10 Ocak 2007 Çarşamba

:: Radyo Astronomi Nedir? (Radyo Astronomi serisi...)

Öncelikle Radyo dalgalarının ne olduğunu tanımlayalım;

Radyo Dalgaları; 10E+6 Nanometre ile 10E+12 Nanometre arasındaki Elektromanyetik bölgeyi içerisine alır.(Burada 10E+6 Bilimsel Notasyon olup 1'in soluna altı sıfır atılacaktır. 1000000, Nano ise Metrenin milyarda biridir.).

Elektromanyetik dalga, foton adı verilen ve ışık hızında ilerleyen (c=299792458,6 metre/saniye) parçacıkların oluşturduğu temel enerji biçimidir.

Elektromanyetik ışınımlar evrenin var olduğu ilk anlardan beri vardır ve çok geniş bir alanı içine alır. Bu Radyodalgaları mertebesinden başlayıp sırayla.

>Kızılötesi
>nür
>Morötesi
>X-Işını
>Gama Işını
>Kozmik Işın

bölgelerden oluşur ve bu bölgeler de kendi içlerinde bölgelere ayrılırlar. (Örneğin;

Yakın Kızılötesi, Uzak Kızıl Ötesi Gibi...)

Frekans, Dalgaboyu, Hız arasındaki ilişki

Şimdi bu konuyu daha iyi anlamak için denizde oluşan dalgaları kafanızda canlandırın. (yada kendiniz kare/dikdörtgen kap içerisinde dalgalar üretebilirsiniz.) Şimdi dalga dediğimiz oluşumlarda dalga ve tepelerden oluştuğu dikkatimizi çekecek bu iki dalga(yada çukur) arasındaki mesafeye dalgaboyu denir. 1 saniye içerisinde (belirli bir zamanda) bir noktadan geçen dalga sayısına frekans denir. Bu iki ifadeyi birleştirebiliriz, saniyede geçen dalgasayısı ile dalgalar arasındaki mesafe çarpılırsa 1 saniyedeki dalgaların yayılma hızı bulur. Hıza "v",

Dalgaboyuna "D" dersek, f (Frekans) v (m/sn)=f(1/sn).D(m) dir.(Işık için c=299792458.6 m/sn).

Kısaca, Radyoastronomi; Uzaydan gelen radyo bölgesindeki ışınımı inceleyen bir bilim dalıdır.Bu bilim dalı uzayda ki cisimlerden yayılan ışınım ile doğal bir labaratuvar ortamını dinlememize yarar.