11 Temmuz 2007 Çarşamba
:: Güneş aklandı mı? :)
NTVMSNBC'nin web sitesinde Güneş ‘aklandı’ başlığı ile bir haber yayınlandı.
( http://www.ntvmsnbc.com/news/413830.asp )
Haber kesin bir şekilde güneş ile küresel ısınmanın ilişkili olmadığını vurguluyor!
Bu kadar kesin bir bildirimin bilimsel olduğundan emin değilim. (Hiç emin değilim daha doğru olur :)
Haber bbc'de yer almış
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6290228.stm
Ve aşağıdaki haber de 2004'de bbc'de yer almış!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3869753.stm
Güneş lekeleri güneş aktivitesinin belirtisidir ve 1645 ve 1715 yılları arasında güneş lekelerinin gözlemlenmediği bir ara dönem oluşmuş. Aynı ara dönemde Küçük buz çağı yaşanmış! Bu döneme Maunder Minumumu adı veriliyor.
Makaleden (2004'deki) bir bölümdeki ifade ;
"The data suggests that changing solar activity is influencing in some way the global climate causing the world to get warmer. This is put down to a human-produced greenhouse effect caused by the combustion of fossil fuels."
Yani etkisi yok demek çok mantıklı görülmüyor:), onun yerine etkisi insanların neden olduğu etkiden daha küçük denilebilir ki bu bile detaylı inceleme konusu...
Mesela bir tahminde bulunalım!
Güneş şuan solar minumuna doğru gidiyor (yani leke ve etkinliği en düşük duruma doğru). 1 yıl içerisinde minumumu görüp tekrar etkinlik artacak ve etkinlikle yayılan ışınım ve parçacık miktarında artış meydana gelecektir. Bu nettir. Aşağıdaki bağlantıda 11 yıllık bu döngünün nasıl gerçekleştiği ve gerçekleşecek tahmin görülmektedir. Bu durum Maunder Minumumunda değişmiştir.
http://www.sec.noaa.gov/SolarCycle/sunspot.gif
Güneşten kaynaklanan bu aktivite artışı dünyayı etkilemeyecek mi !
Aslında durumu şöyle söylemek daha doğru olur. Güneş'den gelen ışınım miktarı artarsa, sera etkisi sabitse ışınımlar yüzeyden uzaya sabit bir değerde tekrar uzaya yansıyacaktır ve küresel ısınma sadece seragazına bağlı olacaktır. Ancak güneş aktivitesini arttırırsa gelen ışınım miktarı artacak ve sabit sera gazı tarafından atmosfere hapis olan ışınım miktarı artacaktır! Yani sera gazı artmasa bile, güneş etkinliğinden dolayı sera etkisi daha da artacaktır.
Önümüzdeki 7 yıl boyunca güneşden gelen ışınım miktarı artacak ve bunun sera gazından bağımsız olacağını söylemek tersini söylemekten çok daha kolay...
Bu arada NASA güneşe son 4 senedir, uluslararası uzay istasyonundan sonra en büyük yatırımlarını yaptığını da söylemek gerek!
( http://sec.gsfc.nasa.gov/sec_missions.htm )
Aşağıdaki açıklama da NASA'dan
"As to the shorter-term 11-year cycles, they may dampen or amplify the affects of global warming on a year-to-year basis."
(Adres : http://earthobservatory.nasa.gov/Library/SORCE/sorce_04.html )
Bu bağlantıda UV radyasyonun, güneş döngüsü ile belirgin biçimde nasıl arttığını ve okyanus sisteminin soğurulduğu da anlatılıyor...
Akla yatkın olmayan bir şey söylemek gerek! Kışın dünya güneşe en yakın konumunda olduğunda (günberi) güneşten daha fazla ışınım aldığı halde sıcaklık bu mevsimde dünya genelinde yükselme eğilimi göstermez ancak temmuzda (günöte) dünya daha fazla ısınır ve bunun sebebi okyanusların ısı sığası ve güneşe olan ek 5 milyon km yaklaşmadır. Yani güneşten alınan radyasyon miktarı arttığında tabiki dünyada ısınır! ( http://inosci.blogspot.com/2007/07/gneten-ek-s-kayna.html ). Söylemek istediğim etkilerin gözlemlenme süresi bir toplamın etkisidir ve tam tersi bulgular yada belirli bir aralıkta hiç bir bulguya da rastlanamayabilir.
Birde güneşin tam çevriminin 22 yıl olduğu bir sürede 20 yılda birşey görememeyi beklemek daha mantıklı gibi...
NASA şuan AIM adı verilen güncel bir araştırma üzerinde. Bu araştırma yüksek enlemlerde gerçekleşen stratosferik, gece bulut parlamaları,kutup buzları arasındaki ve güneş arasındaki ilişki araştırılıyor.
Aşağıdaki resimde ise 1700 ile 1950 tarihleri arasında kuzey yarımküredeki karaların ısınması ile güneş döngüleri arasındaki ilişki görülüyor. Haberin kaynağı NASA ve başlık "Sun's Output Increasing in Possible Trend Fueling Global Warming, makale 2003 yılında yayınlanmış.
Resime bakın ve ilgiyi görmeyin :)
Burada önemli olanın yayınlanan haberin olması ve kesin bir dil ile duyurulmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İhtimalleri kullanmak daha mantıklı (aksi için yukarıdaki bbc bağlantılarını inceleyiniz...)
"Güneşin akltivitesi ile dünyamızın ısınması arasında bir ilişki de mevcut" ve bunu 7 yıl içerisinde bol bol duyacağız.