçime sokmak için analogdan sayısala çevirici (ADC) gerek. Analogdan sayısal çevirici (ADC) gerek. Analogdan sayısala çevirici seçeneği olarak SETI katılımcılarına SoundBlaster® uyumlu bir PC ses kartı öneriliyor. Bu kartlar saniyede 44.000 kez ses dalga formunu örneklerler.