6 Şubat 2007 Salı

:: TomsHardware XP ve Vista hız/güç karşılaştırması...


Windows Vista ne yazık ki en yüksek hız durumunda tekil uygulamaları çalıştırırken çok başarılı bir grafik çizmiyor. Windows Vista Enterprise'nın 32-bitlik sürümünü denemiş etmiş olsak da, 64-bitlik sürümün çok daha hızlı çalışacağını ummuyoruz (en azından 32-bitlik uygulamalarda).

Genel olarak baktığımız zaman, uygulamalar beklediğimiz bir hızda veya Windows XP'den azıcık daha yavaş çalıştı. Everest, PCMark05 ya da Sandra 2007, iki işletim sistemi arasındaki hız farkının yok denecek kadar az olduğunu orta yere seriyor. Bunun yanında çalışmayı reddeden programların da bulunduğunu gördük ve diğer bazıları da başlangıçta bazı sorunlara sebep oldularsa da genelde düzgün bir biçimde çalıştılar. Her durumda, Vista ile ilgili güncellemeleri yazılım üreticilerinizin sitelerinden takip etmenizi öneriyoruz.

Bizleri hayal kırıklığına uğratan seviyede başarım gösteren bazı programlarla da karşılaştık. Unreal Tournament 2004 ve profesyonel grafik karşılaştırma yazılımı SPECviewperf 9.03, Windows Vista'nın OpenGL grafik kütüphanesini desteklememesi sebebiyle çok zor anlar yaşadılar. Aslında bu beklediğimiz bir sonuçtu ve eğer profesyonel grafik uygulamalarını çalıştırmak istiyorsanız Windows Vista yerine Windows XP kullanmanızı tavsiye ediyoruz. ATI ve Nvidia ilerleyen günlerde sürücülerine OpenGL desteği de ekleyecekler ama diğer grafik üreticilerinin veya Microsoft'un bu desteği nasıl sunabileceğine de dikkat etmek gerekiyor.

Hayal kırıklığına uğradığımız ikinci konu da işlemci zorlayan uygulamalardaki başarım düşüklüğü: XviD (DVD'den XviD MPEG4'de çeviren) ya da MainConcept H.264 Encoder gibi işlemci video çözümleme ve kod çevrimi araçları diğer karşılaştırma deneylerimizden %18 ila %24 arasında daha yavaş çalıştılar. Bu iki uygulama da Windows XP altında çok daha hızlı görevlerini tamamladılar. Ancak şu an daha yeni sürümleri mevcut değil ve bu meseleyi giderecek hazır çözümler şimdilik yok gibi görünüyor.

Her şeye rağmen iyi haberlerimiz de yok değil: Windows Vista'nın yeni ve hoş AeroGlass arayüzünün Windows XP'nin iki boyutlu masaüstünden daha fazla güç harcanmasına sebep olduğuna dair herhangi bir kanıta rastlayamadık. Ölçümlerimiz aslında 1 W'lık güç tüketimi artışını gösterse de bunun dikkate alınabilir cinsten bir fark olduğunu söyleyemeyiz. Açıkçası, masaüstündeki üç boyutlu tüm elemanların yönlerini değiştirmek ve onları hareket ettirmek grafik yongalarını ısıtmak için yeterli gözükmüyor. Bu olsa olsa Windows Vista'nın sistem bileşenlerinin gücünün ayrı ayrı denetleyebilmesini sağlayan ACPI 2.0'ın (ve 3.0'ın parçaları da dahil) geliştirilmiş bir sürümünün işi olmalı.

Bütün bu edindiğimiz izlenimlere göre Vista'nın uygulamaları daha da hızlandırabileceğine dair sahip olduğumuz umutlar yok oldu. 64-bitlik sürümlerle de yaptığımız deneylerin sonucu 32-bitlik sürümlerden farklı değildi ve bu güvenle şunu söyleyebiliriz ki Vista'dan yüksek başarım bekleyen kullanıcılar hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Elbette gerçekte Vista daha gelişmiş bir Windows çünkü daha kullanıcı dostu çünkü daha hoş gözüküyor ve çünkü kendinizi daha rahat hissediyorsunuz. Fakat gerçek şu ki Windows XP'den daha hızlı değil. Peki, oyun meraklıları için Windows Vista yarış dışı mı kalıyor?

Eğer bilgisayarınızın kod çözümleme, kod çevrimi veya yaratımlama (rendering) gibi birçok yoğun işlemlerin altından daha kısa zamanda kalkabilmesini istiyorsanız Vista'dan uzak durun; XP ile kalın. Fakat kısa bir süre içinde işinizi bitirmek zorunda değilseniz, aşağıdaki üç maddeyi dikkate almanızı öneriyoruz:

* Vista daha fazla servis çalıştırıyor ve bu sebeple biraz daha fazla kendi kaynaklarını kullanıyor. Tabii ki dizinleme, bağlanabilirlik ve kullanışlılık gibi vazgeçilmez özelliklerin bir bedeli oluyor.
* Bugünlerde birçok seviyede CPU başarımlarına sahip olmanız mümkün! Gerçekten hızlı çift çekirdekli işlemcilerimiz var ve hatta bu senenin ortasında daha hızlı dört çekirdekliler piyasaya damgasını vuracak. Vista'ya geçiş yaptığınızda biraz başarım düşümüyle karşılaşacak olsanız da bugünün donanımları dününkilerden çok daha hızlı ve yarının işlemcileri ise daha da hızlı olacaklar.
* Yeni Windows sürümlerinden hiçbirisi, bir öncekinden daha fazla uygulama başarımı sunamıyor.

Uygulama başarımı bahsettiğimiz zorluklara sahip olsa da Windows Vista'nın yeni başarım iyileştirme özellikleri olan SuperFetch ve ReadyDrive, Vista'nın daha seri ve hızlı çalışmasına katkıda bulunuyorlar.

Kaynak : Tomshardware