20 Şubat'ı 21 Şubat'a bağlayan gece tam Ay tutulması meydana gelecek. Hava açık olursa, tam tutulma evresi Türkiye'den Ay batarken izlenecek. Ay Dünya'nın gölgesinden çıkmadan yani tutulma bitmeden Türkiye'de batmış olacak. Tutulmanın tamamı Avrupa ve Afrika'nın batısıyla, Kuzey ve Güney Amerika'dan gözlenebilecek. Dünya üzerinde herhangi bir coğrafik konumda bulunan bir gözlemcinin Ay doğduktan sonra veya batana kadar tutulmanın hangi evrelerini görebileceği yandaki haritada verilmiştir. Haritayı daha büyük görmek için üzerine tıklayın.
Ay her dolunayda, Dünyanın Güneşi görmeyen arka yüzünden uzaya uzanan gölgesinin yakınlarından geçer, uygun koşullar oluştuğunda bu gölgenin içine girer, gölgeden geçiş biçimine göre bu sırada ya gölgeli, ya parçalı ya da tam Ay tutulması meydana gelir. 20 Şubat'ı 21 Şubat'a bağlayan gece de tam Ay tutulması için uygun koşullar oluşmaktadır.
Türkiye saati ile 02:34' de Ay Dünyanın yarı gölgesinin içinden geçmeye başlayacak, bu sırada yansıttığı güneş ışığı giderek azalırken sarımsı bir renk alacaktır. 03:42'de Dünyanın tam gölgesinin içine girmeye başlayacak rengi yavaş yavaş koyu bakır kırmızısına dönerken 05:00'de tamamen tutulmuş olacaktır. Ay'ın tamamen kızardığı tam tutulma evresi yaklaşık 51 dakika sürerken, Türkiye'de batı ufkunda görülebilir bir yükseklikte olacaktır. Tam gölgenin içinden 05:51'de çıkmaya başlayacaktır. Bu sırada Ay doğu illerimizde batmış batı illerimizde de batmak üzere olacak, tutulma başlamadan önceki parlaklığına kavuşamadan da Türkiye'nin tamamında batmış olacaktır. Hava bulutlu olmazsa tam tutulma anı Ay'ın görülebildiği her yerden çıplak gözle izlenebilecektir.
Starry Night Deluxe programıyla hazırladığımız animasyonda 20-21 Şubat gecesi geceyarısından sonra gün aydınlanana kadar Ay'ın İstanbul'daki konumu ve tutulmanın safhaları canlandırılmıştır. Animasyonu görmek için buraya tıklayın ( 944Kb).
21 Şubat 2008 Perşembe
:: 21 Şubat 2008 Tam Ay Tutulması...
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi