IBM’in geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek üzere oluşturduğu IBM Yazılım Akademisi projesi başlıyor. 22 Ekim 2007 - 16 Haziran 2008 tarihleri arasında açık olacak IBM Yazılım Akademisi’nde, öğrenciler, Türkiye ve KKTC’deki toplam 12 şehir ve 15 üniversitenin dersliklerinde açık kaynak kodlu yazılımlar ile IBM’in arakatman yazılımları üzerine eğitim alacak. Öğrenciler, eğitimi takiben diğer arkadaşlarıyla kuracakları ekiplerle, iş hayatında karşılaşılan gerçek bir problemi çözecek yazılım uygulamaları geliştirecekler. Daha sonra bu yazılımlar bir jüri tarafından değerlendirilecek, başarılı bulunan öğrenci ve fakültelere çeşitli ödüller verilecek.
Projede 1. seçilen ekip, IBM’in Avrupa’da Araştırma Laboratuvarında düzenlenen ‘Best Student Recognition Event’e katılmaya hak kazanacaklar. İlk 5 ekip, Bilgi-IBM İleri Araştırmalar Merkezi’nde ve , KKTC Yakındoğu Üniversitesi’nde kurulacak Süper Bilgisayar İleri Araştırmalar Merkezi’nde staj olanağı elde edecekler. İlk üçe giren ekiplere IBM Türk’te iş görüşmesi yapma olanağı ile yarı zamanlı çalışma olanağı da sağlanabilecektir. IBM, yarışmada en çok sayıda proje sunan, en başarılı ekip çıkartan, ve en çok danışmanlık yapan öğretim üyesinin fakültesine de 1’er adet Sistem p Power6 tabanlı unix sunucusu hediye edecek.
IBM Yazılım Akademisi hakkında bir açıklama yapan IBM Türk Üniversite İlişkileri Yöneticisi Jale Akyel, “Proje, öğrencilere teorik bilginin yanında gerçek iş problemlerine çözüm getirebilecek pratik uygulama becerileri kazandırmayı hedefliyor.” dedi. Akyel, “Türkiye’deki BT sektörünü, sahip olduğu hacmin 3-4 katı kadar büyütmek ve bir endüstri haline getirmek misyonuyla yola çıktık. Pazarımızı büyütmek için üniversiteden mezun olan gençlerin iş dünyasının aradığı bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamamız gerek. IBM Yazılım Akademisi, öğrencilere hem uluslararası geçerliliği olacak yazılım sertifikalarına ücretsiz ulaşım imkanı verecek, hem de çalışma hayatında karşılaşacakları projelere hazırlıklı olmalarını sağlayacak. Sertifika alan ve başarılı bulunan öğrencilerin CV’lerini müşterilerimiz, IBM ve IBM Çözüm ortakları’na açacağımız bir CV veritabanına yükleyerek, iş olanakları sağlamayı planlıyoruz.” dedi.
IBM Yazılım Akademisi 4 aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Öğrenciler, ilk aşamada 22 Ekim – 28 Aralık 2007 tarihleri arasında projenin www.yazilimakademisi.org adresindeki sitesinden derslere kayıt olacak. İkinci aşamada başlayacak dersler, 1 Kasım 2007 ile 1 Şubat 2008 tarihleri arasında, İstanbul’da Bilgi, Yeditepe ve Yıldız Teknik, Ankara’da ODTÜ ve Başkent, İzmir’de Ege, Adapazarı’nda Sakarya, Eskişehir’de Osmangazi, Trabzon’da Karadeniz Teknik, Adana’da Çukurova, Bursa’da Uludağ, Diyarbakır’da Dicle, Kayseri’de Erciyes, KKTC’de Yakındoğu ve Edirne’de Trakya üniversitelerinde gerçekleştirilecek. Öğrenciler bu aşamada, Java, Eclipse, Rational, DB2 ve Wepshere yazılımları üzerine IBM’den teknik dersler alacak.
Projenin 3. aşamasında, öğrenciler, üniversitelerinden bir akademisyenin danışmanlığında oluşturdukları en az 2 en çok 4 kişilik ekiplerle IBM’in sağlayacağı iş senaryolarına uygun yazılımlar geliştirecek. IBM Yazılım Akademisi, jürinin değerlendirmesini takiben, 16 Haziran 2008’deki ödül töreniyle sona erecek.
Daha fazla bilgi için: www.yazilimakademisi.org