30 Kasım 2009 Pazartesi

:: Sayısal Ortamda Savaş Sempozyumu... (Cyber Warfare Symposium) (SOS2009)...


Gelişen teknolojiler sayesinde bilgi toplanması, üretilmesi, depolanması, işlenmesi, kararlara destek verilmesi, karar ve bilgilerin iletilmesi faaliyetleri insanlık tarihinde daha önce görülmemiş bir hızda, miktarda, yoğunlukta ve etkide yapılır hale gelmiştir. Teknolojiler ve uygulamalar kamu, ticari, sivil toplum, özel, sosyal, v.b. neredeyse tüm alanlarda ağyapıların gücünü ortaya çıkartmaktadır. Çağımız, bilgi, ağyapılar ve şebekelerin çağı olarak nitelendirilmekte ve bulunduğumuz nokta henüz bir başlangıç olarak değerlendirilmektedir.

Savunma ve güvenlik de bilişim teknolojilerindeki gelişmelerden ciddi bir biçimde etkilenmektedir. Bilgi ve ağyapılar bir kuvvet çarpanı olarak görülmekte ve çalışmalar artan bir biçimde bu yöne kaydırılmaktadır. Yakın geçmişte yaşanan çatışmalar ile gelişen ve evrimleşen konseptler, doktrinler, taktikler, teknolojiler ve ürünler modern savaşların bilgi ve ağyapı temelli olacağını ve sayısal ortamın ciddi fırsatlar barındırdığını göstermektedir. Fırsatlar yanında, ağyapılara ve sayısal ortama olan bağımlılık giderek artan bir tehdit de oluşturmaktadır. Yakın geçmişteki çatışmalarda liderlik ile birlikte komuta kontrol, iletişim, enerji ve ulaşım şebekelerinin birinci öncelikli hedefler olduğu, ağ yapıların zayıflatılması ile izole ya da paralize edilmiş unsurların etkisini kaybederek savaş dışı kaldığı ya da kolay birer hedef haline geldikleri açıkça görülmüştür.

Sayısal ortamın bir özelliği de savaşılması için sıcak çatışmaya ihityaç duyulmamasıdır. Bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan incelemelere göre sayısal ortamda her gün milyonlarca saldırı meydana gelmektedir. Bunlar arasında özel amaca yönelik olarak profesyonelce gerçekleştirilen saldırıların büyük kısmının hedefinde ülkelerin silahlı kuvvetlerinin ve savunma sanayi firmalarının bulunması dikkat çekicidir.

2007’de Estonya bilgi sistemlerine, 2008 yılında Gürcistan bilgi sistemlerine Rus bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen eşgüdümlü saldırıların ardından, çeşitli ülkeler ve NATO sayısal ortamada savaşı öncelikleri arasına almıştır. Bu konudaki bilimsel etkinlikler artmış ve sayısal ortamda savaş ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmıştır (örneğin Estonya’da NATO Sayısal Ortam Savunması Mükemmeliyet Merkezi açılmıştır).

Ülkemizde de büyük çoğunluğu sivil alanlara yönelik olan çeşitli adımlar atılmaktadır. Askeri ağyapıların gün geçtikçe daha fazla önem kazanması ile konunun askeri boyutunun da tüm paydaşların (askeri, sivil, sanayi, akademik, v.b.) katılımıyla tartışılması gereksinimine olan ihtiyaç da artmıştır. Bu amaçla konuya dikkat çekerek farkındalık yaratılması ve ülkemiz için olası tehditlerin, çözüm yollarınının ve fırsatların tartışılarak değerlendirilmesi ve ortak akıl oluşturulması amacıyla SASAD tarafından 10 Aralık 2009 tarihinde SSM Konferans Salonunda Sayısal Ortamda Savaş (SOS 2009) Sempozyumu düzenlenecektir.

Konuya ilgi duyan herkesin gerek sunucu gerekse de izleyici olarak katılımı beklenmekte ve tüm paydaşlar sempozyuma davet edilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sayısal ortamda savaş, veri ve ağ güvenliği, ağyapılar (şebekeler), sayısal ortam güvenliği, kritik altyapıların güvenliği, elektronik istihbarat, istihbarata karşı koyma

Keywords: Cyber warfare, cyber security, cyber defense, cyber attack, digital warfare

Gizlilik Derecesi: Tasnif Dışı

:: Atlantis Florida'ya indi... NASA


Atlantis Uzay Mekiği, NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi, Pist 33'e güvenli bir şekilde indi...

STS-129 görevi tamamlandı...
Kaynak: NASA

27 Kasım 2009 Cuma

:: Güneş üzerinde Dev Dalgalar... NASA

NASA'nın STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory) uzay aracı güneş üzerinde bir "solar tsunami" yakaladı...

Şubat 2009'da, Güneş Lekesi 11012 (1012) beklenmeyen şekilde patlayarak, milyarlarca ton gaz bulutunu (CME) uzaya saçtı.

Eş zamanlı olarak, STEREO uydusundan 90 derece açı ile konumlandırılmış görüntüler birleştirildiğinde ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Patlama ile güneş yüzeyini kaplayan belirgin bir dalga yayılımı...


Bu dalgaya " Hızlı-Mod Manyetohidrodinamilk Dalga", kısaca "MHD dalga" adı veriliyor. Gözlemlenen dalga 100.000 km yükseklikte, 250 km/s hız ile yayılmakta ve enerjisi 2400 Megaton TNT (10^29 erg)

İlk Solar Tsunami 1997 yılında SOHO uydusu tarafından yine bir CME olayı esnasında gözlemlenmişti.

STEREO, birbirine güneş merkez alacak şekilde 90 derece ile konumlandırıldığından 3-boyutlu bir görüntü sağlamakta (2 göz gibi...).

Kaynak: NASA

26 Kasım 2009 Perşembe

:: GRID Durumu... LHC / CERN

Yukarıda güncel GRID sitelerinin nerede olduğunu görebilirsiniz.

TR-GRID, ULAKBİM / Ankara'daki sitede bulunan ATLAS işleri görülmekte.

:: LHC'nin (Large Hadron Collider) çalıştığını nereden anlarız... CERN...


CERN bünyesinde bulunan, Büyük Hadron Çarpıştırıcısının (LHC) çalışıp çalışmadığını GRID sisteminden anlayabiliriz.
GRID sistemi, LHC sistemi dedektörlerinden gelen verilerin toplanması, tetikleme sistem ile ayıklanması, berlirlenen imzaların araştırılması ve depolanmasını sağlayan bir süper bilgisayar yapısı. GRID yapısında bilgisayarlar merkezi bir sistemde değil, coğrafi olarak dünyaya dağılmış durumdadır.
CERN bünyesinde, LHC'deki verilerin ilk olarak ayıklandığı bir veri işleme merkezi mevcut. Bunun dışında ana veri işleme kapasitesi GRID sistemidir.
Ülkemizde, TÜBİTAK bünyesinde TR-GRID projesi mevcuttur.

Genel GRID yapısını (2D) buradan izleyebilirsiniz.
3-boyutlu GRID izleme aracı için burayı tıklayınız.

LHC deneyinde her bir dedektörde meydana gelen her bir çarpışma, bir olay anlamına gelmekte, olay ise veri anlamına gelmektedir. Dedektörden sisteme ulaşan verini bant genişliği (veri aktarım miktarı) ile olay sayısı doğru orantılı ve olay sayısı ile çarpışma enerjisininde doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz.

Buradan kabaca aktarılan veri miktarını takip ederek deney yapılıyormu, hangi dedektörlerde yapılıyor, görece hangi seviyede deney yapıldığını söyleyebiliriz.


Yukarıda son 24 saat içerisinde CMS dedektöründen alınan veri miktarı. Veri miktarı maksimum 100 MB/s. Bu veri hızının, zamanla enerji seviyesinin arttılması ile olay sayısı artması, aktarılan veri miktarının artması sonucunda, artacağını bekleyebiliriz.


Yukarıda, ATLAS dedektörünün son 24 saat veri transfer durumu.

Yukarıda tüm dedektörlerin, son 24 saat veri transfer durumu.
LHC soğutma durumu. Soğutma işlemi parçacık hızlandırıcısı için birincil parametre. Büyük bir manyetik alan elde etmek için iletken direncinin azaltılarak geçen akımın arttırılması gerekmekte. Bunun için iletkenlerin soğutularak, iletken içerisindeki atomların termal titreşimleri azaltılmakta, geçen elektron miktarı arttırılmakta, elektronların hareketinden meydana gelen manyetik alan şiddeti arttırılmaktadır. LHC'nin arıza yapmasının sebebi soğutma sisteminin tasarımdan kaynaklanmıştı.

Kaynak: CERN / GRID.ORG.TR

:: Atlantis, İstasyondan ayrıldı... STS-129 / NASA

STS-129 görevi kapsamındaki, Atlantis uzya mekiği bugün Uluslararası Uzay İstasyonundan ayrıldı, iniş işleminin Cuma günü olması planlanıyor...Yukarıda, İşviçre'den Astrofotoğrafçı Olivire Staiger tarafından bugün çekilmiş Atlantis ve ISS parlaması.

Kaynak: NASA / Spaceweather

:: Pardus Kurumsal 2... TÜBİTAK / UEKAE

TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus Kurumsal 2, kurumsal kullanıcıların gereksinimlerini hızla ve düşük geliştirme maliyetleri ile karşılıyor. Farklı büyüklük ve yapıdaki kurumların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen Pardus Kurumsal 2, birçok yenilik ve avantajı da beraberinde getiriyor.

Pardus ekibi tarafından kurumsal kullanıcıların özel istek ve ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilen Pardus Kurumsal 2 sürümü, 18-20 Kasım tarihleri arasında Grand Rixos Ankara’da düzenlenen “TBD Bilişim ’09”daki TÜBİTAK Standı'nda tanıtıldı.

Geliştirici Sürümü Kasım 2009’da kullanıma sunulacak olan Pardus Kurumsal 2'de yapılan yenilik ve geliştirmeler, kurumlar için birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Pardus Kurumsal 2 Geliştirici Sürümü, yakın zamanda web sitemizden indirilebilir hale gelecektir.

Kurumsal 2'nin yenilikleri

DVD tabanlı kurulum aracı:
Pardus Kurumsal 2, tüm sunucu ve masaüstü istemci servislerini içeren tek bir DVD olarak yayınlanıyor. Böylece, yenilenen Pardus kurulum aracı YALI ile farklı görevler ve servisler için özelleştirilmiş kurulumların tek bir DVD ile ve otomatik olarak yapılabilmesi sağlanıyor. Yenilenen sürüm üretim servisleri aracılığı ile de kurumsal kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen Kurulan ve Çalışan Pardus sürümleri ve kurtarma, yedekleme gibi özel amaçlı Pardus ürünleri hazırlamak çok kolaylaşıyor.

Özelleştirilebilir Pardus teknolojileri: Pardus Kurumsal 2, gelişmiş yapılandırma araç ve altyapıları ile kurumsal projelere kolay ve hızlı bir şekilde entegre olarak kurumların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen çözümler sunuyor.

Gelişmiş yönetim ve bakım araçları: Pardus Kurumsal 2 ile birlikte yeni sürümü yayınlanacak olan Pardus Kurumsal Yönetim Arabirimi, Pardus sistemlerin yönetim ve işletme görevlerinin tek bir merkezden yapılmasını sağlayarak farklı istek ve ihtiyaçlara göre genişleyebilir bir merkezi yönetim altyapısı sunuyor.

Kurumsal yazılım seçkisi: Pardus Kurumsal 2, kurumsal masaüstü ve sunucu kullanıcıları için de özelleştirilmiş bir yazılım yelpazesi sunuyor. Tüm Pardus Kurumsal ürünleri taban olarak “Pardus Kurumsal Deposu”nu kullanıyor. Pardus Kurumsal Deposu, güncelleme ve hata düzeltmelerde kararlığı ve güvenliği ön planda tutarak öngörülemeyen servis kesintisi ve zaman kayıplarını önlüyor, bakım ve işletim maliyetlerini düşürüyor.

Pardus Kurumsal 2, esnek ve özelleştirilebilir tasarımı sayesinde birbirinden farklı birçok kurumsal platformda başarıyla kullanılıyor. Pardus Kurumsal üzerine inşa edilen bir dizi kurumsal çözüm de TBD Bilişim '09 katılımcılarına tanıtılacak yenilikler arasında yer alıyor :

Pardus Gömülü İnce İstemciler: Düşük toplam sahip olma maliyetleri ile göze çarpan ince istemciler, özel Pardus Kurumsal çözümleri ile daha yetenekli, daha hızlı ve daha sorunsuz işletilebiliyor.

Pardus Terminal Sunucu Sistemi: Pardus Kurumsal'ın terminal sunucu tabanlı kurulumlar için özel çözümleri kurumsal projelerin hızla ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlıyor, kurumların özel ihtiyaçları için kolayca özelleştirilebiliyor.

http://www.pardus.org.tr/

24 Kasım 2009 Salı

:: Grid Durumu... CERN, LHC..


LHC, GRID durumuna bakıldığında, ağırlıklı olarak ATLAS ve CMS'den data alınmış. Hesaplama yoğunluğu gece 01:00 (UTC) itibariyle düşmüş, yani deney şimdilik tamamlanmış.
Hesaplama / Depolama sistemine çok az data akışı var.

Kaynak: CERN

:: Ve Çarpışma... CERN / LHC


LHC üzerinde ilk proton-proton çarpışması gerçekleştrildi. Çarpışma deneyi ATLAS, CMS, ALICE ve LHCb'de denendi.
Bu çarpışma öncü ve sistemleri test etmek amacı ile gerçekleştirildi.
LHC kademeli bir şekilde 1.2 TeV'lik parçacık kinetik enerji seviyesine çıkartılacak. Dün yapılan deney 450 GeV seviyesinde...
LHC'nin önümüzdeki 20 yıl boyunca, Fizik alanında bir "bilgi makinası" olması bekleniyor.

Çarpışma deneyi ALICE dedektörü

Çarpışma deneyi ATLAS dedektörü


Çarpışma deneyi, LHCb dedektörü

22 Kasım 2009 Pazar

:: GO Programlama Dili... Google...


Google kendi programlama dili GO'yu duyurdu...
Dil C ve C++ dillerinin üzerine kurulan bir dil. Yeni keşfedilmiş bir dil demek yerine parantezlenmiş bir dil demek daha doğru olur. Parantezlemeden kasıt kullanılan komut ve yöntemlerin kullanışlı hale getirilmesi.

GO'yu Ubuntu üzerinde kullanabilirsiniz (Google Chromium üzerinde şimdilik kullanamıyorsunuz!);
Kurulum hakkında bilgi için; http://golang.org/doc/install.html

http://golang.org/

:: Google Chromium İşletim Sisteminin deneme sürümü yayınlandı...


Google'ın işletim sistemi açıkta göründü. Sistem daha çok internet tabanlı google servisleri üzerine duruyormuş izlenimi veriyor.
Şimdilik netbook sistemleri için kullanışlı görünsede gerçek bir işletim sistemini henüz kapatacak gibi görünmüyor.
Windows 1.0'ın internet sürümü gibi duran kısıtlı uygulamalar mevcut.

Deneme sürümünü indimek için tıklayınız...
Tanıtım videosunu izlemek için tıklayınız...

:: LHC... CERN ...

Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu (CERN) projesi olan LHC tekrar devreye girdi.
Yukarıda, LHC'nin devre dışı kalmasına neden olan arıza ile ilgili fotoğraflar.


CERN / LHC, GRID alt yapısındaki veri depolama için kullanılan manyetik diskler...

Daha fazla fotoğraf için tıklayınız...

Kaynak: boston.com

:: Günün Fotoğrafı... NASA...


Astronot Robert Satcher'ın dijital kamera kullanarak çektiği fotoğraf...
STS-129 görevi kapsamındaki montaj işlemi, 27 dakika sürdü...
Yarın üçüncü ve son uzay yürüyüşü ile görevin önemli kısmı bitiyor...

Kaynak: NASA

21 Kasım 2009 Cumartesi

:: Ulusal Bilgi Güvenliği Kapısı... TUBİTAK... UEKAE...


İlk olarak Üniversitemiz BOME sorumlusu olarak katıldığım eğitimde haberdar olduğum verimli bir oluşum.
Ülkemizin Bilgi Güvenliği konusundaki açığını kapatmak için oluşturulan "Ulusal Bilgi Güvenliği Kapısında" çok sayıda dokümana (Türkçe) ve güncel güvenlik açıklarına ulaşabilirsiniz.

http://www.bilgiguvenligi.gov.tr/

:: NSA Security Configuration Guides...


NSA'ın IT güvenlik sistemlerinin güvenliği arttırmak için uzun süredir yayınladığı (Ancak sitesi yenilendikten sonra bir süre ortadan kalkan) rehberlere aşağıdaki adresden ulaşabilirsiniz.

19 Kasım 2009 Perşembe

:: LHC Hazır... CERN...


LHC Çalışmaya hazır...
8 Sektör'de, 1572 adet süperiletken devrede ve ilk çarpışa için hazır.
http://hcc.web.cern.ch/HCC/


:: Asteroid 2008 TC3 analizi... NASA, JPL, NEO


Meteosat 8 uydusu tarafından alınan sıcaklık verisi.
Çarpma belirgin bir şekilde gözlemleniyor.


7 Ekim 2008 tarihinde Afrika'nın doğusuna çarpan Asteroidin analizi.

Olay
Atmosfere giriş Havada Patlama
Yükseklik (km) 65.4 37
Gözlemlenen Olay Zamanı(UT) 02:45:40 02:45:45
Öngörülen Olay Zamanı(UT) 02:45:38.45 02:45:45.13
Gözlemlenen Boylam./Enlem. (deg.) 31.4E 20.9N 32.2E 20.8N
Öngörülen Boylam./Enlem. (deg.) 31.412E 20.933N 32.140E 20.793N


Asteroid'in Atmosfer izi.

Kaynak: NASA/JPL/NEO


:: Güneş Aktivitesi...


Solar Minimum durumundan, Solar Maksimum durumuna geçiş evresinde olan Güneş'de aktivite artışları meydana geldiği gözlemlenmektedir.

Güneş üzerinde bugün 3 adet aktif bölge ve 3 aktif bölgeden 2'sinde Beta grubu leke gözlemlenmektedir.


Yukarıda gerçek zamanlı X-ışını şiddetinde artış gözlemleniyor.
X-ışını şiddetinde Beta grubu lekelerin imzası olan A-sınıfı parlamalar gözlenmekte.

Leke sayılarındaki artış devam edecek.
Genel Güneş Aktivitesinde artış devam edecek.

INOSCI Labs / NOAA / NASA

18 Kasım 2009 Çarşamba


T129, ATAK

T-129, Türk, İtalyan ortak yapımı Saldırı Helikopteridir.

1 Pilot ve 1 Silahçıdan oluşan personeli ile ATAK'ın görev bilgisayarının üretimi ASELSAN ve TÜBİTAK tarafından yapılmıştır.

Diğer bileşenler, TAI ve İtalyan savunma Sanayii şirketi Agusta Westland tarafından yapılmıştır.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

16 Kasım 2009 Pazartesi

:: Atlantis Fırlatıldı... NASA... STS-129...



Atlantis Uzay Mekiği, belirlendiği gibi, Türkiye saati ile 21:28'de fırlatıldı...
STS-129 görevi başladı...

STS-129 görev takvimi;

1. Gün (15/11/2009)
Kennedy Üstünden ayrılış, Yük kapaklarının açılması ve robotik kolun çıkartılması...

2.Gün,
Isı kalkanının robotik kol ile incelenmesi

3.Gün,
Atlantis'in takla manevrası yaparak, ISS'e yaklaşması, ISS ekibinin Atlantis'i fotoğraflaması, Atlantis'in İstasyona kilitlenmesi, STS-129 ekibinin İstasyona geçişi...
ExPRESS Lojistik Taşıyıcısı-1'in montajı...

4.Gün,
İlk Uzay Yürüyüşü

5.Gün,
Detaylı hasar incelemesi

6.Gün,
ExPRESS Lojistik Taşıyıcısı-2'nin montajı...
2. Uzay Yürüyüşü...

7.Gün,
Ekibin dinlenme günü,

8.Gün,
Son Uzay Yürüyüşü,

9.Gün,
Ekip haber konferasına katılacak ve dinlenecek.

10.Gün,
Atlantis İstasyondan ayrılarak, İstasyon çevresinde manevra yapacak.

11.Gün,
Ekip iniş için hazırlanacak.

12.Gün,
Mekik atmosfere girerek Kennedy Uzay Merkezine inecek...

Kaynak: NASA

:: Atlantis Uzay Mekiği Bugün Fırlatılıyor... STS-129... NASA

STS-129 kapsamında gerçekleştirilecek görev, 21:28 (T.S.İ.) başlıyor.
Fırlatma işlemini, NASA web sitesinden, NASA TV'den veya CNN International'dan izleyebilirsiniz.

STS-129 ile ilgili bilgi için tıklayınız...

Fırlatma parametreleri;
Havadurumu görüntüleri;


Renkliliği arttırılmış uydu görüntüsü


Kızıl ötesi


Radar

Su buharı

Son havadurumu fırlatma için bir engel teşkil etmiyor.

Kaynak: NASA /NOAA